Genellikle yüksek faiz oranları, hisse senetleri piyasalarında satış baskısı yaratabilir. Bu da borsa endekslerinin düşmesine yol açabilir.
Normal şartlarda faiz artışı, yatırımcılar nezdinde daha güvenli sabit getirili menkul kıymetlere yönelimi artırır. Çünkü faiz artışı demek şirketler için ek maliyet artışı demektir. Yani borsada düşüş getirir.
Dolayısıyla denebilir ki, normal şartlarda faiz ve borsa arasında genellikle ters bir ilişki vardır. Yani, diğer tüm değişkenler sabitken, faiz artırıldığında borsanın düşmesi, azaltıldığında ise yükselmesi beklenir.
Faizlerin artırılması ile piyasada talep azalır. Bu sayede harcama eğilimi de azalmaya başlar. Bu politika sonucunda bankalar, TCMB'den para talep ettiği zaman yüksek faiz oranlarıyla karşılaşır.
Borsa İstanbul'da halka arz rüzgârı tam gaz devam ederken yatırımcının gözü kulağı Merkez Bankası'nın faiz kararında. Mevduat faizleri artarsa yatırımcıların birikimlerini bu yönde kullanmayı tercih etmesi borsadan kısmı çıkışlara neden olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Bankaların karlılığı, faiz oranlarındaki artışa bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bir banka, yüksek faiz oranları nedeniyle mevduat faizlerini artırabilir ve bu da bankanın mevduat toplamasını artırabilir. Bu durumda, banka hisseleri yükselebilir.
FED faiz kararından elbette ki hisse senetleri de etkilenecektir. Federal Açık Piyasa Komitesi bir faiz artışı açıkladığında, yatırımcılar hisse senetlerini hızla satabilir ve daha risksiz yatırımlara geçebilirler. Faiz ve borsa arasında ters bir ilişki olduğu için faiz artırımı durumunda borsanın düşmesi beklenir.
Faiz oranları arttığında;
Türk Lirasının değeri, Dolar ve Euro karşısında artar. Mevduat hesapları yatırımcılar için cazip hale gelir. Tüketim, üretim ve üretime dayalı yatırımlar azalacağı için şirketlerin değerlerinde azalma beklenir. Dolayısıyla hisse senetlerinin değerlerinde düşüş olabilir.
Merkez Bankası, enflasyon tehdidi gördüğünde faiz oranını artırır. Böylece toplam talebi düşürerek enflasyonu düşürmeye çalışır. Merkez Bankası, bankalara ihtiyaçları olduğunda borç verir veya bankalar nakit fazlalarını Merkez Bankasına yatırabilir. Merkez Bankası tarafından belirlenen bu faize politika faizi denir.
Yatırımcıların daha yüksek getiri elde etmek amacıyla dolardan başka para birimlerine yönelmesi, dolara olan talebi azaltır ve bu da doların değerinin düşmesine neden olabilir.
Bir hissenin arzı, talebi aştığında fiyatlar genellikle düşer; talep yüksek ve arz düşük olduğunda ise fiyatlar yükselir. Hisseye olan talebin dönemsel olarak artması, fiyatları yukarıya çekebilir ancak böyle durumlarda yatırımcıların daha dikkatli olmaları gerekir.
Ak Parti Hükümetiyle birlikte en düşük kazançla geçen aylar ; Mayıs , Haziran ve Ağustos' tur. Grafikten de açıkça görebildiğimiz gibi Mayıs ve Ağustos ayları Borsa için geçmişten bu yana en verimsiz aylardır.
Aynı şekilde enflasyondaki artış tüketim harcamala- rını arttıracak, dolayısıyla tasarruflarda ve yatırımlar- da bir düşüşe yol açacaktır. Bu durum hisse senedi ve diğer finansal varlıklara olan talebi azaltarak hisse fiyatlarında düşüşe neden olacaktır.
Hisse Senedi Arz ve Talep Dengesi
Bir ürüne olan talep yüksek ve bu talebi karşılayacak arz miktarı sınırlı ise fiyat doğal olarak artacaktır. Diğer yandan bir ürünün arzı yüksek iken buna karşın piyasada kendine yeterli alıcı bulamıyorsa, ürün bolluğu yaşanacak ve fiyat düşecektir.
BIST 100 artışı bu endekste hissesi bulunan kişilere kazanç sağlar. Değerin artışı doğrusal olarak paradaki artışı da yansıtmış olur. Endeksteki %10 artış paradaki artışa da %10 olarak yansımış olur. Endekste yer alan tüm hisseler satın alınırsa hisse senetlerinin ve paraların performansı da yükselir.
Önce bilinen ezber cevabı verelim. Kurda yaşanacak yükseliş USD bazında hisse senetlerinin fiyatlarını ucuzlatacağı için bu durum yatırımcılar tarafından alım fırsatı olarak görülebilir.
Buna göre yüksek faizler yatırımcıların sabit faiz getirisi olmayan altına karşı isteğini azaltarak altının değerinin düşmesine neden olmaktadır. Ancak altının değer koruma aracı ve enflasyondan korunma yöntemi olarak görünmesi faiz oranları artarken bile altın fiyatının yükselebileceği anlamına gelmektedir.
Faiz oranlarını, verilen borç paranın fiyatı olarak düşünürsek, kredi (borç) çekmenin fiyatının artması hem bireysel harcamalarımız üzerinde hem de işletmelerin yeni yapacakları yatırımlar üzerinde etkiye sahiptir. Yani faiz oranlarının 15% olduğu bir ülke de, 100 dolarlık borç almanın fiyatı 115 dolar olur.
Aşağıdaki şekilde bunu gösteriyorum (FmED: Faiz maliyet Enflasyonu Doğrusu.) Maliyet enflasyonu söz konusuysa şekilde görüldüğü gibi faiz ile enflasyon arasında doğru yönlü bir ilişki vardır. Faiz artarsa enflasyon artar ya da bir başka ifadeyle enflasyon artarsa düşürmek için faizi düşürmek gerekebilir.
Faizlerin yükselmesi, borçlanmanın maliyetini artırırken, sabit getirili yatırım araçlarına yönelimi teşvik eder. Bu durumda tasarruflar artarken, tüketim azalabilir. Ayrıca, yurtiçi faiz oranlarının yükselmesi, yerel para birimine olan talebi güçlendirir ve döviz kuru üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturabilir.
Faiz artırımları, yatırımları düşürür. Çünkü faiz arttıkça tüketimler azalacaktır. Tüketimlerin azalması ile tasarrufların da arttığını görürüz. Artan kaynak sebebiyle yatırımlar için kaynak bulmak kolaylaşır.
4.Faiz artarsa kim kazanır? Faiz oranlarının düşürülmesiyle para arzı artar. Dolayısıyla paranın bollaşması sonucunda yerel para değer kaybeder. Faiz arttığında ise para arzı azalır ve sonucunda yerel para değer kazanır.
ABD Merkez Bankası (Fed) ve Fed'in uyguladığı para politikası kripto para piyasasının yönünü tayin ederken, baz aldığı en büyük etken olarak karşımıza çıkıyor. Faizlerin indiği ve para tabanının genişlediği bir ortamda kripto paralar değer kazanmakta, bunun tersi olduğunda ise kripto paraların değeri düşmektedir.
Merkez Bankası faizi sabit tutarsa; piyasanın sakinleşeceği beklenilir ve doların 14, 70 TL'den aşağı yönlü bir hareket edeceği tahmin edilir. Merkez Bankası faizi düşürürse; doların 14, 70 TL seviyelerinden yukarı yönlü hareket edeceği beklenilir.
Fed'in faiz artışları borçlanmayı daha pahalı hale getirdiğinde, kamu ve özel sektör şirketler için iş yapma maliyeti de artar. Zamanla daha yüksek maliyetler ve daha az iş ise düşük gelirlere yol açabilir. Bu da böylelikle büyüme oranlarını ve hisse senedi değerlerini etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri