Refleks epilepsi terimi duyusal bir dış uyaran ya da daha az sıklıkla iç uyarana bağlı olarak gelişen epileptik nöbetleri tanımlamaktadır. Görsel uyaranlarla tetiklenen nöbetler refleks epilepsinin en sık tipidir. Seksüel orgazmın tetiklediği epileptik nöbetler ise literatürde çok nadirdir.
Epileptik hastalarda cinsel işlev bozukluğu geliştiği artık sık olarak bilinmektedir. Bu durum hastalarda psikolojik ve sosyal bir takım bozukluklara yol açabilir.
Düzenli ilaç kullanılmaması nöbetleri tetikler. Uzun süre açlık, şeker düşmesi de nöbetleri tetikler. Hızlı derin nefes alıp verme sırasında nöbetler tetiklenebilir. Parlak ve yanıp sönen ışıklar da epilepsi nöbetlerini tetikleyen faktörler arasındadır.
Sinir Sistemi Bozuklukları
Multiple Skleroz (MS), Epilepsi, omurilik hasarı ve diğer sinir sistemi hastalıkları; beyin ve penis arasındaki sinyal mekanizmasına zarar vererek sertleşme probleminin oluşmasına yol açabilir.
Epilepsi hastaları alkol, çayı çok sık tüketmemeli, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerin tüketimi sınırlandırmalıdır. Bu içecekler epilepsi nöbetlerini tetikleyebilecek özelliğe sahiptir. Epilepsi için kullanılan bazı ilaçlar, nar ve greyfurt gibi meyvelerle etkileşime girerek etkileri düşmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
Çay, kahve ve kola gibi içecekler kafein içerdiği için epilepsi krizini tetikleyen içecekler arasındadır. Greyfurt ve nar gibi meyveler ilaçlarla etkileşime girebildiği için nöbetler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Ancak hasta portakal, mandalina ve limonu rahatlıkla tüketebilir.
Çocukluk çağındaki nöbet ve epilepsi vakalarında vit B12 eksikliği akılda tutulmalıdır.
Viagranın çok ender de olsa epilepsi krizlerini tetikleme olasılığı bildirilmiştir. Bu nedenle epilepsi hastalarının bu tür ilaçları kullanması sakıncalı olabilir. Ayrıca E vitamininin uzun süre kullanıldığında jinokomasti (memede büyüme) ve damarda pıhtılaşma eğilimi yapabileceği rapor edilmiştir.
Epilepsi hastaları, büyük ölçüde erken ölüm riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Fokal veya jeneralize tonik-klonik nöbetler, en yaygın ölüm nedenidir. Bununla birlikte, diğer nöbet türleri, anti-nöbet tedavileri ve komorbid bozukluklar mortaliteyi artırabilir.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Epilepsi tanısı alan hastaların %80 kadarında nöbetler epilepsi ilaçları ile kontrol altına alınabilmektedir. Bununla birlikte %20 hastada en uygun tedaviye rağmen çocuklar nöbet geçirmeye devam etmektedirler. Her ne kadar epilepsi tam olarak tedavi edilemezse de bazı nöbetler kendiliğinden kaybolabilmektedir.
Yukarda da ifade ettiğim gibi epilepsi ile depresyon büyük sıklıkla bir arada ortaya çıkmaktadır. Epilepsi depresyona, depresyon ise epilepsiye yol açabilmektedir.
Epilepsi nöbeti sırasında çocuğunuzu sağ ya da sol tarafına doğru yatay pozisyonda yatırın. Başının altına bir yastık koyun, yakası sıkıysa gevşetin. Epilepsi nöbeti sırasında çocuğu sallamayın, üstüne su dökmeyin, ağzına bir şey sokmaya çalışmayın.
Epilepsi öldürür mü? Özellikle uzun nöbetler, kalıcı beyin hasarına veya ölüme yol açabilen acil tıbbi durumlardır. Nöbetlere sebep olan epilepsi vakalarında doktor kontrolünde epilepsi ilaçları kullanmak büyük önem taşır.
Epilepsi hastaları pilotluk, dalgıçlık, cerrahlık, kesici ve delici makinelerle çalışan meslekler, yüksekte çalışmayı gerektiren meslekler, dağcılık, araç sürücülüğü, itfaiyecilik ve silah kullanmayı gerektiren polislik ve askerlik gibi meslekleri yapamaz.
Genellikle çok dirençli değilse primer tip epilepsiler doğru teşhis ve doğru ilaçla 2 – 5 yıl arasında tamamen ortadan kayboluyor. Fakat herhangi sebebe bağlı olarak meydana gelen epilepsilerde ilacı maalesef ömür boyu kullanmak gerekiyor.
Bu da sanıklar tarafından akıl hastalığı savunmasında bir mazeret olarak kullanılabilmektedir (5). Epilepsi hastalarının evlenmesine yasal açıdan bir engel yoktur.
Özellikle nöbetleri sık olan epilepsi hastaları bazı işleri yapamazlar. Bunlar içinde pilotluk, dalgıçlık, cerrahlık, kesici alet ve makinalarla ilgili işler, yüksek ve tehlikeli noktalarda çalışmayı gerektiren işler, dağcılık, taşıt sürücülüğü, itfaiyecilik, silah taşımayı gerektiren polislik, askerlik sayılabilir.
Vücudun E vitamini ihtiyacını karşılamak için günlük 400 mg E vitamini alınabilir. E vitamini, epilepsi vakalarının başlangıcında nöbetlerin azaltılmasına yardımcı olabilir. Yine, E vitamini çocuklarda nöbet aktivitesini durdurmaya yardımcı olur ve yetişkinlerde nöbet riskini azaltır.
Epilepsi kimlerde görülür ? Epilepsi her yaşta görülebilmekle birlikte 20'li yaşlar öncesi ve 60'lı yaşlar sonrasında görülmesi daha sıktır. Epilepsi hastalığı, erkek ve kadınlarda ırk ayrımı olmaksızın eşit olarak görülmektedir.
Epilepsi hastalarında çoğunlukla D vitamini eksikliği ve kemik erimesi sorunları ile karşılaşılır. Bu nedenle hastalarda D vitamini takviyesine ihtiyaç duyulabilir.
Bu nedenle bu tip tedavi altında olan hastaların kesinlikle oruç tutmamaları gerekir. ? Epilepsi, Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik rahatsızlıkları olanların oruç tutmaları uygun değildir.
Uykusuzluk, aşırı yorgunluk, bazı ilaçlar (alerji ilaçları, soğuk algınlığı ilaçları, makrolid antibiotikler vb), bazı yiyecek ve içecekler (greyfurt, çikolata, kafeinli ve alkollü içecekler vb), güneşte fazla kalma, kafa travması nöbetleri tetikleyebilir.
Kan şekerinin dengede olması epilepsi hastaları için de önem taşır. Bu nedenle kan şekerinde ani yükselmelere neden olabilecek şekerli gıdalardan kaçınılması, bunların yerine az şekerli ve tahıl açısından zengin besinlerin tercih edilmesi, Öğünlerde vücudun ihtiyacı olan sağlıklı yağ tercih edilmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri