Civciv büyüdükçe tüyleri dökülür, yerine daha uzun olan kalıcı tüyleri çıkar.
Tüy dökümü, birkaç hafta ila birkaç ay arasında değişen bir süre boyunca yumurta tavuklarının yumurta üretiminin kesildiği ve boyun, göğüs ve sırt bölgesinden tüy kaybının gerçekleştiği doğal bir süreçtir.
Yumurtlama başladıktan sonra tavuklar tüy dökümü sonrası pik diyete tabi tutulurlar. Bazı durumlarda tavuklar doğrudan tüy döküm sonrası pik diyetine de tabi tutulabilirler. Tüy dökümü sonrası aşırı kilo almayı önlemek için rasyonlarda düşük enerji ve düşük protein tavsiye edilir.
Sohbahar gelip ekinoks günü geçtikten sonra tavuklarda tüy değişim dönemi başlar. Bu bir hastalık belirtisi değildir gayet normal ve rutin bir durumdur.
Tüy dökümü, yumurtlayan tavukların birkaç haftadan birkaç aya kadar yumurta üretimini durduracağı ve bununla beraber boyun, göğüs ve sırt bölgelerindeki tüylerini dökeceği doğal olan bir süreçtir. Bu süreç genellikle doğal ışıklandırma yani gün ışığına göre ışıklandırma olan kümeslerde ve sürülerde görülür.
İlgili 22 soru bulundu
TÜY DÖKÜMÜ
Dışardan suni bir müdahale olmazsa tavuğun tüylerini değiştirmesi 4 ay kadar sürmektedir. Tüy dökümünün yumurtlama ile bir ilişkisi yoktur, fakat bu esnada genellikle yumurta verimi kesilebilmektedir (Özen, 1986).
Tavukların ve diğer kanatlıların tüy çekme, baş ,boyun ,ibik ve vücudun diğer kısımlarının gagalanması ile ortaya çıkan bir durumdur. Daha çok tavuklarda kötü huy olarak adlandırdığımız bir alışkanlığa sebep olur.
İnek ve köpek gibi büyük boyuttaki hayvanlar, stresi ve stresten kaynaklanan davranışları daha belirgin olarak yaşarlar. Tavuklar korku, şok, rahatsızlık, yoksunluk, ağrı ve daha nice negatif uyarımların etkisi altında olabilir. Sonuç olarak onların hayatta kalmak için duruma verdikleri cevap negatif olur.
1. Kuşlar nasıl işer? Tam olarak işerler diyemeyiz aslında. İdrar ve dışkı için ayrı delikleri yoktur, yani her şey karışır ve anüsten macun kıvamında çıkar. Kuşlar aynı zamanda anüslerini üreme için de kullanırlar, bu dölleme işlemine 'anüs öpücüğü' denir.
Kanibalizim davranışını azaltmak için kullanılan en yaygın teknik gaga düzeltmedir. Gaga düzeltme, kuşların şiddetli tüy gagalama veya yamyamlık yapmasını önlemek için gaga uçlarının düzlendiği bir işlemdir .
Tavuklar için önemli vitaminler arasında A vitamini, D vitamini, E vitamini, B12 vitamini ve C vitamini bulunur. Vitamin takviyeleri nasıl verilmelidir? Vitamin takviyeleri tavuk yemi üzerine serpilerek veya suya karıştırılarak verilebilir.
1- Tuzlu Besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavuklar için oldukça zararlıdır. Tavukların sindirim sistemi bozukluğuna ve kalp yetmezliği gibi sorunlarına yol açabilir. Aslında bu durum küçük hayvanların hepsinde geçerli bir durumdur, hatta zehirlenmelerine bile neden olabilir.
Civcivler bir gün boyunca yemsiz yaşayabilirler ancak susuz birkaç saat bile yaşayamazlar. Çünkü civcivler su içerek vücut ısılarını dengede tutarlar.
Civcivler çok hassas hayvanlar oldukları için hava sıcaklığı, fazla temas, soğuk hava koşulları, çok yem, susuz bırakılmak onların hastalanmalarına hatta ölümlerine neden olmaktadır. Bu nedenle civcivlerin bakımı temiz ortamda yapılmalı, ortam sıcaklığı ne çok soğuk ne çok sıcak olarak ayarlanmalıdır.
Civcivlere özellikle çok fazla dokunulmaması gerekiyor. Hassas olduklarından dolayı, ellerin sürekli temizlenmesi gerekir. Civcivler hemen hastalanabilen ve ölebilen canlılardır. Oldukça hassas olunması, civcivin hastalanmasını önleyecektir.
Yabani tavuklar geceleri, ağaçların üzerinde tüneyerek geçirirler ve aktif değildirler.
Sindirim Sistemi;
Tad alma duyuları az gelişmiştir. Damakta bulunan yarık ağız boşluğunda negatif basınç oluşturamadığından tavuklar su içerken başlarını yukarı kaldırırlar.
Tavuklar gece lambasından rahatsız olur ve sinirlenirler. Onlar için gece ışığı, bizim gözümüze flaş tutmamız gibidir. Tavukların gözlerini tozlardan korumak için üçüncü bir göz kapağı vardır. Kör değillerdir, gece ışığa bakmaktan rahatsız olurlar.
Sürüngenlerin çoğu, amfibilerin çoğu, balıkların çoğu ve kuşların hiçbiri adet görmez. Bunun sebebi, yumurtlayan hayvanların rahme ihtiyacı olmamasıdır.
"6 saatten az da 8 saatten fazla uyku da yeterli olabiliyor"
Erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22:00-24:00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01:00 - 02:00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22:00'den önce uyuyor.
Bu sesleri "kahkaha" olarak nitelendiriyoruz. Hemen hemen aynı süreç, bir tavuk yumurta bıraktığında gerçekleşir. Tavuğun vücudundaki yumurtanın varlığı, kuşa biraz rahatsızlık verir. Bu rahatladığında, doğal olarak memnun olur ve "kıkırdama" olarak adlandırdığımız bir tür sevinç kahkahasıyla dünyaya zevkini duyurur.
Civcivlere ilk 4-5 gün yirmi dört saat ışık verilmeli, sonrasında ışık süresi her gün azaltılarak, sezonda gün ışığı süresine (kışın 10-12 saat, yazın 13-15 saat) getirilmelidir. Bu sayede civcivlerin dinlenmeleri ve karanlıkta uyumaları (bazı hormonların salgılanabilmesi için) sağlanabilir.
Çoğu insan civciv beslemekten hoşlanır. Yazın civciv bakmak, kolaydır. Havalar soğuduğunda civciv beslemek gibi niyetiniz varsa iyi düşünmeniz gerekir. Çünkü civcivler soğuktan çabuk hasta olup ölürler.
Civciv yemi bulamadığınız zamanlar da civcivinize bulgur verebilirsiniz ancak ince bulgur olmasına dikkat ediniz. Bulgur dışında yeşillik yemeyi de çok severler. Yeşil yapraklı sebzeleri yıkayarak civcivinize verebilirsiniz. Ayrıca ufalanmış buğday, ekmek kırıntıları, marul, lor peyniri ve pirinç yiyebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri