Vajinal beyaz akıntı genel olarak hamilelik belirtisi olarak görülmektedir. Sarı ve kokulu vajinal akıntılar ise çoğunlukla bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendirilmektedir. Vajinal akıntılar hamilelik belirtisi olarak ifade edilebilmektedir.
Döllenmiş yumurtanın rahme yerleşme çabaları akıntılara sebep olabilir. Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir.
Hamilelik belirtileri akıntı şeklinde kendini belli edebilir. Özellikle ilk 3 haftada vajinadan beyaz yapışkan sıvı gelebilir. Bu vücudun kendini hamileliğe hazırladığının bir göstergesidir. Ancak akıntı dışında vajinada kaşıntı ve yanma varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Gebelikte beyaz akıntı giderek koyulaşabilir. Bu belirti bebeğin yerleşmesi ve hormonların tavan yapmasından kaynaklanmaktadır. Hamilelikte ise akıntı genellikle gebeliğin ilk 6 -8 haftalarında fark edilir düzeyde olur.
Vajinal akıntının rengi, kokusu veya kıvamındaki herhangi bir değişiklik, enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu yüzden gebelikte vajinal akıntıya dikkat etmek gerekir. Bakteriyel vajinozda bu akıntı gri, beyaz veya yeşil renkte olur.
İlgili 28 soru bulundu
Cinsel uyarılmaya bağlı vajina duvarındaki hücrelerden salgılama miktarında artış olur. Bu normal bir durumdur. Ayrıca vajinaya atılmış meni ile birlikte akıntı ve ıslaklık miktarı geçici olarak artmıştır.
Yani genel olarak ilişkiden 1 ila 3 gün içerisinde kişi hamile kalır. Bu durum genel olarak 3. gün gerçekleşir. Daha sonra hamilelik belirtileri ise ikinci haftadan itibaren fiziksel ve testler üzerinden kendisini göstermeye başlar.
Çoğu vajinal akıntı hamilelikle ilişkili değildir. Ancak hamile kadınların çoğu, ilk üç aylık dönemde ve hamilelikleri boyunca yapışkan, beyaz veya soluk sarı renkte bir mukus salgılar. Bu akıntıya, artan hormon seviyeleri ve vajinal kan akışı neden olur.
Gebelikte ince, beyaz ve hemen hemen kokusuz akıntı normal olarak değerlendirilir. Gebelik ilerledikçe akıntı miktarında artış olur. Adet öncesi dönemde oluşan akıntıdan daha ağır olur. Gebelik devam ederken artan öströjen oranı pelvik bölgeye kan akışını arttırır.
Hamilelikte vajinal akıntı, artan östrojen hormonunun etkisinden dolayı normal olmakla birlikte her vajinal akıntı da gebeliğe bağlı normal bir akıntı olmayabilir. Gebeliğe bağlı görülen normal akıntılar genelde kokusuz, beyaz akışkan kıvamda ve incedirler, kaşıntıya sebep olmazlar.
Regl öncesi vajinadan dökülen epitel hücreleri ve sıvı, beyaz akıntı şeklinde görülür. Bu beyaz akıntıya lökore adı verilir. Bu akıntının rengi bazen hafif sarıya kayar. Adet öncesi görülen bu beyaz akıntının nedeni progesteron hormonundaki artıştır.
1 Haftalık Hamilelik Annede Nasıl Görünür? Gebeliğin 1. haftasında, annede herhangi bir fiziksel değişiklik görmek için henüz çok erkendir. Bununla birlikte, bazı kadınlar yorgunluk, mide bulantısı, hassas göğüsler ve sık idrara çıkma gibi erken gebelik belirtileri yaşayabilir.
Maya enfeksiyonları
Maya enfeksiyonu, yanma ve kaşıntı hissine ek olarak beyaz, süt kesiği benzeri akıntıya neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Vajinada maya varlığı normaldir, ancak normal floraya ait mayalarda anormal artış olmasıyla enfeksiyon belirtileri ortaya çıkar.
Vajinal akıntı fizyolojik akıntı ise bu normalde olması gereken ve spermin ilerlemesine yardımcı olan bir durumdur. Ama vajinal akıntı yoğun ,bakteri içeriyorsa spermin normal hareketini engelleyebilir. Gebe kalmayı zorlaştırabilir.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin nedeni döllenmeden sonra, anne kanında beta hCG, östrojen ve progesteron hormonlarının artmaya başlamasıdır.
Bir hamilelik belirtisi olarak kasık ağrısı tıpkı adet sancısına benzer, dolayısıyla çoğu kadın bu belirtiyle adet sancısını karıştırır ve bunu olması gerektiği kadar önemsemez. Kanamanın yanında bazı kadınlarda vajinadan beyaz, süte benzer bir sıvı aktığı gözlemlenebilir.
2 hafta gebelikte akıntı ve lekelenme normal midir? Hamileliğin 2. haftasında zaten annenin vücudu gebeliğe hazırlandığı için yumurta akı kıvamında saydam bir akıntı üretir. Rahim iç zarı olan endometriumun kalınlaşması ile bazen leke tarzında kanamalar görülebilir.
Gebelikte vajinal akıntı, ince, beyaz, şeffaf ve hafif kokulu olabilir. Bu durum normaldir ve endişe etmenizi gerektirmez. *Anormal olduğunu düşündüğünüz, kaşıntılı, ciddi kokulu bir akıntıdan doktorunuzu haberdar ediniz.
Kadınların çoğunda, yumurtlamanın gerçekleştiği süreçte alt batında ağrı ve kramplar olabilir. Döllenen yumurta rahime doğru yol alırken çok hissedebilen kadınlarda kramplar yaşanmasına neden olabilir. Her kadında hissedilir diyemeyiz ama ağrı eşiği düşük kadınlarda his daha fazla olabilir.
Yumurtlamaya yaklaşıldığında şeffaf, uzayan kıvamda, kokusuz, yumurta beyazına benzer daha kaygan bir kıvamlı bir akıntı izlenebilir. Yumurtlama sonrasında akıntının kıvamı koyulaşır ve uzayan özellik ortadan kalkar. Rahim ağzı operasyonu geçiren kadınlarda (LEEP, konizasyon gibi) bu mukus özellikleri izlenmeyebilir.
Test Yapmadan Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım? Gebelik testi ya da kan tahlili öncesinde hamile olduğunuzu göğüslerde şişme ve sızı hissi, bulantı ve kusma, yorgunluk, bel ağrısı, halsizlik gibi belirtilerle gözlemleyebilirsiniz. Regl gecikmesi en önemli belirtiler arasındadır.
Hamilelik anneden gelen yumurtanın babadan gelen spermle follop tüplerinde birleşmesiyle başlar. Oluşan embriyo yaklaşık 7 ila 10 gün süren bir yolculuk sonunda anne rahmine ulaşır ve oraya yerleşir.
Hamile kaldıktan sonra döllenmiş yumurta (embriyo) rahim duvarına yerleşir. Bu durum hamileliğin en erken ortaya çıkabilecek belirtilerinden birine neden olabilir: lekelenme ve bazen de kramp. Buna implantasyon (yerleşme) kanamasıdenir. Yumurta döllendikten 6 ila 12 gün sonra herhangi bir yerde oluşabilir.
Hormonal değişimlerin etkisiyle kadında hem fizyolojik hem psikolojik bazı değişiklikler yaşanmaya başlar. Gebeliğin ilk belirtisi adet gecikmesidir. Bunu, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, mide bulantısı, kusma, halsizlik, baş dönmesi, ani duygusal değişimler gibi belirtiler takip eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri