Sirke/Soya sosuyla marine: Siyah etli balıklar için kullanılması tavsiye edilir. Yarım çay bardağı elma sirkesi, I çay bardağı soya sosu, 2 yemek kaşığı esmer şeker, I yemek kaşığı taze zencefil karıştırılarak hazırlanır. Zeytinyağı/Sarımsakla marine: Beyaz etli yağsız veya az yağlı balıklar için uygundur.
1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Balıkların kılçıkları temizlenir ve daha kolay pişmesi için üzerine iki adet çizik atılır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve balıklar dizilir. Balıkların üzerine limon, soğan dilimi ve baharatlar ilave edilir. Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Örneğin çipura, levrek, dil, gibi orta sıkı etli balıklar için en fazla 30 dakika; somon, palamut, kılıç ve yılan balığı gibi daha sıkı etli balıklar için 45-60 dakika önerilir. Jumbo karidesler için 30-45 dakika, küçük karidesler için 15-30 dakikalık marine süresi yeterlidir.
Balığın daha kolay pişmesi için de üzerine çizikler atılmalıdır. Önceden hazırlanan balıklar, önceden kızgınlaşmış yağda ve ağır ateşte pişirilmelidir. Tavada kızaran çupra balıkları yaklaşık 15 dakika içerisinde pişmektedir. Izgarada pişmiş çupra, bu balığın en lezzetli hali olarak kabul edilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Teflon tavaya az sıvı yağ koyup tavayı kızdırıyoruz. Tavaya balıkları koyup arkalı önlü çevirerek pişiriyoruz. Yanında yeşil yada kaşık salatası ile servis yapıyoruz. Afiyet olsun…
Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar. Çipura, barbunya, dil, kalkan, kırlangıç, lahos, mercan, mezgit, tekir, pavurya, karides, ahtapot böcek ve ıstakoz bunlardan bazılarıdır.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Çoğunlukla kırmızı etler bir gün önceden marine edilirken, beyaz etler pişirilmeden 6 saat önce marine edilebilir. Ancak iş balığa geldiğinde marine süreleri kısalır, soslar değişir.
Oldukça etli bir balık olan çipura, ülkemizde en çok tüketilen balıklardandır. Çipuranın en lezzetli olduğu dönem Ağustos ve Eylül aylarıdır. Dil balığı: Geniş ve yassı yapısıyla dile benzetilen dil balığı, her mevsim tüketebileceğiniz leziz balıklardandır.
Çipura hangi baharatlar konur? Sarımsaklar soyulur . Bütün olarak hepsi birlikte tepsiye konulur . Üzerine 1 çay kaşığından biraz fazla tuz kara biber pul biber kekik ve kimyon serpilir ve elle hepsi birbirine karıştırılır .
A vitamini sayesinde göz ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Fosfor ile bedenin ihtiyacını karşılar. Tansiyonu düşüren, eklem iltihabını iyileştiren, depresyon, astım hastalıklarına iyi gelen omega 3 yönünden zengindir. Doymuş yağ asidi sayesinde zayıflamaya yardımcıdır.
Kış aylarının göz bebekleri çipuraları enfes bir pişirme olan buğulama yöntemi ile pişiriyoruz. Sonrasında karşımıza çatalda dağılacak enfes bir balık çıkıyor.
Balığı sütle marine etme
İlk kez gören herkesi şaşırtacak olsa da aslında süt ve balık bir araya gelebilir, hem de çok lezzetli bir şekilde. Yalnız baştan uyarmış olalım, hem balığınızın hem de kullanacağınız sütün çok taze olduğundan emin olmalısınız.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 35 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1. Somon, popüler bir balık olmakla birlikte harika bir D vitamini kaynağıdır.
3. Somon balığı
Kalp sağlığı için çok önemli bir besindir. Kan basıncını ve ritmi düzenleyen, trigliserid yağları üzerine olumlu etkileri olan omega-3 EPA ve DHA'dan zengindir. Amerikan Kalp Derneği haftada en az 2 porsiyon, somon veya benzer yağlı balık yenmesini tavsiye etmektedir.
Bu sonuçlar, yağlı balıklar gibi omega-3 bakımından zengin yiyecekler yemenin beyin fonksiyonunu artırabileceğini göstermektedir. Yüksek düzeyde omega-3 içeren yağlı balık örnekleri şunları içerir: Somon, Orkinos, Tuna, Ringa ve Sardalya.
420 milyon yıldan uzun süredir denizlerin kralı olan köpek balıkları dinozorlardan bile yaşlı ve hâlâ denizlerin en karizmatik ve ürpertici canlıları olarak varlıklarını sürdürüyor. Peki köpek balıklarının bilmediğimiz özellikleri nelerdir?
Yine küçük balıklardaki civa seviyesinin diğer iri balık çeşitlerine göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Barbunya, Çipura, İstavrit, Mercan, Mezgit, Sardalya, Tekir ve Uskumru balıklarında tespit edilen civa seviyesi FDA tarafından önerilen “iyi seçim” grubundaki civa seviyesi ile benzer düzeydedir.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Eti az kılçıklı, sert ve beyazdır. Izgarada pişirilmesi tercih edilir.
Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır. Ortalama boyları 20-35 cm arasındadır. 6-7 kiloyu bulan çok irilerine de rastlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri