Cinsiyet kimliği; kromozomları, dış genital organları, iç genital organları, hormonsal yapıyı ve ikincil seks özelliklerini içeren kişinin biyolojik cinsel özellikleridir. Cinsel kimlik; kişinin dişilik veya erkeklik algısıdır.
Cinsel kimlik, bir kişinin kendisini dilediği kimlikle tanımlayabilmesi demektir. Yani kişi cinsel kimliğini belirtirken 'ben kadınım' veya 'ben erkeğim' der.
Cinsel kimlik ile cinsel yönelim arasındaki farkı bilmekte de fayda var. Cinsel kimlik kişinin kendisini hangi cinsiyette tanımladığı ile ilgilidir. Yani kişi cinsel kimliğini belirtmek için “ben kadınım” ya da “ben erkeğim” der. Cinsel yönelim ise kişinin hangi cinse karşı cinsel ilgi ve yakınlık kurduğuyla ilgilidir.
Bu açıdan cinsel yönelim, dört kategoride incelenebilir: aynı cinsiyete ilgi duyma (eşcinsellik - homoseksüellik), farklı cinsiyete ilgi duyma (heteroseksüellik), iki cinsiyete de ilgi duyma (biseksüellik), hiçbir cinsiyete ilgi duymama (aseksüellik).
Eşcinsel/Homoseksüel: Kişi, sadece kendi cinsiyetinden olan kişilere ilgi duyar. Biseksüel: Kişi, hem kendi cinsiyetindeki kişilere hem de karşı cinse ilgi duyar. Panseksüel: Her türlü cinsiyete ilgi duyar. Aseksüel: Kişi, herhangi bir cinsiyete cinsel olarak ilgi duymaz.
İlgili 15 soru bulundu
Sorunun cevabı: Hayır eşcinsellik doğuştan gelmez. Bu olaydaki araştırma 2019 yılında science dergisinde yayımlandı. Amerikan, İngiliz ve Kanadalı bilim insanları 500 bin kişinin genetik verilerini inceledi. Sonuç ise eşcinsellik geni diye bişey yok.
Amerikan Psikiyatri Kurumu'nun açıklamasında “Bazı insanlar cinsel yönelimin doğuştan ve sabit olduğuna inanır ama cinsel yönelim kişinin yaşamı boyunca gelişir.” demiştir.
6-7 yaşına kadar mastürbasyonun gözlenmesi normaldir. 5-6 yaşından itibaren cinsel kimliğin süreklilik gösterdiğini anlamaya başlarlar. Cinsiyetin değişmeyeceğini anlayabilirler.
Cinsel kimlik (Gender identity) öznel bir özde- şim duygusu olup bireyin kendisini kız ya da erkek cinsiyetine ait hissetmesidir.
Biyolojik cinsiyet, bireyin üreme sistemi anatomisiyle ikincil cinsiyet özelliklerini ifade ederken; toplumsal cinsiyet, kişinin biyolojik cinsiyetine bağlı olarak toplumsal rollerini (cinsiyet rolü) veya kişinin iç farkındalığına (cinsiyet kimliği) bağlı olarak kendi cinsiyetini tanımlamasını ifade eder.
Amerikan Psikoloji Derneği'ne göreyse cinsel yönelim içgüdüseldir; ancak cinsel yönelim kimliği zaman içinde değişebilir. Cinsel yönelimi belirleyen faktörler henüz net olarak anlaşılamamıştır; ancak genetik, hormonal, sosyal ve kültürel etmenler üzerinde durulmaktadır.
Cinsel Kimlik Karmaşası: Ergenlik döneminde ortaya çıkan cinsel gelişimle ile karmaşadır. Bu ergenlerin geçmiş öykülerinde karşı cins rol davranışları göstermezler. Psikoterapiyle beraber Cinsel Kimlik karmaşası kaybolur.
Cinsel kimlik gelişiminin üç bileşenden oluşur: Cinsel kimlik, cinsiyet rol davranışı, cinsel yönelim. Cinsel kimlik bireyin kendisinde kız ya da erkek olmarak farkettiği, bedeniyle uyum içinde ve bundan güven duyup huzurlu hissettiği kişiye özgü özdeşimidir. Görünme ve davranışlar onu göstergesidir.
Cinsel kimlik, cinselliğin farklı boyutları olan biyolojik, fiziksel, psikolojik, zihinsel ve sosyal süreçlerin etkileşimi ile gelişir, oluşur ve olgunlaşır.
Cinsel yönelim genellikle karşıcinsellik (heteroseksüellik), eşcinsellik (homoseksüellik), biseksüellik, altında toplanır. Bununla beraber aseksüellik (diğerlerine olan romantik veya cinsel çekim eksikliği) de bazen dördüncü kategori olarak tanımlanır.
Erkek cinselliği, penis ve erkeklik
Erkeklerin cinsel organı penistir. Çünkü cinsel ilişki onunla gerçekleştirilmekte, boşalma/orgazm onunla olmakta, cinsel haz onun sayesinde duyulmaktadır. Erkek cinsel organı penisin toplumsal yaşamda ve dilde yansımaları bulunur.
Erkek duvara yaslanıp güç alarak kadını kucağına alır ve elleriyle kalçasından destekler. Kadın bacakları ve kalçasıyla erkeğin belini sarar. Özellikle erkeğin bu pozisyon için güçlü olması gerekir. Tarihi M.Ö.
Heteroseksüelliğin normal ve tek cinsel yönelim olarak kabul edildiği toplumlarda çocukluk ve gençlik döneminde bireyler kendilerinin de heteroseksüel olduğunu kabul ederler. Eşcinsel ve biseksüel bireyler ruhsal ve bedensel olgunlaşmalarıyla birlikte kendi cinslerine yönelik ilgilerinin fark etmeye başlarlar.
Gerçekte ergenliğin sancılı bir döneminde, biseksüel eğilimlerin baskınlaştığı geçici bir evredir. Kısaca özetlersek cinsel gelişim aseksüel, biseksüel ve heteroseksüel bir sıra izlemektedir. Aseksüel ve biseksüel evrelerdeki sorunların aşılması, heteroseksüel kimlik kazanımı için şarttır.
Erkeklerde ergenliğin ilk aşamasında cinsel gelişimin ortaya çıkması 11-12 yaş civarlarında olur. Erkeklerdeki üreme organları olgunlaşır ve erkek çocuklarda geceleri boşalma başlar. Erkek çocuklar eğer bu duruma hazır değilse korkabilirler. Bir yıl boyunca gece boşalmaları olabilir.
Normalde sünnet derisi erkek çocuklarının ortalama %50'sinde 1 yaş civarında geri çekilebilirken bu oran üç yaşını geçtikten sonra yaklaşık olarak %89'a kadar çıkar. 6-7 yaş ortalamasında erkek çocuklarda %8, ergenlik çağında ise %1'dir. Büyük bir kısmı müdahale gerektirmezken az bir kısmı da müdahale gerektirir.
Üç yaş civarında çocuk, kendi bedenini keşfetmeye yönelir. Tesadüfen cinsel organını ellemek ya da sürtmek suretiyle tamamen fizyolojik temelli bir haz duygusu yaşar. Cinsel düşünce ve hayallerden arınmış bu duygu, insan biyolojisinin gereğidir ve parmak emmekten farklı bir eylem değildir.
Oldukça uzun bir gay erkek veya lezbiyen kimlik sürecinin ardından kendilerini biseksüel olarak tanımlayan kişiler de mevcuttur. Biseksüellik, eşcinsellik ve heteroseksüellik gibi cinsel keşif sürecinde geçici bir basamak olabilir ya da uzun dönemli kalıcı bir kimlik de olabilir.
Çocuklar 3-6 yaşları arasında cinsiyetlerini – cinsel kimliklerini fark etmeye başlarlar. Çocuklar 3 yaştan itibaren bir çocuk “erkek çocuk” mu yoksa “kız çocuk” mu kavramaya başlar; etek giyenleri kız, pantalon giyenleri ise erkek olarak tanımlarlar.
Heteroseksüellik veya karşıcinsellik, cinsel ve duygusal açıdan karşı cinse ilgi duymaya yönelik olan cinsel yönelime verilen isimdir. Cinsel açıdan kadınlara ilgi duyan erkeklere ve erkeklere ilgi duyan kadınlara heteroseksüel denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri