Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır.
SARMA DOLMANIN PATENTİNİ ALDI
Masterchef eski yarışmacısı olan yaptığı yaratıcı yemeklerle adından sıkça bahsettiren ve Amiral Roof by Esra Tokelli isimli restoranı ile hizmet veren şef Tokelli bir ilke imza attı ve Türk sarmasını Fransız tekniği olan Sous Vide tekniği ile beş saatte pişirdi.
Doğrulanmış Cevap. Merhabalar, Yaprak sarma Tokat ve Gümüşhane yörelerine aittir.
Türk mutfağındaki çoğu geleneksel lezzetin uzun bir tarih yolculuğu bulunuyor. Etli asma yaprağı sarma da bunlardan biri. Etli asma yaprağı sarmanın tarih yolculuğu, Osmanlı Devleti dönemine kadar dayanıyor.
Sarma kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
İlgili 20 soru bulundu
Tarihi. Dolma, yüzyıllardır ilk olarak yapıldığı Orta Doğu mutfağının bir parçasıdır. Her ne kadar "dolma" terimi Osmanlı'nın Topkapı Sarayı mutfağında ortaya çıkmış olsa da, Osmanlı öncesi Arap mutfağında dolma sayılabilecek "etle doldurulmuş patlıcan" tariflerine rastlanmaktadır.
Yaprak sarma Tokat ve Gümüşhane yörelerine aittir.
Malatya Pöçüklü Lahana Sarması / Malatya Nahna Küftesi 27.07.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Erbaa yöresinin üzüm yaprağı, Türk mutfak kültüründe geniş yer kaplar. İnce ve lezzetli oluşu yaprağı meşhur kılmıştır. Çünkü Erbaa yaprağı incedir, tül gibidir ve damarları yoktur. Kendine has harika aroması vardır.
Asma yaprağı, Türk Mutfağı'nda hem etli hem de zeytinyağlı sarma yapımında en çok kullanılan yaprak türüdür. Osmanlı dönemine ait bir reçeteden geliştirilen vişneli yaprak sarma tarçın kokulu, bol fıstık ve üzümlü, tatlı-ekşi tatların bir arada bulunduğu bir İstanbul lezzetidir.
Önceki Türkler üzüm yaprağını daha uzun süre saklamak istemiş olabilirler.Yani üzüm yaprağını kurmuş olurlar.Sonra da yemek yapacakları zaman içerisine pirinç veya kıyma veya sarma içi demek daha doğru olur.Onu koyunca güzel bir tat olduğunu anlamışlar ve etrafa yaymış olabilirler.
Denizli mutfağının eşsiz lezzeti: Hamur dolması! Bildiğiniz tüm dolmaları unutun, bu tarif evinizin vazgeçilmezi olacak.
Yani yaprak dolması da, yaprak sarması da doğru kullanımdır!
Yaprak sarmada kullanılan pirinç, diyet listelerine dikkatli eklenen bir besindir ve hızla kilo yapar. Bu sebeple yaprak sarma tüketilen öğünlerde, ekmek miktarı azaltılmalıdır. Yaprak sarmasının içine koyulan malzemede önemlidir.
Sarmanın yanına sebze çorbası, patates salatası, cacık, börek, közlenmiş patlıcan salatası ve kabak mücver gider. Salata olarak sarmanın yanına marul salatası önerilir. İçecek olarak ise ayran ya da gazlı içecekler sarmanın yanına gider.
Yaprak sarmanın en temel malzemesi salamura asma yaprağı. Asma yaprağı, ülkemizin birçok bölgesinde yetişen asmalardan toplanarak elde ediliyor. En ünlülerinden biri de Tokat asma yaprağı.
Tokat yaprağı diye de meşhurdur. Yaprağının ince oluşu ve tencerede kolayca pişmesi ve lezzetidir onu meşhur eden. Farklı şehirlerde yetişen üzüm yapraklarının da büyük şehirlerde Tokat Yaprağı diye satıldığı gözlemlenmektedir.
* EN İYİ ASMA YAPRAĞI NEREDE YETİŞİR ! Ülkemizin salamuralık yaprak üretimi yoğun olarak Ege'nin Manisa, İzmir, Denizli ve Aydın illerinde ve Karadeniz Bölgesi TOKAT ilinde gerçekleştirilmektedir.
Özellikle asmanın büyüme noktaları ve genç yapraklarında demir noksanlığı görülebilmektedir. Noksanlık belirtileri önce damar aralarında yeşil rengin azalması ve daha sonra sararması ile ortaya çıkarken yapraklar normale nazaran daha küçük ve ince yapıya sahip olmaktadır.
Kelem (Lahana) Sarması - Isparta.
Karadeniz mutfağından olan karalahana sarması herkes tarafından kabul görmüş ve sevilmiştir. Lezzeti tartışılmaz olan bu sarmayı etli karalahana sarması ve etsiz karalahana sarması diye ikiye ayırmak mümkün.
Artvin yöresinin meşhur yemeği olan karalahana sarması herkes tarafından sevilen ve sofralarda yer alan önemli bir lezzettir.
Rüyada yaprak sarması görmek; rüya sahibi bireyin hayatında karşılaşacağı güzelliklerin yanı sıra başarılara ve mutluluklara alamet eder. Rüya sahibinin girişeceği her işte hayırla çıkacağına, aile hayatında herhangi bir sağlık problemi yaşanmayacağına ve keyifli bir hayat sürüleceğine rivayet eder.
Yaprak sarması yaparken gerekli olacak malzemeler öncelikle az damarlı ve taze asma yaprağı olacak. İç harcını hazırlamak için de gerekli olan malzemeler zeytinyağı, kuru soğan, pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü ve arzuya göre ekleyeceğiniz baharatlar olacak.
Sarma yaprağı ve yaprak sarmasını buzlukta saklamanın en pratik ve doğru yöntemi yaprak sarmalarını bir güzel hazır edip ardından pişmiş şekilde saklamaktır. Böylece yaprak sarmaları daha uzun süre buzlukta saklanabilir. Pişmiş yaprak sarmasını buzlukta 3 ay saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri