Spor yapan bireylerin magnezyum ihtiyacı sedanter (hareketsiz bir yaşam tarzına sahip) bireylere göre daha fazladır. Erkek sporcular için günde 260 mg'dan ve kadın sporcular için günde 220 mg'dan az magnezyum alımı, magnezyum eksikliği durumuna neden olabilir.
Volpe ve ark. tarafından yapılan bir derlemede, magnezyum takviyesinin sporcular için önemli bir elektrolit olduğu ve sıvı dengesi ve enerji metabolizması üzerinde önemli bir etkisi olduğu vurgulanmıştır. Magnezyum takviyesi, sporcunun performansını artırabilir ve yorgunluğu azaltabilir.
Magnezyum sitrat ve magnezyum malat formu bu ihtiyaç karşılayan doğru magnezyum formları olarak karşımıza çıkmaktadır. Sporculardaki magnezyum ihtiyacı sedanterlere göre yaklaşık iki kat fazladır bir başka deyişle harcanan enerji ile doğru orantılıdır.
Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili şikayetler de tercih edilir. Kas ağrıları, bacaklardaki kramplar için faydalı olabilir. Kabızlıkta da kullanılabilir. Magnezyum malat: Özellikle enerji üretimine destek istendiğinde, ağrı ve hassasiyet, kronik yorgunluk ve kramp durumlarında, insülin direncinde etkili olmaktadır.
Evet, magnezyum kas kramplarını önlemeye yardımcı olabilir. Kaslarda magnezyum eksikliği kramplara neden olabilir, bu nedenle yeterli magnezyum alımı önemlidir. Magnezyumun düzenli olarak alınması, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için önemlidir.
İlgili 17 soru bulundu
Magnezyum sağlık için kesinlikle gereklidir. Önerilen günlük alım miktarı, erkekler için günde 400-420 mg, kadınlar için günde 310-320 mg'dır. İhtiyacınız olan miktarı hem gıdalardan hem de takviyelerden alabilirsiniz.
Magnezyum takviyelerin yıllar boyu düzenli olarak kullanılması gerekebilir. Ancak magnezyum takviye dozunun belirlenmesi ve dozun aşılıp aşılmadığının denetlenmesi için mutlaka düzenli aralıklara doktor kontrolüne gidilmesi gerekebilir.
Atletlere vücut ağırlıklarının her bir kg'ı için 6,6mg magnezyum öneriliyor. 70kg bir kişinin günde 462mg magnezyum alması gerekiyor. Yulaf, kabak çekirdeği, badem, fındık, muz (1 muz 27mg magnezyum) zengin magnezyum içeren gıdalar. Yüksek lifli beslenme magnezyumun vücuttaki emilimini azaltabiliyor.
ÖZET: Şart: Magnezyum malat (ve malat içeren çoklu preparatlar) SABAH/ÖĞLEN alınmalı. İyi olur: Magnezyum glisinat/biglisinat içeren preparatlar gece yatmadan önce alınırsa iyi olur. Fark etmez: Sitrat, taurat, treonat, orotat içeren preparatları istediğiniz zaman alabilirsiniz.
Mide Rahatsızlıkları: Fazla magnezyum alımı, mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir. Karın Ağrısı ve Kramp: Fazla magnezyum, karın ağrısı ve kramp gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Düşük Tansiyon: Aşırı magnezyum alımı, kan basıncını düşürebilir ve düşük tansiyon semptomlarına yol açabilir.
Sporcuların magnezyum ihtiyacı, spor türüne, bireysel metabolizmaya ve beslenme alışkanlıklarına göre değişebilir. Magnezyumun vücuttaki en önemli işlevleri enerji üretimi, kas ve sinir fonksiyonları, kemik sağlığı ve bağışıklık sistemini desteklemektir.
Magnezyum, kas ve sinir işlevi, kemik sağlığı ve enerji üretimi dahil olmak üzere vücudun birçok işlevi için gerekli olan bir mineral. Sporcular için magnezyum, enerji metabolizması, kas fonksiyonu ve egzersiz sonrası toparlanmadaki rolü nedeniyle özellikle önemli.
Magnezyum Sitrat, magnezyumun sitrik asite bağlanmış formudur. Dünya genelinde magnezyumun en sık kullanılan formudur ve magnezyum eksikliğini tedavi etmekte en etkili türüdür diyebiliriz.
Sindirimi, özellikle kabızlığı ve midede hazımsızlığını desteklemek için kullanılır. Bunun haricinde spor sonrasında kasların onarılması, kas krampları, huzursuz bacak, kas ağrıları gibi şikayetlerde kullanım için de ideal formdur.
Kas büyümesini ve iyileşmesini destekleyen C vitamini, her sporcunun mutlaka alması gereken vitaminlerin başında gelir. C vitamininin başlıca faydası kas hücrelerini zararlı serbest radikallerden korumasıdır. Bir antioksidan görevi gören bu vitamin, testosteron ve diğer anabolik hormonların oluşumuna da yardımcı olur.
Magnezyumun takviye olarak fazla alınması durumunda vücutta magnezyum fazlalığı görülebilir.
Kas içi magnezyumu en hızlı arttıran magnezyum formudur. Bu enerji etkisinden de faydalanmak için malat formunun uygun kullanım şekli kahvaltıdan 2 saat sonra alınması. Ayrıca spor gibi enerji ihtiyacının arttığı durumlarda spor öncesi veya sonrası da kullanımı tercih edilebilir. (7).
Magnezyum beynimiz ve vücudumuz için son derece kritik öneme sahip bir mineraldir. Kalp fonksiyonları, kan şekeri regülasyonu ve ruh haliniz (mood) dahil olmak üzere birçok vücut fonksiyonu üzerine benzersiz faydası vardır. Dahası, sportif performans ve toparlanma açısından da oldukça önemlidir.
Magnezyum, D vitaminiyle birlikte kemik yoğunluğunu artırarak kemik sağlığını destekler. Yeterli magnezyum alımı, D vitamini eksikliği riskini azaltır ve D vitamini takviyelerinin etkinliğini artırır.
A, B6, D, E ve K vitaminleri sporcular için oldukça gereklidir. Bu vitaminlerin vücuttaki etkileri şu şekildedir: A vitamini yaraların iyileşmesini hızlandırır ve bağışıklığın artırılmasına yardımcı olur. Sporcularda artan oksijen kapasitesi antioksidan vitaminlere olan ihtiyacı arttırır.
Vücudunuza kolayca emilebilen bir formda yeterli magnezyum sağlayan bir magnezyum seçmek önemlidir. Çalışmalar, magnezyum oksit ve magnezyum sülfat dahil olmak üzere belirli magnezyum türlerinin biyolojik olarak daha az kullanılabilir olduğunu, yani vücut tarafından zayıf bir şekilde emildiklerini göstermektedir.
Magnezyum doz aşımının belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, ishal ve kan basıncında düşüş yer alabilir. Ciddi vakalarda, magnezyum doz aşımı komaya ve hatta ölüme yol açabilir.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri