İyi,kötü,güzel ve çirkin sözcükleri bir soyut sözcüklerdir.
Soyut isim, soyut ad veya mana ismi; varlığı düşünce yoluyla kabul edilen, söylendiğinde zihinde belli bir görüntü veya tasavvur uyandırmayan bir kavramın adı: soy, ün, korku, söz, bilgi, gönül, kötülük, güzellik, doğruluk vb. Soyut olmayan, yani fiziksel varlıklara verilen isimlere ise "somut isim" denir.
Bu doğrultuda her iki anlamda da kullanımı mevcuttur. Güzellik bu bağlamda kişi yerine kullanılan bir belirteç olarak kullanıldığında somut anlamı karşılamaktadır. Bunun dışındaki kullanımları soyut anlamda kalacaktır.
Özgürlük, fikir, düşünce, sevgi, nefret, merhamet, hüzün gibi kelimeler beş duyu ile hissedilemez ancak var olduklarına kuşku yoktur. Bu tip kavramlar soyuttur.
Sonuç: Tanrı soyut ve metafiziksel bir kavramdır.
İlgili 19 soru bulundu
Soyut İsim
sevinç, şüphe, tezat, Allah, cesaret, keder, korku, aşk, melek, ruh, şeytan...
Aynı şekilde hisler de somuttur. Bedende içsel bir dokunma duygusu şeklinde hissedilir. Ama görülmez, duyulmaz, tadılmaz.
bakınız, yokluğun dışarıda var olup olmadığını soruyoruz, ki yokluk tabii ki de yoktur. yani karanlık bu bağlamda soyuttur.
Zihni, beyindeki biyolojik aktivitenin bir yansıma alanı olarak görebiliriz. Bir diğer deyişle zihin, somut olan beyinden beslenen, soyut bir karalama tahtasıdır.
"Huzur" ve "korku" kelimeleri burada soyut anlamdadır. Soyut anlamın en önemli özelliklerinden bir tanesi de anlatılabilir olmasıdır. Duyguların hissedildiği anlatım tarzı soyut anlamdır.
Ancak "bildiğimiz" kadarı ile "soyut" olarak ifade edilen aşk, kızgınlık, sevgi gibi duygular, hafıza gibi olgular, ruh denilen kavramlar oldukça somut ve genellikle vücutta olan biyokimyasal, fizyolojik, sinirbilimsel faaliyetlerin sonucu.
Güzellik ve çirkinlik gözle görülebildiği yani beş duyu organımızla algılanabildiği için somuttur ancak iç güzellik veya iç çirkinlik yani manevi bir güzellik veya çirkinlikten bahsediliyorsa soyuttur.
Somut anlamlı sözcükler; toprak, bulut, ışık, rüzgâr, köpük, ışık, çocuk, cızırtı, yeşermek … gibi nesneleri ve durumları karşılar. Duyu organlarımızla algılayamadığımız, akıl yoluyla algılayabileceğimiz kavramları karşılayan sözcükler soyut anlamlı sözcüklerdir.
'Ruh' kelimesi soyut anlamlıdır.
Soyut isim
Mana isimler veya soyut isimleri, klasik tanımla, beş duyu organıyla algılanamayan kavramlara verilen isimlerdir: sevgi, saygı, inanç, korku, yiğitlik, cesaret, sevinç, aşk, vs.
Adalet de soyut bir kavramdır. Ancak bir toplum düzenine dayandığında ve bu düzeni sürdürmek için uygulandığında somut nitelik kazanır. Adalet kavramı ve uygulaması tarih içinde önemli değişiklikler geçirmiştir.
Soyut kavram ise 5 duyu organımız ile algılayamadığımız özellikleri ifade eder. Korkuyu biz temel 5 duyu organımızla algılayamayız. Yani korku 'soyut' anlam içerir.
Evren): Ulaşılabilinen somut bir evrendir.
Bilinç soyut bir alan olduğu için somut niteliklerle tanımlanamasa da bir kısım özelliklerinden söz edebiliriz.
(Mutluluk, duyu organlarımızla algılayamadığım soyut bir kavramdır.
Rüya kelimesi soyut bir sözcüktür. Çünkü beş duyu organlarımız ile algılayamaz,beyin gücümüz ile algılarız. Bu sebeple soyuttur.
Doğrulanmış Cevap. Merhabalar, Gölgeyi görebiliriz. Bu nedenle gölge somuttur.
Taş, su, kalem, köpek gibi kelimeler, somut isimlere örnektir. Dil bilgisinde somut isimler 'var oluşuna göre isim türlerinden' biridir ve soyut isim kavramı ile karşılaştırmalı olarak incelenir.
Yukarıda kısaca değinilmiş olan “hak” ve “hürriyet” kavramlarının arasındaki temel ayrım şu şekilde yapılabilir: “hak somut bir kavram olarak karşımıza çıkarken hürriyet daha çok soyut bir anlam ifade etmektedir.
Yani cinler melekler ve ölüm soyut anlamlıdır.. çünkü bunlar 5 duyu organımızla algılayamadığımız varlıklardır...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri