HPV bulaşı ya da belirtileri için cinsel ilişki şart değildir. Tıpkı hiv belirtileri ya da bulaşında olduğu gibi; HPV genital bölgelerin teması; anal, vajinal veya oral seks, genital bölge ile temas etmiş olan havlu gibi eşyaların ortak kullanımı yolu ile de bulaşabilir.
Virüs ile cinsel olarak aktif olmadan enfekte olabilirsiniz – bu virüs ciltten cilde temas yoluyla kolayca yayıldığından, cinsel ilişkiye girmeden İnsan papilloma virüsü ile enfekte olmak mümkündür.
Cinsel yolla bulaşması için tam bir cinsel ilişki zorunlu değildir. Virüs direk temas yoluyla da bulaşabilir. Hamile bir kadındaki HPV virüsü doğum sırasında bebeğe geçebilir.
Yani bakire kızlarda da HPV görülebilir. Ayrıca vajinal seks dışında, oral seks veya anal seks ile de HPV bulaşabilir. Cinsel ilişki dışında virüs taşıyan yüzeylere (havlu, tuvalet, kişisel eşyalar, havuz, hamam vs) cildin teması ile de virüs bulaşabilir. Ama bu durum literatürde çok ama çok nadirdir.
Ortak kullanım alanlarında kullanılan havlulardan, tuvaletlerden, havuz gibi yine ortak kullanıma açık yerlerden bulaşıp bulaşmadığı ile ilgili günümüzde yapılmış pek çok çalışma vardır ancak bu yollarla herhangi bir bulaşmaya rastlanmamıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Genellikle HPV ile temasın cinsel yolla olsa da bazen cinsel temas dışında da bulaşma söz konusudur. Nadiren de olsa sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşma olabilmektedir. Ayrıca genital organlara temas eden eşyaların ve giysilerin ortak kullanımı sonucunda da bulaş olabilmektedir.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Virüs genellikle kişiye bulaştıktan 2 ay ile 6 yıl sonra kendini gösterir. Virüs kadında ve erkekte genital bölgede, anüste, ağızda sayılar ve boyları farklı olan siğillere neden olur. Bazı kişiler virüsü aldıktan kısa bir süre sonra belirtileri yaşarken bazıları ise senelerce herhangi bir belirti görmeyebilir.
Dünya genelinde, korunmasız vajinal ilişki HIV enfeksiyonunun en yaygın sebebidir. Pek çok gelişmiş ülkede ise anal ilişkiden sonraki en yaygın ikinci sebeptir. Araştırmalara göre vajinal ilişki sırasında erkekten kadına HIV bulaşması, kadından erkeğe bulaşmasından anlamlı derecede daha yüksektir.
Erkeklerde DNA testi yapılması ile HPV virüs varlığı anlaşılabilir. Vücut bağışıklık sistemini destekleyen bir beslenme ve egzersiz planına sahip olmak, siğillerin tekrarlama riskini düşürür. Enfekte olan bireylerin doktor önerisini harfiyen uygulaması ve tedaviyi sonuna kadar götürmesi önemlidir.
HPV siğil yoksa da bulaşır mı? HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV taşıyan kişiyle cinsel ilişki, oral ilişki, vajinal ilişki ya da anal ilişki ile bulaşabilmektedir. Siğil olmasa da HPV bulaşıcıdır.
Eğer HPV testiniz ''pozitif'' yani size HPV bulaşmış şekilde gelirse, öncelikle panik yapmamalı, yanlış bilgilerden uzak durmalı ve hekiminize başvurmalısınız. Bu durumda hekiminiz tarafından jinekolojik muayene yapılacak ve gential organlarınızda siğil tespiti yapılıp, rahim ağzınız değerlendirilecektir.
Hpv'nin en tipik belirtisi toplu iğne başı büyüklüğünde oluşan siğillerdir. Genital bölgede oluşan bu siğiller virüsün vücuda bulaştıktan 2-6 ay sonra meydana çıkmaktadır. Genital siğiller kadınlarda; serviks, vulva ve vajende, erkeklerde ise; penis ve skrotum bölgesinde oluşmaktadır.
HPV ise esas cilt teması ile bulaşır. Yani bakire kızlarda da HPV görülebilir.
B- İndirekt yol: Virüsle temas etmiş iç çamaşırı, havlu ve tuvaletlerle de bulaşma söz konusu olabilir. Bu virüsler hayatta kalabilmek için canlı hücreye ihtiyaç duyduklarından, canlı olmayan ortamlarda uzun süre varlıklarını sürdüremezler.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
Kondomlar koruyucu olsa da bulaşıcılığı mutlaka önlemeyebilir. Oral sex ile cinsel organdaki (genellikle tip 2) veya ağızdaki virüs (genellikle tip 1) partnere bulaşabilir. Özellikle su kesesi şeklinde döküntülerin veya yaraların olduğu dönem bulaşıcılık açısından risklidir.
Sorunuzun cevabı evet, bulunabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların birçoğunun tek bulaş yolu cinsel ilişki değildir. Bu hastalıkların birçoğu kan, sperm, vajinal sıvı, tükürük gibi vücut sıvılarıyla bulaşır.
Zevk suyu ile cinsel yolla bulaşan hastalıklar bakteri, virüs ve diğer patojen organizmalar taşınabilir. Bunlar HIV, Hepatit B, Neisseria gonorrhoeae ve klamidya gibi patojenlerdir. Zevk suyu cinsel uyarılma sonucu salgılanan renksiz doğal bir sıvıdır.
Bu nedenle HPV tanısı konan hastaların, virüsün vücuttan temizlenmesini hızlandırabilmek adına yapabileceği en önemli şey sigaradan uzak durmaktır. Tüm bunların yanı sıra hastalar doktorun önerisi ile birlikte bağışıklık sistemini koruyabilecekleri vitamin takviyeleri kullanabilirler.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar. Erkeklerde virüsün bulaşmasında bu siğiller etkili olduğu için, yok edildiğinde bulaştırma riski ortadan kalkar.
Erkeklerde genital bölgedeki ciltte siğil lezyonları varsa bulaştırıcıdır. Ama siğil yoksa hastalığı taşıyor olsa bile bulaştırıcılığı azalır. Virüs cinsel yolla bulaşır.
Erkeklerin taşıyıcı olduğu, cinsel temas ile bulaşan ve kadınlarda rahim ağzı kanseriyle ölümcül sonuçları olan Human Papilloma Virüsü'ne (HPV) yakalanan her kadının, eşi tarafından aldatılmadığı belirtildi.
Bir bayanın erkek partnerinde HPV saptandıysa bir bayan mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır smear testi muayenesini olmalıdır. HPV pozitif ise ona göre tedavi edilmelidir.
HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir. Daha sonra tekrar çıkma ihtimalleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri