Leş kaktüsleri yaklaşık olarak 30 ila 50 santimetre arasında büyür. Leş kaktüsünün bu kadar bilinmesini sağlayan şey ise, ilkbahar ve sonbahar arasında açan çiçekleridir.
1- Yaz aylarında direk güneş almayan, güçlü aydınlık alanda tutun. 2- Kışın gece ısısı 10 derecenin altına düşüyorsa hiç sulamayın. Fakat soğuğa rağmen hızlı gelişim gösteriyorsa sulayabilirsiniz. 3- Çiçek, havadar ve iyi drene edilmiş toprakları sever.
Az sulama ve az bakım ile çok güzel çiçekler açar. Leş kaktüsü bakımı son derece kolay olan bir bitkidir. Kaktüslerin genellikle suyu seven bir bitki olmadığı bilinir. Bunun yanı sıra kaktüs familyasından olan leş kaktüsü de çok fazla suyu seven bir bitki değildir.
Toprak kuruduğunda sulama yapılması yeterli olacaktır. Leş kaktüs doğru bakıldığında her sene çiçek açacaktır.
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Kaktüs ve sukulent bitkilerin içi su doludur. Bu bitkiler hava 10 dereceden aşağı düşmeye başladığı zaman korunmalı, balkonda ise içeri alınmalı ya da dışarda kalmaları gerekirse bir poşet ile üzeri kapatılmalıdır. Havalar bu derece soğuduğunda sık ve çok sulama yapmamalısınız.
Ziraa kaktüsler fazla suyu, fazla nemi kesinlikle sevmezler. Fazla sulama ve nem kaktüslerde anından yumuşa başlatır. Bu durumda yapmanız gereken kaktüsleri hemen toprağından çıkarmak ve kuru bir zemin üzerinde 5-10 gün bekletmektir.
Büyük, çiğ eti andıran çiçekleri, çürümüş hayvan ölüsü gibi kokar ve bu yüzden “leş kaktüs” denir. Bu bitkilerin bazı türleri, kurak iklimlerde yetiştirilebilen dayanıklı bitkilerdir ve çiçekleri nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilirler. Leş kaktüs bakımı oldukça kolay türlerden biridir.
Kaktüsler sıcak iklimlerde yaşayan bitkiler olduklarından dolayı kış aylarında havadar yerlerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Sıcak hava isteseler dahi kaloriferlerin kapalı olduğu oda ya da kapalı balkonlarda muhafaza ederek her gün havalandırılmak üzere cam-kapı açılması gerekir.
Nem, kaktüslerde yumuşama başlatır. Bu yüzden ilk yapılması gereken şey, kaktüsleri toprağından çıkarmak ve kuru zeminde 5-10 gün arası bekletmektir. Kaktüsün bol suya ihtiyacı yoktur. Ancak düzgün büyümesi için düzenli aralıklarla su verilmesi gerekir.
Yetiştirilen kaktüslerin, en verimli şekilde büyümesi isteniyorsa mutlaka her sene en geç iki senede bir toprakları değiştirilmelidir. Ayrıca büyüyen bitkinin boyutlarına göre saksı da değiştirilmelidir. Her yıl saksı değiştirilirken, bir önceki saksıdan 2 numara daha büyük saksı seçilmelidir.
Leş kaktüsü çiçeği, Apocynaceae familyasına ait bir türdür. En güzel çiçeklere sahip çeşitleri ise stapelia, orbea, huernia gibi türleridir. Leş kaktüsü türleri yetiştiği coğrafyanın özelliklerine göre farklı şartlarda yetişir. Genellikle yaz aylarında çiçeklenen kaktüsler hızlı büyüme gösterir.
Kaktüsümün adı leş kaktüsü (stepelia ) "Leş kaktüsü" (polis rozeti - damat bohçası ) nün o muhteşem çiçekleri leş gibi, çürük et gibi kokuyor.
Kaktüs tohumlarının ekimi yıl boyunca kolaylıkla yapılabilmektedir. Ancak yılın en soğuk ve en sıcak aylarında kaktüs tohumu ekimi önerilmemektedir. Kaktüs tohumlarının en iyi şekilde çimlenmesi için ilkbahar ve sonbahar ayları en iyi dönemdir.
Evinizde, ofiste, mutfakta ve aklınıza gelecek her yerde büyümeye uygun olan kaktüs bitkisi, dikenli yapısıyla dikkat çekmektedir.
Bu görüntünün sebebi kök çürümesidir. Aşağıdan yumuşamaya ve sararmaya ve de sonrasında kahverengiye dönmeye başlayan kaktüsün kökleri çürümüş demektir. Kaktüslerde kök çürümesinin sebebi de genellikle fazla sulama veya yanlış toprak seçiminden dolayı toprağın nemi fazla tutmasıdır. Yani yine sulama sorunlarıdır.
Rüyada saksıca çiçek açmış kaktüs görmek, şer ve kötü olayların yaşanacağını ifade etmektedir. Rüyada kaktüs görmek, genel anlamda problem ve sorunlarım çözüleceği şeklinde yorumlanmaktadır. Rüyasında bir kaktüs gören kişi yakın akraba veya arkadaş grupları arasında dönen dedikodulardan haberdar olacaktır.
Kaktüsler senede bir kez çiçek açar. Açan çiçeğin ömrü ise 3- 4 hafta arasında değişmektedir. Bu sürenin sonunda çiçekler dökülür ve bir sonraki seneye hazırlık yapar.
Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Kaktüsün evdeki negatif enerjiyi temizlediği bilinmektedir. Eğer iç mekanda pozitif bir enerji oluşturmak istersen her odaya kaktüs bırakabilirsin. Henüz bilimsel bir çalışma olmamasına rağmen kaktüsün radyasyonu temizlediğine dair de ifadeler yer alıyor.
Kaktüs, anti-oksidatif flavonoid aktivitesi ile beyin koruyucu bir etki sağlar. Kaktüs yaprakları, içerdiği fitokimyasal maddeler ile özellikle meme, prostat, kolon ve karaciğer gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Kaktüs çiçeklerinin kış aylarında sulanmasına gerek yoktur. Eğer çok kuru olduğu düşünülüyorsa, az bir su verilebilir. Kaktüsler genellikle yaz aylarında gelişme gösteren çiçeklerden biridir. Yaz aylarında havanın ısınmasıyla birlikte sulama işlemlerine başlanabilir.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Kaktüslerin kış bakımını sağlayabilmek için onları soğuk bir ortamda bulundurmanız gerekir. Eğer bulunduğunuz bölge çok soğuk olmuyorsa, balkonda bakmaya devam edebilirsiniz. Fakat, yaşadığınız yerde don olayları çok görünüyor ve sıcaklık -5 derece altına düşüyorsa, bitkilerinizi balkonda bakmanız tehlikeli olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri