Nadiren kistlerin kendi etrafında dönmesi ( torsiyon ) veya patlaması ( ruptür) şiddetli ağrıya, hatta ameliyatlık duruma sebep olabilir. Kistin patlaması ( ruptür) : Tıpkı çok şişen bir balon gibi, kistlerde büyüdüğünde patlayabilir. İlişki, egzersiz hatta muayene sırasında oluşan basınç bile kisti patlatabilir.
Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir.
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
İlginizi Çekebilir: Yumurtalık Kisti Patlaması Neden Olur? Bu kist patladığı takdirde kist içeriği kistin bulunduğu yumurtalığın üzerine ya da pelvis bölgesinde bulunan diğer organların üzerine dağılabilir. Bu durumda enfeksiyon, organların birbirine yapışması ve kasık ağrısı gibi problemlere sebep olabilir.
İlişki, egzersiz hatta muayene sırasında oluşan basınç bile kisti patlatabilir. Anlık '' bıçak saplanma '' şeklinde ağrı olur ve zamanla ağrının şiddeti azalır. Ancak patlama sırasında büyük bir damar ucu açılmışsa karın içine kanama olur. Kanamanın arttığı durumlarda ameliyat gerekebilir.
İlgili 17 soru bulundu
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Çikolata kisti, cinsel ilişki, egzersiz ve muayene esnasında da baskı sonucu patlayabilir. Çikolata kisti patladığı sırada bıçak saplanması gibi ani bir acı hissedilebilir.
Yumurtalık Kisti Ağrı Yapar Mı? Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Bunun yanında Bilgisayarlı Tomografi, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Ultrasonografi, kan veya idrar testleri ya da başka herhangi bir tıbbi görüntüleme yöntemiyle bir bayanın ilişkiye girme sayısını anlamak mümkün değildir.
Son yıllarda üreme çağındaki kadınlarda genellikle overde kist boyutları 10 cm'den büyükse kötü huylu olma riski nedeniyle ameliyatla alınırken, menopoz dönemindeki kadınlarda ise yumurtalık kisti kaç cm olursa olsun kisti ameliyatla çıkartmak gerekebilmektedir.
Bu bahsedilenlerin dışında ayrıca, belde ve kasık bölgesinde ağrı, karın bölgesinde şişlik ve ağrı, elle kendi kendini muayene ederken kitle olduğunun hissedilmesi over kisti belirtisi olarak kabul edilebilmektedir.
Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir. Çünkü bu kistler çok başarılı bir cerrahi yapılmazsa tekrar edebilen kistlerdir.
Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.
Genellikle çapı 5 cm' den küçük olan, büyüme eğiliminde olmayan iyi huylu kistlerin kendiliğinden geçmesi beklenir. Eğer bazı belirtiler gösteriyorsa (ağrı, adet düzensizliği) doğum kontrol hapları veya hormon ilaçları ile kontrol altına alınır.
Kist içeriğinin vajina açıklığına drene olmasıyla iltihaplı akıntı oluşabilir.
Ancak en sık görülen belirtileri; adet düzensizliği, karında şişkinlik, karın ağrısı, sindirim sistemi bozuklukları, idrar yolu şikayetleridir. Fakat çok fazla büyümeyen yumurtalık kisti ağrı veya karında şişme gibi belirtiler vermez. Karın ağrısı hissediliyorsa bu, kitlenin iltihaplı olabileceğini gösterir.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Yani her adet döneminde kist içine doğru kanama olmaya başlar. Kist içinde biriken kan, aylar, yıllar sonra koyu kıvamlı, kahverengi bir sıvı haline gelir.
Yumurtalık Kisti Gaz Yapar mı? Yumurtalık kistleri, gaz yaparak mide üzerinde şişkinlik oluşturabilmektedir. Bu gibi durumlar sonrasında Mersin kadın hastalıkları uzmanı ile görüşerek hastalığın varlığı hakkında bir muayene yaptırabilirsiniz.
Rüptür: Büyük olan yumurtalık kistleri patlayabilir. Bu duruma 'rüptür' adı verilir. Şiddetli ağrı ve iç kanama olur. Baygınlık hissi, baş dönmesi veya göz kararması gibi şikayetler de görülebilir.
Yumurtalık kisti kaç cm olunca alınır? İltihap oluşan kistlerde genellikle antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Hastada fazlaca ağrıya neden olan ve yapılan testlerde kötü huylu olma ihtimali ve şüphesi bulunan, 8-10 santimetreyi geçen veya giderek büyüyen kistlerin ameliyat ile mutlaka alınması gereklidir.
Yumurtalık kistleri çoğunlukla belirti vermez, verdiğinde ise midede hazımsızlık, hafif karın şişliği, sık tuvalete çıkma gibi her kadının karşılaşabileceği sıkıntılar ortaya çıkar. İleri evrelerde ise karın ağrısı, karında kitle ve şişkinlik gibi belirtilere neden olur.
Genelde 4 cm'nin altındaki kistlerde hastanın durumu iyi ise, karın içerisinde kan yok ise takip yapılabilir. Vücut kanı çekecek ve kist kaybolacaktır. Hastanın hayati durumu kötüleşiyor ise, kist 6 cm'nin üstünde ise, hastanın şikâyetlerinde düzelme yerine kötüleşme oluyor ise laparoskopi ile tedavi planlanabilir.
Ağrı şikâyetleriniz başladığında mutlaka uzman bir hekime görünmeyi ihmal etmeyin. Ağrı tek taraflı görülmeyebilir. Ağrı çok rahatsız edici olmayabilir. Fakat ihmal edilen durumlarda o bölgede oluşan ağrıları hafife aldığınız durumlarda ilerleyen kist oluşumlarında patlama riski olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri