Civanperçemi çayı İbrahim Saraçoğlu tarafından da önerilen bir çaydır. Profesör Saraçoğlu, kadınlarda yumurtlamayı düzenlediği ve adet söktürücü özelliği olduğu için çayın kullanımını tavsiye etmektedir.
Demledikten sonra süzüp içine kabuk tarçın ve bal ekleyerek, regl döneminde günde iki defa tüketebilirsiniz. Yüksek oranda antioksidan bileşenler içeren civanperçemi çayı çok eski zamanlardan beri regl dönemlerinde yaşanan krampların ve ağrıların engellenmesine yardımcı olur.
Civan perçemi çayı adet düzensizliklerinde çay olarak tüketilebilir. Kadın hastalıklarında doğal bir reçete olarak birçok yararlı etkisi bulunur. Bunlardan birisi de yumurtalık enfeksiyonlarındaki etkisidir. Kadınlarda sıklıkla görülebilen akıntı problemi için şifalı bitkinin iyileştirici etkilerinden yararlanılabilir.
Kadınların adet dönemlerinin düzenli ve sağlıklı geçmesini destekleyen civanperçemi yumurtalık kisti tedavisinde de olumlu etkiye sahiptir.
Civanperçemi, doğal östrojen kaynağıdır. Genital bölgedeki ağrıyı ve spazmı engeller, menopozdaki kanamaları durdurur.
İlgili 22 soru bulundu
“Sigara kullanımından kaçınma, iyi beslenme, yumurtalıklar üzerinde yapılan cerrahi tedavilerin niteliği ve tekniğinin iyi belirlenmesi, tüberküloz ve kabakulak gibi enfeksiyon hastalıklarının kontrolü, partner sayısının az olması gibi faktörler erken menopozu geciktirebilir.
Adaçayı içeresinde bulundurduğu izoflavinler sayesinde ateş basması ve gece terlemeleri gibi menopoz şikayetlerinde faydalı olmaktadır. Ayrıca 40 yaş üzeri kadınların adaçayı tüketmeleri menopozu geciktirmektedir. Her bitkisel takviye gibi ada çayının fazla tüketiminin yan etkileri ve zararları bulunmaktadır.
Günde 3 fincan civanperçemi çayı içilmesi tavsiye edilir; ancak 2 haftadan fazla kullanımı önerilmemektedir.
Ayrıca Civan Perçemi bitkisi yüksek oranda östrojen içerdiği için kadınlarda cilt kırışıklıklarını engellemektedir. İnsan bedeninde östrojen azaldıkça cilt kırışıklığı başlar.
Özellikle kadınlarda, hormonal dengeyi bozan bazı bitkilerin, hamile kalmaya çalışan kadınlar için zararlı olabileceği bilinmektedir. Örneğin, tarçın ve civanperçemi gibi bazı bitkiler, hamile kalmayı zorlaştırabilir.
İbrahim Saraçoğlu civanperçemi çayı şu şekilde hazırlanır: 1 tatlı kaşığı civanperçemi, 1 bardak kaynamış içme suyunun içine atılır. Ağzı kapatılarak üç ila beş dakika arasında demlenmeye bırakılır. Daha sonra süzülerek soğuması beklenir ve içilir. Regl döneminin başlangıcından üç gün önce kullanmaya başlanmak gerekir.
Kanama riskini artırabilir: Civan perçemi, kanama riskini artırabilir ve kan pıhtılaşmasını engelleyebilir. Bu nedenle, kan inceltici ilaçlar kullanan kişiler veya kanama bozukluğu olanlar için uygun değildir.
Bazı insanlarda mide rahatsızlığına neden olabilir. Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı veya ishal gibi sindirim sorunları yaşayabilirsiniz. Bu etkiler genellikle yüksek dozlarda veya uzun süreli kullanımda ortaya çıkabilir. Civanperçemi, kan pıhtılaşmasını etkileyebilir ve kanama riskini artırabilir.
Civan perçemi yapısında östrojen barındırdığı için cilt kırışıklıklarının önlenmesinde yardımcı olur. Bunun yanı sıra kadın hormonlarının düzenlenmesinde de etkili olduğu bilinir.
Daha sonra süzülerek tüketilir. "Civan perçemi aç karna içilir mi?" sorusunun cevabı olarak ise bu bitkinin aç ya da tok karna tüketilebileceği belirtilebilir. Ancak civan perçemi çayı günde 2 bardaktan fazla içilmemelidir.
Kaynar suyu fincana alın ve üzerine bir tatlı kaşığı civanperçemi ekleyin. 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Ardından süzülerek tüketilir. Civanperçemi çayı aç mı içilir, diye merak edenler için hem aç, hem de tok karna içilebileceğini söyleyebiliriz.
4) Civanperçemi
Bitki çayları her derdimize deva olurken bu lezzetli seçenek östrojen artıran çaylar arasında bulunması nedeniyle özellikle kadınların gözdesidir.
Toz haline gelen Civanperçemi otunu krem veya merhem olarak cildine uygulayabilirsin. Dilersen civanperçemi tozlarını nemlendiricinin içine karıştırabilir veya uçucu yağlarla birleştirerek cildine uygulayabilirsin.
Civanperçemi tohumu çayının tadı acıdır. Bu nedenle içerken bal gibi tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz.
Adet söktürücü çaylar nelerdir sorusunun cevapları arasında; adaçayı, kırmızı ahududu yaprağı, maydanoz, zencefil, rezene, papatya ve civanperçemi gibi bitkiler yer alır.
Civanperçemi çayı nasıl hazırlanır? Civanperçemi çayı; aktarlarda ve eczanelerde satılan kurtulmuş civanperçemi ile ve taze toplanan civanperçemi otundan hazırlanabilir. Kurtulmuş ve ince kıyılmış civanperçemi otu kaynamış suyun üzerine eklenerek 10- 15 dakika demlenmeye bırakılır ve süzülerek içilir.
Ayrıca bazı bitkisel çaylar da idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir. Özellikle adaçayı ve civanperçemi çayları bu konuda faydalıdır.
En yaygın işaretleri adet kanamalarının sıklığının azalması, düzensizleşmesi ve sıcak basmalarıdır. Bu belirtiler genellikle menopozdan 4 yıl kadar önce başlar. Bunların dışında uyku bozuklukları, ruh halinde dalgalanmalar, kilo artışı olabilir.
Kadınların %5'i 55 yaşından sonra (geç menopoz), %5'i 40-45 yaş arasında, %1'ide 40 yaşından önce (erken menopoz) menopoza girmektedir. Ülkemizde menopoz yaşının ortalama 46-48 yaş olduğu bildirilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü, menopozu yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlamaktadır. Menapoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaştır. Yapılan çalışmalar Türkiye'de ortalama menopoz yaşının 46-48 olduğunu göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri