Cinsel sorun, tıbbi veya biyolojik bir nedene bağlı gelişmişse tedavisi ilaç veya diğer tıbbi tedaviler olacaktır. Bu durumda böylesi bir tedaviyi, ürologlar, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ya da psikiyatristler yaparlar.
Üroloji, erkek ve kadın idrar yolları ve erkek üreme organlarını içeren durumların tedavisi ile ilgilenen bir cerrahi uzmanlık alanıdır. Üroloji alanında uzmanlaşmış insanlar, bu hastalıklar ve hastalıkları teşhis etmek, tespit etmek ve tedavi etmek üzere eğitilmiş ürologlar, sağlık uzmanları olarak adlandırılır.
Üroloji, kadın ve erkek üreme organları ile idrar yollarını inceleyen tıbbî bilim dalıdır. Böbrekler, mesane, üreterler, üretra, penis, testisler, skrotum ve prostat bezi gibi organlara ilişkin görülen tüm hastalıkların tanı ve tedavi sürecini incelemektedir.
Eğer kişideki cinsel isteksizlik sorunu psikolojik bir sorunsa psikolog ve psikiyatrlara başvurulmalı. Aile terapisi, cinsel terapi ile sorunun üzerine yoğunlaşıldığı takdirde cinsel isteksizlik problemi tedavi edilebilirdir.
Cinsel isteksizliğin tedavisi altta yatan nedenlere bağlı olarak psikolojik ve ilaç tedavisi ile gerçekleştirilebilir. Eğer altta yatan sebepler psikolojikse cinsel terapi, aile terapisi veya bedensel egzersizlerle tedavi edilebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu durum çoğunlukla stres, alkol kullanımı gibi nedenlerden ötürü ortaya çıksa da kalp ve damar hastalıkları gibi çok daha ciddi sağlık problemlerinden de kaynaklanabilir. Diyabet, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, tiroit problemleri ve ilaç kullanımı gibi nedenler erkeklerde cinsel isteksizliğe yol açabilir.
Kimi zaman evli çiftlerin en büyük kabusu haline gelen cinsel isteksizliğin ardında, çiftlerin birbirlerinden uzaklaşmalarından ziyade farklı sağlık sorunları bulunabiliyor. Bunlardan biri de B12 ve D vitamini eksikliği. İki vitaminin eksikliği de cinsel isteksizliğe neden oluyor.
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Fizik muayene sonrasında elektrokardiyogram (EKG), kan şeker düzeyi, kan dolaşımında bulunan yağ yapıdaki maddelerin düzeyi, testosteron ve prolaktin hormonlarının düzeyi cinsel isteksizlik testi kapsamında değerlendirilebilecek tanı araçlarını oluşturur.
Kadında cinsellik
Libido kadında 35 yaşına kadar artar, 45 yaşına kadar sabit kalır ve çok ileri yaşlara kadar gücünü korumaya devam eder. Kadın sağlıklı olduğu sürece yine çok ileri yaşlara kadar orgazm olabilme kabiliyetini korur.
Erkek dış cinsel organları, penis, skrotum (torba); iç cinsel organları ise testisler, prostat ve sperm kanallarıdır. Penis: Penis, erişkin bir erkekte 6-8 santimetre uzunluğunda, 3-5 santimetre çapında silindir şeklinde bir organdır.Sertleşmede boyu iki katına çıkabilmektedir.
İdrarda yanma ve kanama, karın ve sırt ağrısı, üreme organlarında akıntı gibi belirtilere sahip olan hastaların üroloji noktasında bir problemleri olduğu kesinleşmektedir. Söz konusu belirtilere sahip olan hastaların gecikmeden alanında uzman bir üroloğa başvurulmaları gerekmektedir.
Cinsel işlev bozuklukları, cinsel aktivite sırasında bireyin tatmin olmasını engelleyen herhangi sorun olmasıdır. İstek, plato, uyarılma ve çözülme aşamalarında oluşan cinsel yanıt döngüsünün bir ya da daha fazla aşamasında oluşan sorunlar, cinsel işlev bozukluklarına yol açar.
Üroloji bölümümüzde en sık istenen tahliller; sperm analizi, tümör markerlarının araştırılması, bakteri ve virüs taramaları, çeşitli proteinlerin ve enzimlerin araştırılmasıdır.
Üroloji doktoru alttan muayene eder mi? Fiziki muayenede genel olarak en üstten en alta doğru bir değerlendirme yapılır. Böbreklerin fizik muayenesinde ise, oturur pozisyonda kişinin sırt kısmı tamamen açılır ve sırt kısmına inspeksiyon uygulanır.
İktidarsızlık, erektil disfonksiyon veya impotans; erkeklerde sertleşmenin cinsel birleşmeye izin verecek şekilde sağlanamaması veya ereksiyonun yeterince korunamaması durumudur. Erektil disfonksiyon erkeklerde yaşamın bir bölümünde nadiren gelişebilen ve sık görülen bir problemdir.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler. Bunun dışında kendini zorlayanlar, nefes darlığı, kalp çarpıntısı problemleri ile karşılaşabilir.
Erkek cinsel fonksiyon bozukluğu olan iktidarsızlık; libido kaybı olarak bilinen cinsel istek yokluğu, boşalma sorunları, orgazm yokluğu, penis kısalığı, peniste eğrilik gibi farklı sorunları kapsamaktadır.
Ereksiyonu sağlamak için afrodizyak etkili gıdalar kullanılabilmektedir. Afrodizyak besinlerin arasında en bilineni ginsengtir. Bunun dışında avokado, çilek gibi meyveler de de afrodizyak etki yapabilmektedir. Bol sebze, meyve ve lifli yiyeceklerden oluşan bir beslenme düzeni cinsel hayat için faydalı olacaktır.
Erkeklerde cinselliği etkileyen bitkisel destekler arasında L-Arginin, L-Citrulline, Panax Ginseng, Çinko, Omega-3, Ginkgo Biloba gibi ürünler yer alıyor. Kadınlarda cinselliği etkileyen bitkisel desteklerde ise Evening Primrose Oil, menopozda Soya Lavonları, Black Cohosh gibi cinsel gücü artıran bitkiler yer alıyor.
"Kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir.
Yürüyüş, koşma, yüzme gibi düzenli yapacağınız egzersizler, kan dolaşımınızı düzenleyerek libidoyu ve cinsel performansı artırır. Ayrıca Kegel egzersizleri de pelvik taban kaslarını güçlendirerek cinsel yaşama pozitif katkılar sağlar ve orgazm olmayı kolaylaştırır.
B 12 vitamini eksikliğinin cinsel istek ve cinsel fonksiyon üzerine etkili olabileceğine dair çeşitli yayınlar bulunmaktadır. Ancak, bu konu da henüz yeteri bilgi yoktur. Diğer taraftan, B 12 vitamini özellikle erkeğin gençleştirilmesi amacıyla destek tedavisi olarak kullanılmaktadır.
Zamanla çiftler arasında aşkın ve tutkunun bitmesi, partnerinin bedenini beğenmeme, takıntılı kişilik yapısı(ağız kokusu, ter gibi şeylere takılma), depresyon, kaygı bozukluğu gibi sebepler evlilikte cinsel isteksizliğe yol açmaktadır.
Özellikle yaşlılarda B12 vitamini eksikliği daha fazla hissedilir. Çabuk yorulma, eforla gelen nefes darlığı, çarpıntı, solukluk, isteksizlik görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri