Ancak, rüçhan hakkı, pay sahiplerince kullanılması zorunlu ve vazgeçilemeyen müktesep bir hak değildir. Nitekim genel kurulun, sermayenin artırımına ilişkin kararı ile pay sahibinin rüçhan hakkı sınırlandırılabilir veya kaldırılabilir.
Rüçhan hakkı kullanım bedeli genellikle 1 TL olarak belirlenmektedir. Rüçhan hakkı kullanılmazsa bedelli sermaye artırımı sonrasında hisse fiyatı düşeceği ve eldeki pay adedi aynı kalacağı için toplam varlıkta düşüş gerçekleşecektir.
Şirket faaliyetlerinin reel büyümesine karşılık gerekli olan fon ihtiyacı bu şekilde karşılanmış olur. Bedelli sermaye artırımı esasen bir bölünme yöntemi olup zorunlu veya isteğe bağlı olarak yapılabilir.
Rüçhan Hakkına İlişkin Temel İlkeler
TTK m. 461/2'nin gerekçesi[7], fıkranın yeni pay alma hakkını güçlendiren, dolayısıyla pay sahibini koruyan dört ilkeye yer verdiğini belirtir ve bu ilkeleri şu şekilde sıralar: “(i) Rüçhan hakkı esas sözleşme ile sınırlandırılamaz ve kaldırılamaz.
Rüçhan hakkına sahip olan kullanıcılar, Rüçhan kuponu kullanım süresinin sonunda hesaplarında nakit bulunması halinde, bedelli sermaye artırımına otomatik olarak katılacaklardır. Hesabında yeterli nakdin yoksa, bedelli artırımına otomatik olarak katılamazsın.
İlgili 15 soru bulundu
Rüçhan bir haktır. Bu hakkı kazanmak için bir yatırımcının sahip olduğu hisse senedinin mevcut ortakları bedelli sermaye artırımı yapması gerekir. Bunu yapmaları halinde katılım önceliği hakkı, yani rüçhan hakkı elde ederler. Bu hakkı hisse enstrümanına sahip olan bütün ortakların kullanma şansı bulunur.
Eğer yatırımcı bedelli sermaye artırmına katılmayı tercih etmiyorsa bu durumda rüçhan hakkını kullanmayabilir. Fakat rüçhan hakkı devredilebilir olduğu için bedelli sermaye artırmına katılmayacak yatırımcı için daha kazançlı olan elindeki rüçhan haklarını satmaktır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki, rüçhan hakkını sattığınızda, bu hakkı sattığınız yatırımcı da bedelli sermaye artırımına katılmak için (rüçhan hakkını bir başkasına satmadığı takdirde) şirkete rüçhan hakkı kullanım bedelini ödemek durumda kalacaktır.
Hakkı satın alan yatırımcı ya tekrar yeni pay alma hakkını satar ya da sermaye artırımına katılım tutarını yatırmak sureti ile bu hakkı kullanıp karşılığında pay alır.
Hesaplara otomatik olarak yansıtılır. Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.
Bedelli artırım, şirket hisselerinin dışarıdan yatırımcılar veya ortaklar tarafından satın alınması yoluyla gerçekleşir. Bedelli artırım sonucunda şirket kasasına para girerken hisseler de piyasada oldukça değer kazanır. Şirket değer kazanırken ortakların hisse oranları değişebilir.
Hisse Fiyatı: Bölünme sonrasında hisse fiyatı bölünen oran değerinde düşer. Düşen fiyat, yatırımcı nezdinde daha ulaşılabilir olduğundan şirket hisselerine olan talebi artırarak hacimde artışa neden olur.
Bedelsiz Sermaye Artırımı
Şirketin hisse sayısı artar, zira geçmiş yıl kârları ödenmiş sermayeye transfer edilir. Başka bir deyişle bedelsiz sermaye artırımında herhangi bir ücret veya bedel ödenmeden yeni hisse senetleri ihraç edilir. Hisselerin sayısı artar ve bedelsiz sermaye artırımı oranında düşüş yaşanır.
Sahip olunan rüçhan hakkı, elinizde bulunan her hisse senedi için bir adet yeni pay alma kuponu demektir. Sahip olunan her yeni pay alma kuponu için şirket tarafından belirlenen rüçhan kullanım fiyatı kadar ödeme yapılır. Bu şekilde kuponlar hisse senedine dönüştürülmüş olunur.
b) 13:00-16:30 saatleri arasında yatırılması halinde, saat 15:00'den sonra ve engeç 17:00'ye kadar, c) Saat 16:30'dan sonra yatırılması halinde ise bir sonraki işgünü, aracı kuruluş havuz hesaplarına alacak kaydedilecektir.
Rüçhan hakkı, pay sahibinin anonim şirketteki pay oranının korunabilmesini sağlamak amacıyla kabul edilmiş bir pay sahipliği hakkıdır. Bu hak sayesinde pay sahibi dış kaynaklardan yapılan sermaye artırımı sonucu çıkarılacak yeni payları, pay- ları ile orantılı olarak alma hakkına sahip bulunmaktadır.
Bu hak borsada işlem görerek de satılabilir. Rüçhan Hakkının Matematiksel Örneği: 1000 adet hissenizin olduğunu ve hissedarı olduğunuz şirketin %50 sermaye artırımı yaptığını düşünelim. Bu durumda 1 adet hisse için 0,50 hisse alma hakkınız oluşacaktır.
Eğer buluşun birden fazla ülkede korunması istenirse, ilk patent başvurusunun herhangi bir ülkede yapılması tarihinden itibaren 12 aylik bir süre içinde aynı buluş için başka bir ülkede başvuru yapma konusunda bir haktan yararlanılabilir, buna rüçhan hakkı denir.
Midas uygulamasında “Keşfet” sayfasına geldikten sonra “ARCLK.R” veya “Arçelik” yazıp aratarak, şirketin rüçhan kuponunu bulabilirsin.
Hisse bölünmesi hissenin değerini etkileyen bir durumdur. Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır.
Önceden elde edilen haklar nedeniyle sıralamada öne geçme durumuna rüçhan hakkı denir. Önceden doğan hak; tescil, sergileme ve bir başka ülkede tescil başvurusu gibi yollarla elde edilebilir. Marka tescil işlemlerinde ise iki yolla bu hak elde edilir.
Pek çok kişi tarafından araştırılan “Bedelsiz sermaye artırımı iyi midir?” sorusu ise enflasyondan ve değer kaybından korunmak için faydalıdır şeklinde cevaplanabilir. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, vergi noktasında da çeşitli avantajlara sahip olur. Bu şirketler daha düşük oranlı vergi öder.
Sermaye artırımı için SPK'ya başvuran şirketler, onay sürecinden sonra bölünme tarihlerini belirler. Bu aşamada, bölünmeden önce elinde hisse senedi bulunan herkes bedelsiz sermaye artırımına katılmaya hak kazanır. Midas yatırım hesabı bulunan yatırımcıların bölünme günü herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur.
Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin mevcut hissedarlarına hisse senetleri dağıtarak gerçekleştirdiği sermaye artırımı yöntemidir. Bu yöntemde, hisse senetleri ücretsiz dağıtılır, yani hissedarlar herhangi bir bedel ödemezler.
**NOT: Hisse bölününce şirketin, hisse lotu artar, sermayesi değişmez (ek finansman sağlamaz) ancak hissenin fiyatı bölündüğü oranda düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri