Özellikle ilk cinsel deneyimlerini balayında yaşayan kadınlarda uzamış ilişki süresi, vajina komşuluğundaki üretra denilen idrar kanalının dış ağzında tahrişe yol açar. Bu tahriş ile cinsel organdaki mikroplar kolayca idrar kanalına bulaşarak enfeksiyona yol açabilir.
Kadınlarda idrar yolu denilen üretra erkeklere göre daha kısa olduğu için mikroplar kolayca idrar torbasına ulaşırlar. Sık cinsel ilişkiye giren bayanlarda mesanenin duvarı sürtünmeden dolayı hassaslaşır ve enfeksiyona daha uygun hale gelir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar diğer pek çok hastalıktan farklı olarak sperm, vajinal akıntı ve kan gibi vücut sıvılarının birbirine teması ile kişiden kişiye vajinal, anal ve oral yollardan bulaşır.
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE), başlıca bulaşma yolu, cinsel salgılar nedeniyle korunmasız cinsel ilişki olan HIV ve Hepatit-B virüsü de dahil olmak üzere çok sayıda bakteri, virüs, mantar ve parazitin ortaya çıkardığı hastalıkları kapsar.
Gonokokal enfeksiyonlar genital sistem, ağız, boğaz, göz ve anal bölgede olabilir. Belirtiler genellikle enfekte kişi ile korunmasız ilişkiden 10 gün sonra ortaya çıkar.
İlgili 25 soru bulundu
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel ilişki ile hasta veya mikrobu taşıyan kişiden sağlıklı kişiye bulaşır. Prezervatif kullanmanın AIDS dahil cinsel yolla bulaşan hastalıkların büyük bölümünden koruması ve çoğunun tedavi edilebilir olması iyi haber.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan şüphelenilmesi gereken durumlar şöyle sıralanabilir: Peniste akıntı İdrar yaparken yanma. Ağrı
Vajinal enfeksiyon 'lara neden olan faktörlerden kaynaklanabildiği gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara neden olan mikro organizmalardan da kaynaklanabilmektedir. Muhtemel sebepleri Gonore (bel soğukluğu) ve Klamidya cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile vajinal enfeksiyon ajanlarının bu bölgeyi enfekte etmesidir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), oral seksin tehlikeli bir bulaşıcı hastalık olan "bel soğukluğuna" (gonore) neden olduğu ve prezervatif kullanımındaki düşüşle birlikte hastalığa yol açan bakterinin de yayıldığı uyarısında bulundu.
Vajinal mantar enfeksiyonu olan kadın cinsel ilişkiye ara vermelidir. Çünkü hem partnerine bulaştırabilir hem de hassaslaşmış vajinal bölgede oluşacak tahriş tedavinin uzamasına ve çekilen acının artmasına neden olmaktadır.
- Bol yoğurt tüketmek, - Vajinal bölgeyi suyla seyreltilmiş üzüm sirkesiyle temizlemek, - Kekik ve adaçayının banyo suyuna eklenmesi olarak sıralanabilir. Ancak bu yöntemlerin bir hekime danışılması da bireyin sağlığı açısından önemli olacaktır.
Enfeksiyon belli başlı bakteri ya da virüsler yoluyla ortaya çıkar. Hava ve su gibi çoğu ortamda bulunan mikroorganizmalar, vücuda bulaştığında hızlı bir şekilde çoğalır. Bu çoğalma sonucunda reaksiyon gösterdiğinde ise enfeksiyon meydana gelir.
Genel çerçevede kadınlar üzerinden meydana gelen bir sorun olarak ön plana çıkmaktadır. Üretra bölgesindeki etkinin erkeklere oranla daha kısa olması ile beraber ortaya çıkan bir problemdir. Fakat tamamen kişiyi etkilemesi ile beraber herhangi bir şekilde bulaşıcı da değildir.
Nedeni cinsel ilişkidir. Cinsel ilişki ile kasık bakterileri mesaneye bulaşırlar. Önlemek için ilişki öncesi ve sonrası mutlaka duş alınmalıdır. İlişkiden sonra da mesane tam olarak boşaltılmalıdır.
Spermler rahim ağzına ulaşacak yeterli zaman bulamadıkları için bu durum gebelik elde edilmesi açısından önemlidir. Gebe kalmak isteyen bir kadın ilişkiden hemen sonra ayağa kalkıp idrar yapmaya ya da yıkanmaya gitmemelidir. İdeal olan kalçalarının altına bir yastık koyarak 20-30 dakika kadar yatmasıdır.
Dünya genelinde, korunmasız vajinal ilişki HIV enfeksiyonunun en yaygın sebebidir. Pek çok gelişmiş ülkede ise anal ilişkiden sonraki en yaygın ikinci sebeptir. Araştırmalara göre vajinal ilişki sırasında erkekten kadına HIV bulaşması, kadından erkeğe bulaşmasından anlamlı derecede daha yüksektir.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Vajinal enfeksiyona neden olan başlıca faktör, vajinal floradaki değişimlerdir. Vajinal flora vajina içindeki bakteri-mikroorganizma dengesini sağlar. Dengenin bozulması halinde istenmeyen bakteri mantar ve diğer mikroorganizmalar üreyip, çoğalabilir. Bu durum vajinite sebep olur.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
Klamidya, gonore, trichomoniasis ve Mycoplasma genitalium gibi CYBE'lerin hepsi vajina ve serviksin iltihaplanmasına ve tahrişine neden olabilir. Herpes kabarcıkları, ciltte inanılmaz derecede acı verici olabilen ve sıklıkla yanma hissine neden olan ülserlere yol açabilir.
Özellikle sifilis ve HIV (AIDS) gibi hastalıkların tanısında kan testleri kullanılır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda farklı sıvı örnekleri de test edilebilir.
Korunmasız ilişki sonrası tercih edilen en sağlıklı yöntem rahim içi araçla korunma veya ertesi gün hapı kullanmaktır.
Sizden bir kan örneği alır veya idrar örneği ister. Ayrıca, enfekte olmuş olabilecek bölgelerden (ağız/boğaz, anüs, vajina, idrar yolu) sürüntü de alabilir. Doktor, örnekleri incelenmek üzere bir laboratuvara gönderir. Doktor laboratuvar testinin sonuçlarını yaklaşık 1 hafta sonra alır.
Cinsel ilişki sonucu erkekten kadına bulaşan enfeksiyon; kokusuz sarı renkli akıntı, düzensiz kanama cinsel ilişki sırasında ağrı gibi şikayetlere yol açabildiği gibi, bazende tamamen sessiz kalıp üst genital sistemde (rahim, yumurtalık kanalları ve yumurtalıklar) hasarlara yol açar .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri