Cinsel ilişki sonrası sistit, idrar yolu enfeksiyonu olarak da bilinir ve özellikle kadınlarda cinsel ilişki sonrasında ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu durum, mesane ve idrar yollarının enfeksiyonuyla karakterizedir ve bazen "balayı sistiti" olarak adlandırılır çünkü yeni evli çiftler arasında sıkça görülebilir.
Bazı kadınlarda hemen her cinsel ilişki sonrası, sık ve ağrılı idrara çıkma gibi sistit belirtileri görülür. Şikayetler genellikle bir iki gün sürer ve yeniden ilişkiye girene kadar geçer. Kadınlarda idrar kanalı ile vajinanın yakınlığı dolayısıyla idrar yolu enfeksiyonu erkeklere oranla daha sık ve kolay görülür.
İdrar yolunun açıldığı yer olan üretra, vajinanın tam önünde yer alır. Seks sırasında bakteriler; penis, parmak veya aletlerin etkisi ile buradan içeriye ilerler. İdrar yolu iltihabının ilk cinsel ilişki deneyiminde veya sık cinsel ilişki olduğunda oluşması daha olasıdır. Bu nedenle bu duruma 'balayı sistiti' de denir.
Cinsel ilişkiden sonra yanma nasıl geçer? Cinsel ilişkiden sonra yaşanan yanma için altta yatan nedeni tedavi etmek gerekir. Genellikle yeterli uyarılma, kayganlaştırıcı ve yeterli vajinal ıslaklık sağlamak yeterlidir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi gerekebilir.
İdrar yollarında enfeksiyon olması cinsel ilişkiye mani değildir. Ancak cinsle ilişki esnasında ciddi ağrılar yaşanabilir ve cinsel ilişkiyi zevksiz bir hale getirebilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilene kadar birliktelik ertelenebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Nedeni cinsel ilişkidir. Cinsel ilişki ile kasık bakterileri mesaneye bulaşırlar. Önlemek için ilişki öncesi ve sonrası mutlaka duş alınmalıdır. İlişkiden sonra da mesane tam olarak boşaltılmalıdır.
İdrarın da bakteri üremesini engelleyecek antibakteryal özellikleri vardır. Buna rağmen bazı durumlarda bakteriler içeri girerek çoğalırlar. Balayı sistiti denen durum, cinsel ilişkiye girildikten sonra mesane iltihabı gelişmesidir. Cinsel ilişki sırasında, idrar çıkış yerinden bakterilerin girmesiyle olur.
Vajinal Yanma Tedavisi
Altta yatan sebepler cinsel yolla bulaşan klamidya, bel soğukluğu, genital uçuk (herpes) gibi hastalıklar, enfeksiyon ya da mantar gibi hastalıklara bağlı olarak gelişiyorsa, hekim tarafından önerilen ilaçlar, jeller veya merhemlerle tedavi mümkündür.
İdrar yanmasına ve kasık ağrılarına en iyi gelen şey sudur. Düzenli tüketilen ve bol miktarda içilmesi önerilen su, idrar yollarında oluşan mikrop ve enfeksiyonun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ayakların ve bacakların sıcak tutulması da idrar yanmasını geçiren tedavi yöntemlerinden biridir.
Klamidya, Chlamydia trachomatis bakterisinin neden olduğu bir hastalıktır. İdrarda yanma ve sık idrara çıkma, genital bölgede kaşıntı, akıntı, kızarıklık, yara oluşumları ile karakterize olan klamidya, ilaçla tedavi edilir.
Spermler rahim ağzına ulaşacak yeterli zaman bulamadıkları için bu durum gebelik elde edilmesi açısından önemlidir. Gebe kalmak isteyen bir kadın ilişkiden hemen sonra ayağa kalkıp idrar yapmaya ya da yıkanmaya gitmemelidir. İdeal olan kalçalarının altına bir yastık koyarak 20-30 dakika kadar yatmasıdır.
Sperm alerjisi genellikle vajinal bölgede kızarıklık, şişme, ağrı, kaşıntı ve yanma hissiyle ortaya çıkıyor. Genellikle cinsel temastan 10-30 dakika sonrasında başlayan bu şikayetler spermin temas ettiği her bölgede görülebiliyor. Bu semptomlar saatler veya günler sürebiliyor.
Neden seks sonrası idrar yapmalıyız? Seks sırasında vajinadaki bakteriler üretra içine zorla sokulabilir. İdrar yapmak bakterileri atabilir bu yüzden cinsel ilişkiden sonra mesaneyi boşaltmak sağlıklıdır.
Yorgun, aç ve kızgınken de cinsel ilişkiden kaçının. Çünkü bu da cinsel enerjinizde dengesizliğe neden olabilir. Sevişmeden önce tuvalet ihtiyaçlarınızı giderin. Dolu idrar torbasıyla cinsel ilişkiye girmek sıkıntı vericidir.
Cinsel ilişki esnasında vajina bölgesinde hissedilen yüzeyel ağrılar vajinit, vulvanın tahrişi ve egzaması, genital uçuk, menopoza bağlı esnekliğini yitirmiş atrofik vajina ve doğum dikişlerinin nedbelerinden kaynaklanabilir. Yüzeyel ağrılar daha çok yanma, kesilme, batma tarzında hissedilebilir.
Tedavi edilebilen gonore, klamidya, frengi, trikomonas gibi CYBE'de antibiyotikler kullanılmaktadır. İlaçları doktorun gerekli gördüğü durumlarda, önerdiği süre ve dozda eşle birlikte kullanmak gerekir.
İdrar yanmasına iyi gelen başlıca uygulamalar bol su içmek, gaz yapıcı ve baharatlı gıdalardan uzak durmak, idrarı tutmayarak sık sık tuvalete gitmek, temizliğe önem vermek, sigara ve alkol kullanımına son vermek ve ayakları üşütmemek olarak sayılabilir.
Hastalık bol sıvı alarak kendiliğinden geçebilir, zaman zaman antibiyotik tedavisine de gerek duyulabilir.
Enfeksiyon özellikle idrar yolunda üretrayı yani idrarı mesaneden dışarıyla atmayı sağlayan tüpü ve böbrekleri etkileyebilir. Bu durum zamanla farklı rahatsızlıklara da neden olur. İdrar yolu yolu enfeksiyonuna karşı limon suyu tercih edilebilir. Bunun için limonlu su kullanılabilir.
Kadınlarda aşırı cinsel ilişkinin herhangi bir tehlikesi yoktur.
Kızlık zarı bozulduktan sonra genellikle genital bölgede sızlama, yanma, batma tarzı ağrılar olmaktadır. 1-2 gün içinde kendiliğinden geçen acılardır. Ancak çok rahatsızlık verirse lokal anestezik kremler ve buz uygulaması çözüm olmaktadır.
Hamilelik belirtileri akıntı şeklinde kendini belli edebilir. Özellikle ilk 3 haftada vajinadan beyaz yapışkan sıvı gelebilir. Bu vücudun kendini hamileliğe hazırladığının bir göstergesidir. Ancak akıntı dışında vajinada kaşıntı ve yanma varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Gonokokal enfeksiyonlar genital sistem, ağız, boğaz, göz ve anal bölgede olabilir. Belirtiler genellikle enfekte kişi ile korunmasız ilişkiden 10 gün sonra ortaya çıkar.
Genel olarak ise bulaşıcı olmayan bir rahatsızlık olarak öne çıkar. Yani kişi idrar yolu enfeksiyonu kapmaz ve aynı zamanda herhangi bir kişiye bu hastalığı bulaştırmaz.
Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Kadınlarda daha sık olan bu durum anatomik olarak üretra uzunluğunun erkeklerinkinden daha kısa olmasından kaynaklanır. Bu durum bakterilerin yukarı çıkışını kolaylaştırmakta ve mesaneye çıkan bakterilerin sistit, böbreğe çıkan bakterilerin ise pyelonefrit oluşturmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri