Kayıp bir kediyle uğraşmak çok fazla zaman alır ve birkaç gün ve hatta hafta boyunca yeni bir kedi misafiriniz olabilir. Evinizde zaten evcil hayvanlarınız varsa sahibini buluncaya kadar yeni misafirinizi karantinada tutun veya sağlık kontrolü ve aşıları için kediyi bir veteriner hekime götürün.
Gelincik, köpek veya kediye mikroçip takıldığında sokağa bırakılma, kaybolma ya da kaçırılma durumlarında evcil hayvan kolaylıkla bulunabilir. Eğer terk edilen, kaçırılan veya kaybolan hayvanın sahipli olduğu tespit edilirse bu durum, sahibine bildirilir ve evcil hayvan, 72 saat içinde asıl sahibine teslim edilir.
Evcil hayvanın kaybolması halinde şayet mikroçip takılı ise yeniden bir araya gelme olasılığınız oldukça yüksektir. Mikroçip işlemi, kayıp bir hayvanı tespit etme ve onu sahipleriyle yeniden bir araya getirme açısından fayda sağlayabilir.
Resmi veteriner hekim tarafından hayvan için yeni pasaport düzenlenecek ve veri tabanına kaydedilecek. Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek.
Alo 153 Beyaz Masa'yı arayarak; olay yerinin adresini ve hayvanın yanında bulunan kişinin iletişim bilgilerini verdiğiniz takdirde, 7 gün 24 saat nöbetçi ekibimizle, yaralı ve tedaviye muhtaç sokak hayvanları alınmakta ve sonrasında tedavileri yapılmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
İçerdiği 15 haneli numara hayvana özeldir. Yönetmelik kapsamında yer alan pasaport veya aşı karnesi, mikroçip işlemiyle birlikte ulusal olarak hayvan sahibine teslim edilir.
Mikroçip uygulamasını zorunlu kılan yeni yasa sayesinde buna yeltenen insanlar bir kez daha düşünecek. Çünkü çip sayesinde hayvanın sahibi belirlenecek ve yüksek cezalara maruz kalacak. Sokağa bırakılan hayvan ise barınağa teslim edilecek ya da yeniden sahiplendirilecek.
Hayvan barınaklarına başvuru yapılarak HAYBİS üzerinden oluşturulan 'sahiplendirme belgesi' ile ceza uygulanmadan mikroçip takılıp, kimliklendirilen hayvanlar, PETVET'e kaydedilecek. Kimliklendirilmeyen hayvanların veterinerler tarafından tedavilerinde de kısıtlama olmayacak.
Sahipsiz hayvanların, hayvan barınakları tarafından gerçek veya tüzel kişiliklere verilerek sahiplendirilmesi durumunda, hayvanın sağlık karnesiyle sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde il veya ilçe müdürlüklerine başvurulacak.
Buna ek olarak çip takılarak dijital kimliklendirilen evci hayvanların sahipleri tarafından sokağa terk edilmesi durumunda, evcil hayvan sahibine 2 bin 724 TL para cezası uygulanacak.
Çip yerinden oynar mı? Mikroçip, hareket etmesini önlemeye yardımcı olmak için özel bir biyo-uyumlu kasa içine yerleştirilmiştir. Çok nadir durumlarda yerinden çıkabilir ve deri altında biraz hareket edebilir.
Mikroçip bir Pirinç tanesi büyüklüğünde okuyucu cihaz tarafından belleğindeki numarayı okuyucuya gönderen mikro cihazlardır. Canlı vücuduna tamamen uyumludur. Hiç bir yan etkisi ve zararı yoktur. Kedi ya da Köpeğinize bir rahatsızlık vermesi veya onun tarafından hissedilmesi mümkün değildir.
Kediler ve köpekler için 2022 yılı sonuna kadar çip taktırmak yasa gereği zorunlu olup taktırmayanlar için 10 bin Tl para cezası uygulanacaktır.
Mikroçip fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye Veteriner Odası ile imzaladığı protokol desteği sayesinde makul fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir. 2023 yılındaki kedi mikroçip aşılama fiyatları ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat ...
Bu arada belirtmekte fayda var, mikroçipler takip cihazı değildir. Yani kaybolan ya da çalınan kedi veya köpeğinizin yerini belirlemede kullanılamazlar. Mikroçip tercih edilmesinin bir diğer sebebi de yine çipe kayıtlı sağlık bilgileri idi.
SORU: Sahip değişikliği nasıl yapılacak? CEVAP: Ev hayvanlarının sahip değişikliği işlemi için "Ev Hayvanı Sahip Değişikliği Belgesi" ile 60 gün içerisinde hayvanın yeni sahibinin, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek veri tabanı ve pasaportuna sahip değişikliğinin işlenmesi gerekmektedir.
5199 Sayılı Kanun'a göre evcil hayvan sahiplerine mikroçip takılması için son gün 2022 yılının sonudur. Ayrıca 2022 yılından sonra 6 aydan büyük evcil hayvanlara (kedi, köpek ve gelincik) kimliklendirme uygulamasının yapılmadığını belirtelim.
Ceza uygulanmadan çip takılacak
Yılbaşından itibaren sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvana mikroçip taktırılmak istendiğinde cezai müeyyide uygulanıp uygulanmayacağı da netleşti. Buna göre, sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvanlar ceza uygulanmadan kimliklendirilecek.
Kaybolan Köpekler İçin Teknolojik Yardım: GPS ve Mikroçipler
Köpeğinize çip takıldıysa çip numarasını ve köpeğinizin fotoğrafını yerel hizmet veren barınaklara ve hatta mümkünse veteriner kliniklerine e-posta yoluyla ulaştırabilirsiniz.
Kimlik bilgileri ile e-devlet'e giriş yapıldıktan sonra arama çubuğuna "hayvan sahiplenme" yazılarak, şimdilik üç belediyenin yer aldığı sonuç ekranına ulaşılabiyor. Bu sayfada ise seçilen belediyenin linkine tıklamak başvurunun ilk aşaması için yeterli.
Hayvan sahiplerince il/ilçe müdürlüklerinin yanı sıra serbest veteriner hekimlere de beyanname verilebilecek. Mikroçip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleriyle (mikroçip okuyucular) yapılacak. Mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları il/ilçe Tarım ve Orman müdürlüklerine bildirilecek.
Mikroçip okuyucu hayvanda mikroçipin okunduğu bölgeye yakınlaştıralark okutulmaktadır. Mikroçip uygulaması ise hayvanların genellikle ense bölgesine yapılmaktadır. Mikroçip okuyucunun uç kısmı hayvanın ensenine yaklaştırıldığında, cihaz otomatik olarak mikroçipi algılar ve hayvanın kimlik numarasını gösterir.
Sahipsiz hayvanların, hayvan barınakları tarafından gerçek veya tüzel kişiliklere verilerek sahiplendirilmesi durumunda, hayvanın sağlık karnesiyle sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde il veya ilçe müdürlüklerine başvurulacak.
CEZASI 3 BİN 469 TL
Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, 1 Ocak 2023 itibarıyla hayvan başına 3 bin 469 TL ödeyecek. Çip bulunamayan yerlerde ise evcil hayvan sahibi, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ya da veterinerde beyanname doldurup, çipe ulaşıldığı zaman uygulama gerçekleştirilecek.
"Çok yüzeysel, derin bir çukur açılıp gömülmediyse ölü hayvanlar açığa çıkabilir, hastalık bulaştırabilir. Ölen hayvanlar tıbbi atık olarak özel poşetler içerisinde belediyeye veriliyor. Bunların tek tek ayrı bir yere gömme olanağı olmadığı için topluca gömülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri