Türk Dili Dersi, öğrencilere Türk dilinin özelliklerini ve işleyiş kurallarını örnekleriyle göstermeyi; duygularını, düşüncelerini, tasarladıklarını, izlenimlerini, gözlemlerini, yaşantılarını söz ve yazıyla doğru ve etkili olarak anlatma becerisi ve alışkanlığı kazandırmayı; yazılı ve sözlü metinler aracılığıyla ...
Dersin Amacı Türkçenin yapı ve işleyiş özelliklerini kavratabilmek; düşündüklerini, tasarladıklarını sözlü ve yazılı olarak aktarabilmeleri için öğrencilere doğru, düzgün ve güzel bir ifade yeteneği kazandırmaktır.
Her dil, konuşulduğu toplumun yaşam biçimi, maddi ve manevi değerleri, inanç sistemi ve hayata bakış açısı gibi çeşitli yönlerini ortaya koyar. Türkçe de Türk toplumuna özgü yanları yansıtan; gözleme dayalı adlandırma gücü ve zengin sözvarlığı ile güçlü bir dildir.
Çünkü edebiyat eğitimi, bireyin kendisini geliştirme, başkalarıyla iyi ilişkiler kurabilme, kendisini başkalarına ifade edebilme, kendisiyle ve çevresiyle barışık bir şekilde yaşamasını sağlama gibi özellikler bakımından bireysel gelişime katkıda bulunan önemli bir eğitim alanıdır.
Edebiyat okumak bize tarih, din, gelenek ve görenekler hakkında bilgi verir; bize kendi örf ve âdetlerimizin dışındaki âdet ve inançları anlama fırsatı verir. Edebiyat, dünyadaki diğer yaşam sistemlerini anlamamıza yardımcı olur. Edebiyat okumak, yazma becerilerini güçlendirmede ve geliştirmede çok yönlü yardımcı olur.
İlgili 23 soru bulundu
“Edebiyat eserinin amacı öncelikle bilgi vermek değil, sanatsal bir bakış açısıyla bir varoluşun tanıklığını yapmaktır. Bu tanıklık, tanımlanmış ve belirlenmiş bir kavramı, bir bilgiyi aktarmadığı için, her zaman bir “çok anlamlılık”, hatta bir “anlam kapalılığı” içinde kendini gösterir (Taşdelen, 2006: 43).
Edebiyat, bize metaforlarla yoğrulmuş deneyimleri sunar. Dünyayı anlamak için, deneyimlerimizi dile aktarabilmek için edebiyata ihtiyaç duyarız. Edebi eserler nesnel gerçekliği yansıtmasa da, alternatif bir gerçeklik ve yaşam deneyimi aktardığı için dünyanın yol haritası haline dönüşürler.
Edebiyatın asıl amacı estetik zevk duygusunu dil aracılığıyla gerçekleştirmesidir. Edebiyatın temel aracı “dildir”. Dil, edebiyatın dışında diğer bilim dallarının da anlatım aracıdır.
Edebiyat; toplumu yansıtarak, değişime ilham vererek, empatiyi teşvik ederek okuyucuların varsayımlarına meydan okuyabilir ve onlara dünyayı yeni şekillerde görmeleri için ilham verebilir. Klasik eserlerden çağdaş romanlara kadar edebiyat, içinde yaşadığımız dünyayı şekillendirmede hayati bir rol oynamaya devam edecek.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları akademisyen olabilirler. Metin yazarlığı ve editörlük yapabilirler. Ayrıca özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Dersin İçeriği
Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, Ural-Altay dil birliği içerisindeki konumu, yazılı metinlerinin bulunmadığı çağlardan kalan sözlü dil ürünleri, ilişki içinde olduğu milletlerin kaynaklarındaki durumu gösterilecektir.
Bu derste; Türk çocuklarının Türk dilini ve kültürünü tanımaları, benimsemeleri, geliştirmeleri, Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda ulusal duygularını pekiştirmeleri ve yaşadıkları ülkeye uyum sağlayarak etkili toplumsal ilişkiler içine girmeleri amaçlanmıştır.
Türkçe, kökleri binlerce yıl önceye uzanan yeryüzünün sayılı dillerindendir. Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural - Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır. Ural - Altay dilleri, diğer dil aileleri gibi sağlam bir aile oluşturmazlar.
"yükseköğretim kurumlarında, atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, türk dili, yabancı dil zorunlu derslerdendir. ayrıca zorunlu olmamak koşuluyla beden eğitimi veya güzel sanat dallarındaki derslerden birisi okutulur. bütün bu dersler en az iki yarıyıl olarak programlanır ve uygulanır.''
Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan tüm üniversitelere ait eğitim programlarında “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi”, “Türk Dili”, “Yabancı Dil” ve “İş Sağlığı ve Güvenliği” derslerinin okutulması zorunludur.
Saygı, sevgi, dürüstlük, empati, hakkaniyet, dostluk, arkadaşlık, güvenilirlik, ahlâk, gelenekler, görenekler gibi değerler bir toplumu millet yapan temel toplumsal değerlerdir. Dolayısıyla toplum ve toplumsal yaşam için gerekli olan bu değerlerin devamlılığı oldukça önemlidir.
Edebiyat duygu ve düşüncelerimizi karşımızdakine anlatabilmek için bir araç niteliğindedir. Edebiyatta içerikten çok o içeriğin nasıl dile getirildiği önemlidir. Edebiyat sanatçıyı, bilimi ve eseri içinde yaşadığı dönemi ve türü içindeki yerini inceler. Edebi eserin incelenmesi açısından, bir sosyal bilimdir.
Edebiyat, aşkın, tutkunun ve cinselliğin sanatsal yaratı niteliği edinmesine bile katkıda bulunmuştur. Edebiyat olmasaydı, erotizm olmazdı. Aşk ve haz, daha yoksul olur, duyarlık ve incelikten yoksun kalır, edebiyattaki fantezilerin sunduğu yoğunluğa erişemezdi.
Edebiyat, yazın veya literatür; olay, düşünce, duygu ve hayalleri dil aracılığı ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür.
Edebiyatın temel konusu insandır.
Bu toplum içerisinde yaşıyan yazarın da toplumla birlikte, yaşayışı, duyuşu, düşünüşü, inançları, dilekleri de değişir. Bu değişme edebiyatın değişmesine de yol açar.
Tanzimat dönemi yazarlarından, Genç Osmanlı Hareketi mensubu gazeteci, devlet adamı ve şair olan Namık Kemal 175 yaşında. Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Gökçek, “Namık Kemal, Yeni Türk Edebiyatı'nın kurucusudur.
Din, konu itibariyle de edebiyat için zengin bir içerik oluşturmaktadır. Şairlerin dünya ve ahiret inançları, Allah aşkı, Peygamber sevgisi, toplumda dini kaidelerin öğrenilmesi, dini açıdan getirilen kurallar edebiyat için bir kaynak oluşturmuştur.
Edebiyatın malzemesinin dil olduğu bilinmektedir.
Sanatın, toplum özelliklerini barındırması, toplum sorunlarını dile getirmesi ve bununla birlikte toplumsal değişimde söz sahibi olması söz konusudur. ... İşte Edebiyat da bunlardan biridir. Çoğu zaman halkı aydınlatmak için araç olarak kullanılan edebiyat, bu ortamda gelişmeyi ve ilerlemeyi sürdürmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri