Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar. Çipura, barbunya, dil, kalkan, kırlangıç, lahos, mercan, mezgit, tekir, pavurya, karides, ahtapot böcek ve ıstakoz bunlardan bazılarıdır.
Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Akdeniz'de yaygın olarak görülen Çipura (Çupra) spariade familyasına ait bir tuzlu su balığıdır.
Klimatik yapıdan çipura balığına tüm Akdeniz'de rastlanmakla birlikte doğu ve güney doğu Akdeniz ülkelerinde, Kanarya Adaları'nda, İngiltere kıyılarında, Verde Burnu'nda ve nadir olarak Karadeniz kıyılarında rastlanır.
Yüzeye daha yakın yüzdüğünden gümüş balığı tutulması kolaydır. Sanılanın aksine eti oldukça lezzetlidir. Gümüş balığı mart ve nisan aylarında yumurtlama dönemine girer. İnce uzun bir balıktır ve iri gözleri vardır.
İlgili 34 soru bulundu
Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar. Çipura, barbunya, dil, kalkan, kırlangıç, lahos, mercan, mezgit, tekir, pavurya, karides, ahtapot böcek ve ıstakoz bunlardan bazılarıdır.
Mart: gümüş, izmarit, mezgit , kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Levrek, iri uskumru, çipura gibi balıklar tercih edilmemelidir. Bu tarz büyük balıklarda cıva oranı yüksektir. Bu seviye yetişkinler için bünyeye zarar verecek miktarda değildir. Fakat yavrunuz henüz gelişim çağında olup, besinlerle yeni tanıştığı için bu az miktarlar bile bünyesine zarar verebilir.
A vitamini sayesinde göz ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Fosfor ile bedenin ihtiyacını karşılar. Tansiyonu düşüren, eklem iltihabını iyileştiren, depresyon, astım hastalıklarına iyi gelen omega 3 yönünden zengindir. Doymuş yağ asidi sayesinde zayıflamaya yardımcıdır.
Tatlı ve tuzlu sularda yaşayabilirler. %035 tuzlulukta bile üreyebilirler ve %040 tuzlulukta normal gelişmeye devam ederler.
Isparaz ve lidaki bu türün küçük çeşitleridir.
Çipura: Ege Bölgesi'ne has bir balık olan çipura, Karadeniz ve Akdeniz'de de avlanır. Oldukça etli bir balık olan çipura, ülkemizde en çok tüketilen balıklardandır. Çipuranın en lezzetli olduğu dönem Ağustos ve Eylül aylarıdır.
Denizin yüz metrelik üst kısmında yaşayan hamsi, istavrit, uskumru, palamut gibi göçmen balıklara yüzey balığı, daha aşağıda bulunan mezgit, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan gibi balıklara dip balığı deniyor.
Dr. Nuray Balkıs'a göre, tuzlu su balığı gibi lezzetli olmasa da nehir balıkları ve açık denizde kurulan balık çiftliklerinde yetiştirilen somon, çupra gibi balıklar ağır metal riski açısından değerlendirildiğinde daha sağlıklı görünüyor.
Çupra balığı; genelde ızgara olarak sevilmektedir. Fırın, mangal ve tava için de gayet uygundur. Yahni ve buğulama yöntemi de tercih edilen çupra kızartıldığı takdirde her balık gibi besin değerlerini kaybedebilir.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Eti az kılçıklı, sert ve beyaz olan çipura Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biridir. Özelikle ızgarası çok lezzetli olur. Temmuz-Ağustos ayları balığın en lezzetli olduğu dönemdir.
Biliyorsunuz Çupra yakalanması zor bir balık. Çoğu zaman Yengeç ve Mamun kullanılır ama İzmir körfezde genelde iri Boru Kurdu ile yakalanır. Ama unutulan bir şey var ki bu balığın en sevdiği yem midyedir.
Çipura Ege denizinin balığıdır. Çanakkale'den Gelibolu'ya kadar sahillere yakın kumluk, çakıllık ve taşlık bölgelerde yaşar. Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır.
Akdeniz ve ege kıyılarında yoğun olarak bulunan Çipura balığı da bu balıklar arasında bulunmaktadır. Ağustos ve eylül arasındaki dönem çipuranın en lezzetli ve yağlı olduğu dönemdir. Buradan hareketle de bolca ve mevsiminde tüketilmesi önerilmektedir.
Bu sayede 160 - 180 dereceye ayarladığın fırında balığın leziz bir şekilde pişerek servise hazır hale gelebilir. İstavrit, levrek, çipura, hamsi, kalkan, karagöz ve palamut; fırında pişirmek için en ideal balıklardır.
Gümüş Balığı 6 Harfli Bulmaca Cevabı
Bu doğrultuda, 'İlarya' sözcüğü aynı anlama sahip olması üzerinden ele alınmakta ve ifade edilmektedir. Her iki kelimede gümüş balığı sözcüğü için amaca uygun olarak farklı bulmacada üzerinde kullanılabilir.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Protein açısından son derece zengin olan gümüş balığı, karbonhidrat ve şekeri oldukça az barındırması sebebiyle de sağlıklı bir yiyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri