Yeni kimlik kartlarının boyutlarının küçük olması nedeniyle kart üzerine yazılmayıp, çipte bulunan bilgiler ise "önceki soyadı, doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi" şeklinde sıralanıyor.
Yeni çipli kimlik kartlarının çip bölümünde geleneksel nüfus cüzdanlarındaki 'verildiği yer' hariç tüm bilgiler yer alıyor.
(4) On beş yaşını tamamlayanların kimlik kartı başvurusunda biyometrik veri, biyometrik fotoğraf ve imza alınır. (5)Kimlik kartında biyometrik veri olarak, sağ ve sol elin orta parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi alınır.
Sahip olduğu temassız yongadaki veriler ve arka yüzünde yer alan MRZ alanındaki bilgiler ile seyahat belgesi olarak kullanılabilmektedir. Temaslı yongada ayrılmış alana elektronik imza sertifikası yüklenerek e-imza aracı olarak kullanılabilmektedir.
- Her vatandaşın T.C. kimlik numarası bulunmaktadır. Kimlik numaraları 11 numaradan oluşur. Ayrıca her vatandaşın kimlik numarası farklıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Örneğin kimlik bilgilerinizi ele geçiren bir kişi, sizin adınıza bankalarda ve kimlik onayı gerektiren internet sitelerinde işlemler yapabilir, sizin adınıza telefon hattı veya banka hesabı açabilir, kefil olabilir hatta şirket kurabilir.
Kimliklerde yalnızca imza, fotoğraf, isim-soyad, baba adı, soyadı, anne adı ve kızlık soyadı, doğum yeri ve tarihi, boy bilgileri bulunuyor.
Kartta yok ama çipte var
Nüfus cüzdanlarında bulunmayan, ancak yeni kimlik kartı üzerinde ve çipte "geçerlilik tarihi, uyruğu, cinsiyeti, biyometrik veri, ıslak imza" bilgileri de yer alıyor. "Cüzdanın verildiği yer" bilgisi ise yeni kimlik kartlarında bulunmuyor.
2 Ocak 2017 tarihinden itibaren eski nüfus cüzdanları değiştirilerek üzerinde çip ve biyometrik veriler bulunan kimlik kartına geçiş yapılmıştır. Kart; İçişleri Bakanlığının, tüm Türk vatandaşlarına verdiği AB benzeri bir kimlik kartıdır. Hükûmet, eski nüfus cüzdanlarının geçerlilik süresini 2023'e kadar uzatmıştır.
Öncelikle yapılması gereken kimlik belgenizin MRZ bilgilerinizin bulunduğu bölümü çevirin (arka yüz) ve Android telefon kamerasını kullanarak ekranda görüntüleyin. Kimlik MRZ bilgi ekranında tarama işlemi bittikten sonra tarama yapılan alanda bulunan MRZ bilgileri uygulamada görüntülenecektir.
Çipli kimlik kartı üzerinde kişiye özgü veriler bulunur. Bu veriler kişiye özgü isim, doğum tarihi, kimlik no gibi bilgilerin yanında biyometrik verileri de barındırır. Çipler ise her türlü verinin kontrol edilmesini ve özel güvenlik adımları ile korunmasını sağlar.
Kimlik kartlarımızda yeteneklerimizle ilgili bilgilere de yer verilir. Hoşgörülü insanlar başkalarının düşüncelerine saygılıdır. İkiz kardeşlerin T.C. kimlik numaraları aynıdır.
Yurt içinde Alo 199 Çağrı Merkezinden veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı ya da e-Devlet uygulaması üzerinden öğrenilmekte ve takip edilebilmektedir.
T.C. Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir. Ancak hayatın birçok alanında kolaylık sağlar.
E-Devlet kapısı üzerinden alınan nüfus kayıt örnekleri ve yerleşim yeri belgeleri, nüfus idarelerinden alınmış resmi belgeler ile aynı hukuki değere sahip olacak. Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Vatandaşların bir dönem kullandığı kimliklerin ön ve arka yüzünde yer alan "medeni hal", "kan grubu", "bağlı bulunduğu il-ilçe", "doğum yeri", "veriliş nedeni", "aile sıra no" ve "cilt no" gibi gibi bilgiler yeni çipli kimliklerde yer almıyor.
Kimlik belgesi üzerindeki bulunan çip içindeki veriler kimliği veren ülkedeki makamlarca dijital olarak imzalanır. Ayrıca kopyalanmaya (klonlamaya) karşı korunur.
Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL, Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL, Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 166 TL.
Nüfus cüzdanlarının yeni T.C. kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenen son tarih 31 Aralık 2023. Bu yeni çipli kimlik kartları, biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına pek çok farklı imkan sunuyor. Bunlardan biri yeni çipli kimlikler sayesinde artık ehliyet taşımak zorunda olunmaması.
T.C. Kimlik Belgemiz Dışında Kullandığımız Resmî Kimlik Belgeleri. - Resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı. Bu belgeler kimliğimizi kanıtlayan resimli, resmî nitelikteki belgelerdir.
TC NO İLE NASIL SOY BULUNUR? Sosyal medya paylaşımlarına göre yapılan testte TC kimlik numarasının ilk 6 rakamı ile son 5 rakamı ayrı olarak toplanıyor. Daha sonra ilk 6 rakamın toplamında elden edilen sayıdan son 5 rakamın toplamından elde edilen sayı çıkarılıyor.
Kimlik kartında; kişi bilgileri, fotoğraf, imza, yonga (Kimlik bilgileri, biyometrik veriler ve elektronik sertifikalar gibi bilgilerin elektronik olarak tutulduğu, kimlik kartında yer alan elektronik devre), MRZ ve barkod alanları, biyometrik veri, elektronik sertifikalar ile güvenlik öğeleri bulunacaktır.
1924 Anayasası'nda yapılan değişiklikler
1924 Anayasası'nda 1924'ten 1960'a kadar bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler şunlardır: 10 Nisan 1928 tarihinde yapılan değişiklikle Anayasa'nın 2 maddesinde yer alan “Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır” hükmü çıkarılmıştır.
Kadın evlenmeden önceki kütüğüne kaydedilir. Nüfus kütüğüne ilişkin değişikliğin yapılması ile kadının medeni hali de değiştirilerek “EVLİ” ibaresi yerine “BEKAR” ibaresi yazılarak değişiklik yapılır.
Eski kimlikler 2023 yılının 31 Aralık tarihine kadar kullanılmaya devam edecek. Vatandaşlar ise eski kimlikle oy kullanılıp kullanılmadığını merak ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri