Polonya'da kış erken gelir ve Kasım aylarının ortalarında özellikle Aralık ayında soğuk olur ve sıcaklık bazen sıfırın altında -30 ° C düşmektedir. Kış Aralık-Mart sürer ve kar kısa veya daha uzun dönemini kapsamaktadır. Yüksek dağlarda kar yağışı Nisan ayına kadar sürmektedir.
Kış aylarındaki ortalaması -5°C ila -2°C arasında değişebiliyor iken, bazı aylarda termometreler -25°C'yi gösterebiliyor. Kış mevsiminin Mart ayına kadar devam ettiğini düşünürsek, Polonya soğuk bir ülkedir diyebiliriz. Özellikle Polonya'nın Kuzey ve Doğu bölgelerinde kış mevsimi oldukça sert geçiyor.
Polonya, hem deniz ikliminin hem de karasal iklimin etkilerini taşıyor. Kış ayları ülke genelinde oldukça soğuk ve kar yağışlı geçerken sıcaklıklar ise çoğu zaman sıfırın altına düşebiliyor. Mart ayının gelmesiyle birlikte sıcaklık değerleri yükselmeye başlarken bahar ayları çoğunlukla güneşli geçiyor.
Polonya, her mevsim ziyaret edilebilecek bir ülkedir. Ancak en popüler ziyaret dönemleri genellikle ilkbahar ve yaz aylarıdır (Nisan-Eylül). Bu aylarda hava sıcaklıkları daha ılıman olur ve açık hava etkinlikleri ve turistik aktiviteler daha yaygındır. Kış ayları da ziyaret edilebilir.
Polonya'da yazları hafta da birkaç gün yağmur yağar. Haziran ve temmuz ayları hava sıcaklığının en yüksek olduğu aylardır. Bu aylarda hava sıcaklığı 25°C'ye kadar çıkabilir. Kışları ise yoğunlukları değişmek üzere, kasım ve mart ayları arasında kar yağışı görülür.
İlgili 23 soru bulundu
Lehçe (język polski, polszczyzna), Polonyalıların konuştuğu dil. Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir.
Ancak bol güneş ve yağmur Polonya ikliminin karakteristik özelliklerindendir.Bahar, Mart ayında başlayıp Nisan ve Mayıs aylarına kadar -1 'den +20 ° C'ye kadar değişiklik göstermektedir.Temmuz, yılın en sıcak geçen ayıdır ve yazın kalan aylarında da 21 ila 32 ° C'ye kadar olan sıcaklıklarda hava oldukça sıcak ...
Aslında Polonya bir Avrupa ülkesi olmasına rağmen son derece ucuz olan bir ülkedir. Ülkenin para biriminden dolayı yemek, içmek, konaklamak gibi zaruri ihtiyaçlar her zaman diğer Avrupa ülkelerine göre ucuzdur. Hatta ülkemiz ile kıyaslandığında ne kadar da ucuz olduğunu görmek mümkündür.
Polonya, amber taşının yaygın olarak kullanıldığı ve bu taştan yapılan takıların yoğun olduğu bir ülkedir. Türkiye'de amber taşı, kehribar olarak da bilinir. Baltık Denizi'nden çıkan bu taşlar, adeta Polonya'nın sembolüdür.
Öncelikle Polonya'nın bordo pasaporta sahip Türkiye vatandaşlarından vize talep ettiğini bilmelisiniz.
Varşova-İstanbul arası uçuş mesafesi toplam 1366 kilometre. İki şehir arasındaki uçak yolculuğu 1 saat 40 dakika sürüyor.
1 kilo domates 5 Zloti, 300 gram beyaz ekmek 1.25 civarındadır. Fiyatlar şehirden şehire de değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin Varşova'da alacağınız bir ürün ile Krakov'da alacağınız bir ürün arasında 0.15 Zloti fark edebilmektedir. Birim fiyatta hemen hemen Türkiye ile aynıdır.
Polonya'da oturum izni almak için; Kesintisiz olarak en az 5 yıl boyunca yasal göçmen statüsünde yaşamış olmak gerekmektedir. Schengen ülkelerine giriş izninin yasaklanmamış olması gereklidir. Polonya'da geçici olarak oturma iznine sahip olmak isteyenlerin ise D tipi vizeye sahip olması gerekmektedir.
Polonya temel gıda maddelerini baz alırsak Orta Avrupa ülkelerine kıyasla yaşam giderleri açısından epeyce ucuz bir ülkedir. Devlet yada özel öğrenci yurtlarında ikamet eden, ortalama bir yaşam süren bir öğrenci aylık 350 Avroluk bütçeyle hayatını sürdürebilir.
Polonya mutfağının özellikle uluslararası en popülerleşmiş yemeği, Pierogi. Osmanlı mutfağından gelen ve halen Anadolu'nun çeşitli yerlerinde daha çok peynirlisi yapılan Piruhi'ye benzeyen Pierogi, bazen baharatlı, bazen tatlı malzemeyle doldurulan ravyoli benzeri bir mantı çeşidi.
Polonya'ya seyahat için en uygun dönem Mayıs ile Eylül ayları arasıdır. Bu aylarla birlikte yılın en sıcak ve yağmurlu havaları da başladığından yağmur olasılığı yaz ayları boyunca artar.
Lehistan ve Litvanya devletlerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan bu devlet 17. yüzyıl Avrupa'sının en büyük ülkelerinden biriydi. Lehistan-Litvanya Birliği 1 Temmuz 1569 tarihinde imzalanan Lublin Antlaşması ile kuruldu.
Polonyalıların çoğu Roma Katolikliğine bağlı. 2011 nüfus sayımında nüfusun %71,3'ü kendini bu şekilde tanımladı ; bu oran 2011'deki %87,6'ya göre düşüş gösterdi. Kilise istatistiklerine göre Katoliklerin yaklaşık %28'i haftalık ayinlere katılmaktadır.
Savaş yılları Polonya adına büyük acılara ve kıyımlara sahne olmuş, savaş sonrasında Sovyetler Birliği'nin siyasi kontrolü altına giren ülke, Soğuk Savaş boyunca komünist rejimle idare edilmiştir. Polonya'da 1989'dan itibaren demokratik sisteme geçilmiş, ilk seçimler de 1991 yılında gerçekleştirilmiştir.
Genellikle bir öğrencinin aylık konaklama masrafı 150-200 Euro civarındadır. Ulaşım, beslenme, sosyal giderler vb harcamalar için genellikle aylık 300- 400 Euro yeterli olmaktadır. Genel olarak bir öğrencinin aylık masraflarının 500-600 Euro civarında olduğu söylenebilir.
Polonya'da iş gücü piyasasında 17 milyonun üzerinde insan olduğunu aktaran Morawiecki, hükümet olarak ülkedeki asgari ücreti gelecek yıl ocaktan itibaren yüzde 21,54 artışla 3 bin 490 zlotiden (780 Euro) 4 bin 242 zlotiye (950 Euro) çıkarmayı planladıklarını kaydetti.
1 Ocak 1999 tarihinde yapılan idari reformla, daha önce 49 idari bölgeye ayrılmış Polonya, bu sayıyı 16 idari bölgeye düşürmüştür. Bu iller Wroclaw, Bydgoszcz/Toruń, Łódź, Lublin, Gorzów Wielkopolski/Zielona Góra, Kraków, Varşova, Opole, Rzeszów, Białystok, Gdańsk, Katowice, Kielce, Olsztyn, Poznań ve Szczecin'dir.
Polonya ekonomisi, dünya ekonomisinde 22. sırada yer almaktadır. Dünya ekonomisi listesinde Polonya'dan bir önceki sırada Tayvan ve bir sonraki sırada ise İsveç bulunmaktadır. Polonya ekonomisi, Avrupa Birliği'nin 6. en büyük ve Doğu Avrupa ülkelerinin en güçlüsü olan gelişmiş bir ekonomidir.
Polonya için saat dilimi bilgisi
Polonya standart saat iken Polonya deki saat Türkiye deki saat'ın 2 saat gerisindedir olur. Ayrıca Polonya yaz saati uygulamasındayken Türkiye deki saat'ın 1 saat gerisindedir olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri