Civcivler yumurtadan çıktıktan sonra ilk 10-12 gün annesine yakın durmak istemektedir. Bu yaştan sonra, tavuktan bağımsız olarak beslenmeye başlarlar, fakat 6-8 haftalık yaşa kadar annelerine sokularak ısınmaya ve uyumaya devam ederler.
Döllenmiş yumurtalar kuluçkahanelerde 21 gün hijyenik ortamlarda kuluçkaya yatırılıyor. 21 gün sonra civcivler çıkıyor. Üretici firmalar olarak işletmecilere yemleri, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi desteği sağlıyoruz. 40-45 gün içinde de piliçler 2 kiloya ulaşıyor ve hemen kesimhaneye yollanıyor.
“Yumurtadan yeni çıkan bir civciv 72 saat yem ve susuz idare edebilme kapasitesine sahip olmakla birlikte ve genellikle, bir ile iki gün içerisinde yem tüketme alışkanlığını kazanacak düzeye gelir.”
Serçelerin evlerini en sık o yerlerde görebilirsiniz. Yavru serçelerin bakımlarından, anne serçeler sorumludur. Anneler, yavrularına oldukça iyi bakarlar.
Piliçlerimiz en az 42 günde 2-2.5 kiloya ulaşırlar ve kesimhaneye gönderilirler. Sadece kesimhaneye giderken, güvende olmaları için kesimhaneye tarım bakanlığı tarafından canlı tavuk taşıma belgesi verilmiş onaylı nakliye araçları tarafından hayvan refahı kurallarına uygun olarak taşınırlar.
İlgili 33 soru bulundu
Civciv cinsiyetini öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir.
İlk hafta 35 derece sıcaklığın sağlanması önemlidir ancak zamanla bunu yavaş yavaş düşürebilirsiniz. Yine de kışın civcivler iki aylık olana kadar ortam sıcaklığının 18 derecenin altına düşmemesi gereklidir.
Hızlı gelişim dönemi olan bu 15 günlük dönemde Özgür Tavuk Civciv Büyütme Yemi kullanılır. Yem serbest olarak verilir. Tam yemdir başka bir şey verilmesi gerekmez.
Gezen tavuk kendi dışkısını bile yer. Dolayısıyla gezen tavuktan salmonella bulaşma ihtimali çok yüksektir" ifadelerini kullanan Sönmez şöyle devam etti: "Dışkısında mikrop var. O mikrobu tekrar vücuduna alacak.
Civciv yemi bulamadığınız zamanlar da civcivinize bulgur verebilirsiniz ancak ince bulgur olmasına dikkat ediniz. Bulgur dışında yeşillik yemeyi de çok severler. Yeşil yapraklı sebzeleri yıkayarak civcivinize verebilirsiniz. Ayrıca ufalanmış buğday, ekmek kırıntıları, marul, lor peyniri ve pirinç yiyebilirler.
Civcivler bir gün boyunca yemsiz yaşayabilirler ancak susuz birkaç saat bile yaşayamazlar. Çünkü civcivler su içerek vücut ısılarını dengede tutarlar.
İlk başta civcivlere % 2-5 oranında şekerli su verilmelidir.
İlk 1 haftalık süreçte civcivlerimizin suyuna pekmez karıştırarak beslenme takviyeleri yapabiliriz. Pekmez soğuğa ve gribal enfeksiyonlara karşı direnç vermesiyle ünlü bir besin. Pekmez takviyesinin yanında civcivlerimizin suyuna multi vitamin ekleyebiliriz.
Eğer civciviniz hiç yem yemiyorsa salatalıkları küçük dilimleyerek verebilirsiniz. Ayrıca haşlanmış yumurtanın sarısını da civciv yemi olarak kullanabilirsiniz. Böylece civciv sağlıklı koşullar ortamında büyüyecektir.
CİVCİV KAĞIDI
Civcivlerin altına kağıt, kümes hayvanları için özel olarak yapılmaktadır. Kağıt, civcivler üzerinde yürürken hışırtı şeklinde ses çıkartır. Bu ses diğer civcivleri ona doğru çekerken bu da onu suya ve yem alanına doğru bir yol oluşturur.
Civcivler çok hassas hayvanlar oldukları için hava sıcaklığı, fazla temas, soğuk hava koşulları, çok yem, susuz bırakılmak onların hastalanmalarına hatta ölümlerine neden olmaktadır. Bu nedenle civcivlerin bakımı temiz ortamda yapılmalı, ortam sıcaklığı ne çok soğuk ne çok sıcak olarak ayarlanmalıdır.
Tavuklar, horozlu veya horozsuz yumurtlar. Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez.
Civcivlere özellikle çok fazla dokunulmaması gerekiyor. Hassas olduklarından dolayı, ellerin sürekli temizlenmesi gerekir. Civcivler hemen hastalanabilen ve ölebilen canlılardır.
Civcivler bilindiği üzere ömürlerinin ilk 72 saatini sarı kese sayesinde su ve yem olmaksızın idame ettirebilirler. Kuluçkadan çıkım sonrası civcivlerin yer veya kafes sisteminde ilk ihtiyaç duyduğu gıda sudur.
Koruyalım #civciv #tavukçuluk - YouTube. Arkadaşlar videonun konusu, Civcivleriniz için eğer annesi yoksa mutlaka onların vücut sıcaklığını koruyacak anne kucağına ihtiyacı vardır. Civcivleriniz üşür vücut sıcaklığı düşerse ölümler kaçınılmazdır.
- 7-12 günlük civcivlere birinci burun –göz damla (yalancı veba) aşısı uygulanır. - Yirminci gün kızıl ishale karşı, koksidiyoz ilaçları verilir. - Yirmi birinci günden başlayarak, yirmisekizinci güne kadar gumbaro aşısı yapılır.
Civciv kaç derece sıcaklıkta yaşar! Sıcaklık ilk 1. hafta 35C derece olacak. 7. günden 10. güne kadar 32 – 33C derece dolaylarında olacak. 10. günden sonra 15. güne kadar 30C derece olmalıdır.
Civcivlere Özel Gıdalar
Daha hızlı büyümesi ve sağlıklı kalabilmesi adına özel yemler hazırlanıyor. Hazırlanan tüm yemler, özel gıdalar grubunda yer alıyor. Her canlı gibi civcivlerde yem dışında farklı yiyecekler tüketebiliyor. Salatalık ve marul gibi sebzeler civcivlerin oldukça ilgi gösterdiği gıdalar arasındadır.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Ortalama değer olarak tavuğun günlük yem tüketimi 130 gram alınabilir. Bu değer, basit tünek ızgaralı kümeslerde 140 gram, bataryalı kafeslerde 120 gram kadar olmaktadır. 56 günlük civciv döneminde civciv başına toplam 2 kg yem, 115 gün piliç döneminde de piliç başına toplam 7 kg yem öngörülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri