Cinsel kimlik bozukluğu yaşayan çocuk ait olduğu cinsiyeti kabullenemez, karşı cinsiyete sahip olması gerektiğini düşünür. İçinde bulunduğu cinsiyetten rahatsızlık duyar. Yüksek stres altındadır ve karşı cinsiyette olma isteği vardır. Karşı cinsiyette olma isteği hayatının her alanına ve sosyal rollerine yansımıştır.
Çocuklar cinsel kimliklerini erken yaşta oluştururlar. 2 yaş civarında, kendi cinsiyetlerini fark edecek döneme girerler. Çoğu çocuk 3 yaşına geldiğinde, cinsiyetinin kız veya erkek olduğundan emin olur. Çocuk 4 yaşına geldiğinde ise, kendi cinsel kimliğini anlamlandırmaya başlar.
Cinsel kimlik bozukluğu bir diğer adıyla cinsiyet disforisi; kişilerin kendilerini hissettikleri cinsiyet ile biyolojik cinsiyetlerinin uyumlu olmadığını hissettikleri bir durumdur. Cinsel kimlik, kişinin kendini kadın ya da erkek olarak tanımlamasını içerir. Cinsel yönelim ise kişinin partner seçimini belirler.
Terapilerle, ilaç ya da hormon tedavileriyle bu bozukluğu tedavi edebilmek tam olarak mümkün değildir. Uygun olgularda ciddi bir psikolojik hazırlık ve psikoterapi süreçlerinden sonra cinsiyet değiştirme operasyonları uygulanabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Cinsel Kimlik Bozuklukları nedenleri arasında genetik, endokrin, sosyal ve psikodinamik etkenler rol oynar. Okul öncesi dönemde bir çok erkek çocuk kız kıyafetlerini giyer, oyunlarda anne rolüne girebilirler. Bu dönemin normalde kısa ve geçici olması gerekir.
Cinsel kimlik ve cinsel yönelim bir bozukluk/hastalık değildir. Toplumun bize cinsiyetimizle birlikte yüklediği birtakım roller vardır.
Uluslararası Bilimsel Sınıflama kuruluşuna göre cinsel kimlik sorunları kişiler için doğuştan gelen sorunlar arasında kabul edilmektedir.
Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği bilinçli olarak etkilenemez ve değiştirilemez; hele dışarıdan hiç mümkün değildir.
Cinsel kimlik bozukluğu (cinsiyet disforisi), kişinin biyolojik cinsiyeti ile kendini hissettiği cinsiyetin farklı olmasıdır. Örneğin, bazı insanların erkek cinsel organları olabilir, ancak kendilerini erkek olarak tanımlamazlar veya kendilerini erkeksi hissetmezler.
Cinsel yönelimin insan yaşamı içinde değişkenlik göstermediği bilinmektedir.
Saçlarının kesilmesine itiraz eder, makyaj yapmak isterler. Hareket ve mimiklerinde kız çocuklarına ait öğeler hakimdir. Pembe, kırmızı gibi renkleri tercih eder. Arkadaşlarını özellikle kızlardan seçer, kız gruplarına ve oyunlarına karışmaya çalışırlar.
Cinsiyet gelişim bozukluğu (hermofradit, çift cinsiyet) ile çocuk cerrahisi, çocuk ürolojisi, çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları, genetik, çocuk sağlığı ve hastalıkları, çocuk endokrinolojisi, çocuk genetik hastalıkları ve plastik estetik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanları ilgilenir.
Cinsel kimlik; kişinin duygusal veya cinsel ilgi duyduğu kişilerle ilgili olarak kendi cinsiyetini nasıl algıladığıdır. Bireyin algıladığı cinsiyetini kabullenmesi, duygu ve davranışlarında buna uygun davranması cinsel kimliğinin varlığını gösterir.
Cinsiyet disforisi (CD), bir kişinin cinsiyet kimliği ile doğduğu cinsiyet arasındaki uyumsuzluk nedeniyle hissettiği sıkıntı. Cinsiyet disforisi olan insanlar tipik olarak trans olmaktadır.
Cinsel Kimlik Arayışı
Ergenlik, çocukların cinsel yönelimlerinin belirginleşmeye başladıkları dönemdir. Bu dönemde çocuklar, kendi cinslerinden mi yoksa karşı cinsten birine mi ilgi duyduklarını anlamaya çalışırlar.
Gey, lezbiyen, biseksüel, heteroseksüel, queer, panseksüel, poliseksüel, aseksüel ...
Kadında cinsellik
Libido kadında 35 yaşına kadar artar, 45 yaşına kadar sabit kalır ve çok ileri yaşlara kadar gücünü korumaya devam eder. Kadın sağlıklı olduğu sürece yine çok ileri yaşlara kadar orgazm olabilme kabiliyetini korur.
Biseksüellik, eşcinsellik ve heteroseksüellik gibi cinsel keşif sürecinde geçici bir basamak olabilir ya da uzun dönemli kalıcı bir kimlik de olabilir. Biseksüellik eşcinsellikten daha yaygındır.
Cinsel kimliğin temelleri daha çok ödipal dönemde yaşanan çatışmalarla atılmakla birlikte, ergenlik yıllarında tamamlanmaktadır. Bunun yanı sıra cinsel kimliğin temelleri 3 yaşında yavaş yavaş oluşmaya başlamaktadır.
Kişinin cinsel kimliği ile biyolojik cinsiyetinin örtüşmediği bu duruma 'transseksüalite' denir. “Transgender” kavramı 1970lerde ilk kez Virginia Prince tarafından, “sahip oldukları üreme organlarına göre beklenilenin dışında cinsiyet kimliği özelliklerini tam zamanlı sergileyen kişiler” olarak tanımlanmıştır.
Cinsel kimlik, cinselliğin farklı boyutları olan biyolojik, fiziksel, psikolojik, zihinsel ve sosyal süreçlerin etkileşimi ile gelişir, oluşur ve olgunlaşır.
Cinsiyet disforisi terimi, bir kişinin cinsel kimliği ile biyolojik cinsiyeti arasındaki uyumsuzluk nedeniyle hissettiği psikolojik sıkıntıdır. Disfori kısmı, kişinin biyolojik cinsiyetinden ve toplumda uyması beklenen cinsiyet rollerinden hoşnutsuzluk veya mutsuzluk hissini ifade eder.
Cinsiyet disforisi olan çocuklar için bireysel ve aile danışmanlığı önerilir, yetişkinler için bireysel veya çift terapisi önerilir. Cerrahi ve hormon tedavisi seçeneklerdir, ancak her birey tarafından istenmezler. Bu tedaviden sonra sıkıntı duyguları devam edebilir. Bu olasılıklar psikoterapide tartışılmalıdır.
Gerçekte ergenliğin sancılı bir döneminde, biseksüel eğilimlerin baskınlaştığı geçici bir evredir. Kısaca özetlersek cinsel gelişim aseksüel, biseksüel ve heteroseksüel bir sıra izlemektedir. Aseksüel ve biseksüel evrelerdeki sorunların aşılması, heteroseksüel kimlik kazanımı için şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri