Örneğin, süt kartonlarında karton ve plastik, veya metal ve plastikden oluşan cips torbalarda. Bu tür atıklar geri dönüştürülemez ve bu nedenle artık çöp kutusuna atılmalıdır.
Maalesef plastik (naylon) poşetlerin sadece %1'i geri dönüştürülebilir, %99'u ise doğada kalır. Bir plastik poşetin geri dönüşümü, yeni bir tane üretmekten daha pahalı.
Cips ve kuruyemiş paketleri – Bu paketler alüminyum kaplı polypropylene materyalinden üretildiği için geri dönüştürülmemekte. Kağıt pipetler – İçecek kalıntısı tam olarak arındırılamadığı için tesislerde geri dönüştürülemiyor ama kendi kompost'unuzda gübreleşebilir. Eğer plastik kaplamalı değilse.
Pet şişeler, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan ve yumuşatıcı kapları geri dönüşüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor yağı kutuları, boya kutuları, margarin kaplarıyla kirli ve yağlı kaplar bu çerçevede değerlendirilmiyor.
Bunun yanı sıra pipetler, kâğıt bardaklar geri dönüştürülememektedir. Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar.
İlgili 17 soru bulundu
Içi alüminyum olan poşetler, örneğin cips poşetleri, kahve vb. Unutmayın kâğıt atıkları yırtık veya kırışık olabilir, ancak kirli ve ıslak olmamalıdır.
3- V veya PVC (Polyvinyl Chloride – Polivinil Klorür)
Çevreye ve sağlığa zararlı olan bu plastik türünü ise geri dönüştürmek neredeyse imkansızdır.
Mekanik geri dönüşüm yönteminde ilk olarak atık plastikler geri dönüşüm kutularından toplanarak geri dönüşüm tesislerine getirilir. Atık plastiklerle bir arada bulunan cam ve metal gibi diğer malzemeler temizlendikten sonra plastikler cinslerine göre ayrıştırılır.
Yaygın olarak sanılanın aksine tüm plastik türleri kolayca geri dönüştürülebilir değildir. Aldığınız tüm su şişeleri ve benzeri ürünlerin üzerinde geri dönüşüm simgesi içerisinde rakamlar ve harfler vardır. Plastiklerin içerisinde bulunan reçine türüne göre kod verilmektedir.
Bisküvi, şekerleme, cips ambalajları, dondurulmuş gıdaların naylon paketleri ve naylon poşetler geri dönüşüm kutularına atılmamalıdır.
Üstelik hemen geri dönüşüm sürecine alınan atık tenekeler ortalama 2 ay gibi kısa bir sürede yine raflarda yerini alabilmektedir. Bunun temel sebebi ise alüminyum yani teneke kutuların en iyi şekilde geri dönüştürülebiliyor olmasıdır.
Günlük hayatımızda en çok kullandıgımız yağ tenekeleri ve meşrubat kutuları metal ambalajların en önemlileridir. Metal içecek kutuları yine metal içecek kutuları ve madeni konserve ambalajlarına dönüşebilirken, madeni konserve ambalajları yalnızca yine madeni konserve ambalajlarına dönüşebilir.
Geri dönüştürülen plastikler sera örtüsü yapımında, otomotiv sektöründe yedek parça ve plastik torba üretiminde, atık su boruları, deterjan şişeleri, çöp kutuları ve benzeri ürünler, marley ve çeşitli plastik dolgu malzemelerinde kullanılırlar.
ÖNEMLİ: Geri dönüşebilir atıkları diğer atıklarla birlikte karışık olarak tek bir poşet içine koyup atmayınız. Önce Geri dönüşebilir atıkları ayrı ayır doğru atık kutusuna atarak ardından kalan atıkları siyah renkli “Diğer Atıklar” kutusuna atınız.
Plastik Poşetler
Plastik poşetlere sardığınız geri dönüştürülebilen ürünleri geri dönüşüm kutusuna attığınızda sadece çöpe atmış oluyorsunuz.
Plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından en az 1000 yıl sonra bu ürünlerin tamamen çözülmesi gerçekleşir. Aynı şekilde plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl, pet şişeler için 400 yıl gibi süreçler gerekmektedir. Bir plastik poşetin çevreye alelade bırakılmasıyla çeşitli durumlar gerçekleşir.
Öyle ki plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından sonra en az 1000 yıl sonra bu atık maddenin tamamen çözülmesi gerçekleşiyor. Genel olarak plastik atıklar ise, cinsine ve boyutuna göre doğada 50 yıldan 1 milyon yıla kadar uzanan uzun bir süreçte yok olur.
Bunu bilmemiz, doğaya atılan bir plastiğin ömrü için 1000 yıl süre vermemize yeterlidir. Yeterince ısı verildiğinde plastik poşeti oluşturan polietilen zincirleri kırılır ve pek çok irili ufaklı organik bileşik açığa çıkar.
Atık: Kullanılmış ve artık kullanılmak istenmeyen, yaşanılan ortamdan uzaklaştırılması gereken maddelere atık denir. Atıkların bir kısmı geri dönüştürülebilirken bir kısmı dönüştürülemez. Tekrar Kullanım: Atık maddeler arasında hiçbir işleme maruz kalmadan tekrar kullanılabilecek maddeler bulunabilir.
Pet şişe daha çok su, gazlı içecek, maden suları, meyve suları, süt gibi endüstriyel ürünlerin muhafazasında ve ambalajlanmasında kullanılır.Hammaddesinde bulunan polietilen teraftalat sayesinde darbe direnci yüksektir. Her atıkta olduğu gibi pet şişelerle de geri dönüşüm yapılabilir.
Dünyada üretilen toplam petrolün sadece %4' ü plastik üretimi için kullanılmaktadır. Plastikler, çöpe atıldığı zaman çürümez, paslanmaz, çözünmez, biyolojik olarak bozulmaz ve doğada bozulmadan uzun yıllar kalır. Suyun ve toprağın kirlenmesine neden olur. Sulardaki canlılara zarar verir hatta ölümlerine neden olur.
Gazete, dergi ve mecmualar, defterler, kitaplar, kataloglar, prospektüsler, kartonlar, formlar, bilgisayar kağıtları, sigara paketi kağıtları, plastik içermeyen bisküvi, sakız vb. kağıtları, not kağıtları, kağıt torbalar geri dönüşümü mümkün olan kağıtlardır.
Sigara izmariti tek kullanımlık plastik atıktır.
Her yıl trilyonlarca sigara izmariti gelişi güzel yere atıldığı gezegende en yaygın plastik kirliliğinden biri olduğuna inanılıyor.
Atık yağları geri dönüşüme kazandırmak için evimizde yapacaklarımız ise son derece kolay. Pet şişe gibi bir kapta sakladığımız atık yağı mahallemizdeki geri dönüşüm noktasına ağzı kapalı olarak bırakmamız yeterli. Bazı belediyeler atık yağı evinizden almak konusunda da destek verebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri