Kovuşturma Usulü
Cinsel taciz suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete tabidir. Yani savcılık tarafından re'sen soruşturma yapılamayacağı gibi mahkemece de re'sen kovuşturma da yapılamamaktadır. Mağdur kovuşturma evresinde şikâyetinden vazgeçerse mahkemece re'sen davanın düşmesine karar verilir.
“TCK md. 105/1– Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”
Cinsel Taciz Suçunda İspat
İspat olmadığı zaman dava, suçun işlendiği kanıtlanmadığından sanık hakkında beraat kararı verilecektir. Sanığın cezalandırılması için yeterli ve kesin delillerin olması gerekmektedir.
Türk Ceza Hukukunda belli suç ve durumlarda cezanın ertelenmesi mümkündür cinsel taciz suçu da bu suçlar kapsamına girmektedir. Cinsel taciz suçundan dolayı mahkumiyet kararı verilmesi durumunda şartlar varsa hakim cezayı erteleyebilir.
İlgili 20 soru bulundu
5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunu'nun ikinci kitabının “Kişilere Karşı Suçlar” kısmında cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki ve cinsel taciz suçları düzenlenmiştir.
Yasada öngörülen ceza miktarının yüksek olması sebebiyle Yargıtay sadece mağdur beyanıyla ceza verilmesini yeterli görmemektedir. Cinsel istismarda mağdur beyanı beraberinde ilave deliller ile de desteklenmelidir.
Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.
Cezanın cinsel istismarı suçunun yatarı cezanın madde hükmünde yer alan yıllara göre infaz edilmesi anlamına gelmektedir. Buna göre, çocuğa cinsel yönden istismar eden kişi 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası, fiillerin sarkıntılık düzeyinde kalması halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.
Basit cinsel saldırı, cinsel arzuları tatmin amacına yönelik olarak gerçekleştirilen, vücut dokunulmazlığını ihlal eden, ancak vücuda organ veya cisim sokma mahiyeti taşımayan davranışlarla işlenebilir. Basit cinsel saldırı suçunun oluşabilmesi için; Mağdurun vücuduna yönelik bir temas gerekmektedir.
Hayasızca hareketler (teşhircilik) suçu ve cezası, 4721 sayılı Kanunda şu şekilde hüküm altına alınmıştır: Alenen cinsel ilişkide bulunan veya teşhircilik yapan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
5237 sayılı TCK'nın 102'nci maddesinin 1'inci fıkrasında düzenlenmiş olan suçun temel şekli söz konusu olduğunda, görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası veriliyor. İnfaz paketine göre, bu suçtan 1 Mart'ta 3 yıl ceza alan bir kişi denetimli serbestlik süresi 3 yıla çıktığı için hemen tahliye olacak.
Kamu Davası Düşer Mi? Şikayete bağlı kamu davalarında kamu davasının düşmesi için şikayet sahibinin şikayetini geri alması yeterlidir. Şikayete tabi olmayan suçlarda ise kamu davasının düşmesi için suçun oluşmadığının ispatı ve davalının ilgili davadan beraat etmesi gereklidir. Aksi taktirde kamu davası düşmemektedir.
Cinsel istismar suçları infaz indirimi kapsamında mı? Hayır. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilip, 15 Nisan itibariyle yürürlüğe giren bazı suçlarda infaz indirimi öngören yasada, çocukların cinsel istismarı dahil, cinsel istismar suçundan hüküm giyenlere dönük bir infaz indirimi sözkonusu değil.
Masumiyet karinesi de soruşturma ve kovuşturma sürecinde sanığın lekelenmemesini teminat altına alır. Yargılama sürecinde masum kabul edilen şüpheli veya sanığın suçu kesin ve açık bir şekilde ispatlanmadığı takdirde “şüpheden sanık yararlanır ilkesi” gereği hakkında beraat kararı verilmelidir.
5271 sayılı CMK.'nın 213. maddesinde ise, sanığın önceki ifadeleriyle duruşmadaki beyanı arasında çelişki bulunması ve bu ifadelerin hâkim, mahkeme veya Cumhuriyet savcısı ya da müdafi huzurunda kolluk tarafından tutulan ifadeler olması halinde, duruşmada okunabileceği hükmü getirilmiştir.
Kural olarak, bu tür davalarda, hâkim kesin delillerle bağlı olmayıp, bütün delilleri serbestçe takdir eder . Türk hukukuna göre senet, ikrar, kesin hüküm ve yemin, kesin delil sayılırken; şahit, bilirkişi, keşif ve özel hüküm sebepleri ise takdiri delillerdir.
Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.
Tüm bu özellikleriyle 6284 sayılı Kanun uyarınca verilen tedbir kararları ceza yargılamasından ayrılır. Ceza yargılamasında sadece mağdurun beyanına dayanılarak sanık cezalandırılmaz.
Savunma hazırlanırken mutlaka her olay kendi içinde değerlendirilmeli, kullanılacak içtihatlar da olaya göre özel seçilmelidir. Elbette içtihat sunmakla da yetinilmemeli, maruz kalınan cinsel taciz suçlamasına karşı lehe olabilecek çarpıcı durumlar savunma dilekçesinde mutlaka açıklanmalıdır.
Cinsel istismardan 3 yıl ceza alan ne kadar yatar? İlgili suçtan 3 yıl ceza alan bir kişi, toplamda 1 yıl hapis cezasını çekecektir. 01.07.2016 tarihinden sonra suç işlenmişse, mahkeme tarafından verilen 18 ay hapis cezası, doğrudan denetimli serbestlik kanunu hükümlerine tabi olacaktır.
Cinsel davranışlar ise, cinsel bir amaçla veya cinsel arzuları tatmin amacıyla gerçekleştirilen hareketleri ifade eder. Kanunda cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, dört ana suç tipi halinde, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki ve cinsel taciz başlıkları ile düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri