Dokuma kumaşlarda oluşabilecek hatalara ise; dokuma makinesinden kaynaklanan hatalar,cımbar izi, ayak kaçığı, duruş izleri, kopuk, bozuk, yırtık kenar, patlak, delik örnek verilebilir.
Kumaşlarda hammadde, iplik, yardımcı madde, işçilik, makine donanımı ya da çalışma metodu yüzünden oluşan, gözle görülüp değerlendirilebilen ve kumaşın görünüşünü bozan kusurlar olarak tanımlanmıştır.
İğne sürtünmeleri ve çarpmaları, Yağ lekesi, Delikler, İlmek düşmeleri, İlmek kaçığı ve iplik kaçığı, İlmeklerin düzgün olmaması, Kelebek, Çift ilmek hatası, Buruşukluk, Kumaş kırılması, Boyuna çizgiler, Duruş izi, Rasgele ilmekler, Örgü dönmesi (may dönmesi), Kazayağı.
b) Uçuntu (Elyaf Topağı)
İlmeğe karışmış lif birikintilerinin kumaş içerisinde kalınlık yapması uçuntuya neden olmaktadır. Örgü sahasının temizliği sağlanarak bu sorunun giderilmesi mümkündür. Lif uçuntuları boyama sırasında da renk tonu farklılığı olarak kendini gösterebilmektedir.
Atkı hataları; iplikten, atkı hazırlamadan veya dokuma işleminden kaynaklanır. Kumaşın eninde, bir kısmında noktasal olarak veya kumaşın kenarında görülür. – Atkı kaçığı: Bir atkı ipliğinin, tüm kumaş eninde eksikliğinden dolayı kumaşta bir aralık oluşması şeklinde görülür.
İlgili 18 soru bulundu
Lif uçuntuları boyama sırasında da renk tonu farklılığı olarak kendini gösterebilmektedir. Pamuk iplikçiliğinde sürekli karşılaşılan bir problem sonucunda bu hata oluşmaktadır. İplikteki ölmüş veya olgunlaşmış liflerin, boya alamamaları sebebiyle boyanmış kumaş yüzeyinde ham hâlde görünür olmaktadırlar.
Hammaddeden Kaynaklanan Hatalar
İçerisinde yabancı maddeler bulunan liflerden elde edilen ipliğin kalitesi, mukavemeti düşmekte ve ipliğin üzerinde ve bu iplikten dokunmuş kumaşta hatalar oluşturmaktadır. Mukavemet düşüşü de dokuma ve örmede kopuşlara ve makine duruşlarına vb. yol açmaktadır.
Sağ sol farkı ya da kanat farkı, kumaşın kenarından kenarına renkteki farklılıklaşma durumudur. Bu durum sıkma silindirlerinde kavislenme yüzünden ortaya çıkar. Kavislenme yüzünden sıkma silindirinin kenarları daha az sıkar. Böyle olunca kumaşın orta ve kenar kısımlarında daha fazla miktarda boyarmadde kalır.
Şardonlu kumaş yapısı, kalın yapıya yani ipliğe sahip kumaş türlerinin üzerinde tüylendirme yapıldığı zaman ortaya çıkmaktadır. Bu yapının ortaya çıkabilmesi içinde kumaş içinde liflerin çekilmesi gerekmektedir. Bu şekilde kumaş türleri daha tüylü yani şardonlu bir yapıya sahip olmaktadır.
Boncuklanma kumaş yüzeyine bir veya daha fazla lifle tutunmuş, karmaşık liflerden oluşan küçük lif toplan veya grupları şeklinde gözlemlenen bir kumaş yüzey hatasıdır.
Örme kumaşlar, büyük bir ağırlıkla çektirme metotları ile boyanırlar. Az bir kısmı da kontinu metotla boyanmaktadır. Amerika ve Avrupa'da triko örgü malların boyanması tüp şeklindeyken olur. Bunun nedeni, kenarların kıvrılmaması, kumaşın deforme olmaması ve yüzeyin tüylenmemesini sağlamaktır.
Uçuntu: Eğirme sırasında meydana gelen iplik yapısındaki bozukluk.
Örme kumaşlarda ilmeklerin üst üste sıralanmasıyla oluşan kumaşın boyuna yönündeki çubuklara ilmek çubuğu veya piyasa tabiriyle may çubuğu adı verilir. Örme işlemi sırasında kumaşta, cinsine göre 1 veya 2 iğne çıkarılarak may çizgisi oluşturulur. Kumaş otomatik olarak bu çizgiden kesilir.
Bir kumaşın kaliteli olduğunu söyleyebilmek için kumaşın ham maddesinin ipek, kenevir, pamuk, yün gibi doğal olması gerekir. Kırışmayan, leke tutmayan, ütü gerektirmeyen türdeki kumaşlar sağlıksızdır. Bu kumaşlar yoğun kimyasal işlemlerden geçmiş olabileceği için tercih edilmemelidir. Kaliteli kumaş doğal kumaştır.
Yüksek kaliteli kumaşlar, düzgün dokunmuş, sıkı ve ince bir dokuya sahiptir. Ayrıca, kumaşın dokuma yöntemi, dayanıklılık, esneklik ve hava geçirgenliği gibi özelliklerini de etkiler. Renk ve desen: Kaliteli bir kumaşın renkleri canlı olmalı ve ayrıca düzgün bir şekilde boyanmalıdır. Desenler net ve keskin olmalıdır.
Kaliteli bir kumaş esnetildiğinde eski şeklini alır.
Kaliteli kumaşı iki elinizle esnettiğinizde kumaşı bıraktığınız zaman kumaş eski şekline dönecektir. Eğer ki eski şekline tekrardan dönmüyorsa, sünmüş gibi şekil bozukluğu görülüyorsa bu ürünün kumaş kalitesine iyi bir kalite denilemez.
Ribana kumaş, iki sıra düz ve iki sıra ters olmak üzere örülen kumaşa verilen isimdir. Bu örgü şekli çok esnek bir yapıya sahip olmasını sağlamaktadır. Bunun dışında yine örülme şekli tasarımının kolaylıkla yapılabilmesinde de etkilidir.
Şardon aslında bir kumaş çeşidi değildir. Aslında iki iplik, üç iplik ve ribana gibi kumaşlar üzerinde yapılan tüylendirme işlemine verilen isimdir.
Scuba kumaş kalın yapıya sahip ve astar gerektirmeyen bir kumaş türüdür. Sentetik ve nefes alan bir kumaş olan scuba kumaş, pek çok kişinin kıyafet seçiminde tercih ettiği kumaşlar arasında yer alır. Scuba Kumaş Nedir? Scuba ya da bilinen adıyla dalgıç kumaş; dayanıklı yapıda ve vücuda oturan bir görünüme sahiptir.
İplikten Kaynaklanan May (Kumaş) Dönmesi Hata Nedenleri. İpliğin bükülme eğilimine; Bu çeşit may dönmesinin nedeni; ipliğin bükülme eğilimi, örme yönü ve yuvarlak örme makinesinin sistem sayısıdır. Bükülme eğilimi ile iplik bükümü aynı anlamı taşımamaktadır.
İplik abrajı, genellikle farkı numarada ve farklı partilerdeki ipliklerin bir arada kullanılmasıyla oluşan hatalardır. Kumaş üzerinde enine düzgün bantlar halinde görünürler. Ayrıca ipliklerin üretildiği ham madde (harman) karışıklıklarında da iplik abrajına neden olmaktadır.
- Kumaş kenarı, kumaş boyunu gösterir ve kumaş kenarına paralel iplikler, boy iplikleridir. - Kumaş her iki iplik yönünde de ayrı ayrı çekilir. Çekme sırasında boy iplikler yönünde kumaş esnemez iken, en iplik yönünde esner.
Cımbar İzi: Dokuma tezgah çımbarlarının ayarsız ve arızalı olmasından dolayı kumaş kenarlarında meydana gelen izlerdir. Armür Hatası: Armür sistemindeki arızadan dolayı bir kısım çözgü ipliklerinin kumaş yüzeyinde serbest kalmasından oluşan hatadır.
Bu kumaş çeşitleri genel olarak çocuk ve bebek giyim ürünlerinde kullanılmaktadır. Bunların dışında 3 iplik kumaş özellikleri arasında çekme yapmama özelliğinde de bahsedilebilir. Uzun süre bozulmayan dayanıklı yapısıyla kullanılabilir.
3 iplik kumaş genelde birbirinden farklı üç ipliğin örülerek üretildiği, diğer kumaşlara göre oldukça kalın ve sonbahar kış aylarında kullanılan bir kumaş çeşididir. Kumaşın ön ve arka yüzleri birbirinden farklıdır. 3 iplik penye kumaş, diğer kumaş çeşitlerine göre daha kalın ve daha sıcak tutan bir yapıya sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri