Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Çizik Zeytin Nasıl Saklanır? Çizik zeytinler hava aldığı için bozulma ihtimalleri daha yüksektir. Çizik zeytinleri saklamak için, direkt olarak içinde su olan bir kabın içine alınması gerekir.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Merhaba arkadaşlar Siyak Zeytin şişede tuz Zeytinyağı ve Sirke katılarak üç dört ayda rahatlıkla tatlanıyor. Yaprığımız Zeytindeki tuz Zeytinin acısını ve suyunu alıyor. Sirke ve Zeytinyağı Zeytinin sert ve etli kalmasını sağlıyor.
Yuvarlama zeytini kurdunuz zaman zaman yuvarladınız ama altında su birikti bu suyu dökmemelisiniz, Eğer yeteri miktarda tuz koydunuz ve altında biriken suyu devamlı dökerseniz zeytin yumuşayabilir.çünkü oluşan su ile birlikte tuzu da dökmüş oluyorsunuz.tuz oranı iyice düşen ürün yumuşar ve küflenir.
İlgili 31 soru bulundu
Siyah zeytin yerleştirilen kabın içerisine bir miktar kaya kuzu eklenmesi, siyah zeytinlerin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Zeytinlerin yumuşaması da, saklanmasıyla ilgili bir konudur.
Bu tarifte 4 kilo siyah zeytin için 4 yemek kaşığı tuz ve 4 yemek kaşığı şeker kullanıldı. Siyah zeytin kurarken kullandığımız tuz zeytini pişirip, acı suyunun çıkmasını, şeker ise fermantasyonu sağlayıp, zeytinin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Tuz ve asi miktarlarında düşüklük olmasıyla pektin parçalayan mikroorganizmalar çalışır ve zeytin danesinin iskeletinde ana madde olarak bulunan pektin parçalanır. Dane de dolayısıyla yumuşar. Yumuşama ilerledikçe dane parçalana parçalana kokuşmaya neden olur ve yağ asitlerinin parçalanmasıyla asitlik çürüme yapar.
Kuru ve serin yerde muhafaza etmek zeytinin ömrünü uzatacaktır. Tavsiyemiz; Kesinlikle güneş ışığı, ısı ve nem olmayan bir ortam. Ağzı kapalı bir cam kavanoz içerisinde muhafaza edilmesi gereken zeytinin ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajıyla birlikte buzdolabında ya da serin bir yerde saklanmasıdır.
Su İle Tatlandırma
Ortalama 20-30 gün kadar bu işlem gerçekleşir ve 2-3 günlük periyotlarla su değiştirilir.
Çizme işleminde zeytin enlemesine veya boylamasına bir veya birden fazla çizilmektedir. Tatlandırma: Çizilen zeytinler tanklara alınır. Üzerine delikli kapak kapatılır ve üzerlerine % 2 tuz ve % 0.2 sitrik asit (limon tuzu) içeren salamura verilir.
Genellikle çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanır.
Yeşil Zeytin Yapımı (Çizme Zeytin) Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle zeytinlerin iki üç tarafından çizik atıp, bidona koyup, her gün bir defa acı suyu gidene kadar (yaklaşık 10 gün) suyunu değiştirin. Tatlanınca bir litre suyun içinde kaya tuzu ve limon tuzunu eritip, bidona boşaltın.
Limonu tüm zeytinin üzerine dökmemeye özen göstermelisiniz. Eğer tamamına dökerseniz limon, zeytinin bozulma sürecini hızlandıracaktır. Bu sebeple yiyeceğiniz kadarını kâseye alıp limonlayabilirsiniz. Zeytin çeşitlerini, güneş ışığı almayan serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmeniz uygun olacaktır.
- Kırık zeytin, çizik zeytine göre daha çabuk tatlanır. - Çizik zeytin ise kırık zeytine göre daha uzun dayanır. Kırık zeytin daha kısa sürede tüketilmelidir. 2-3 ay içinde tüketeceğiniz miktarını kırık zeytin, daha uzun sürede tüketeceğiniz miktarı da çizik zeytin olarak yapmanızı öneririm.
Zeytinleri bidona doldurduktan sonra üzerine 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı da kaya tuzu ilave edin. (Arzu ederseniz 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimleri de ekleyebilirsiniz.) Bidonun ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırıp iyice sallayın.
Sele zeytin bir nebze daha tuzludur salamura zeytin daha az tuz oranına sahiptir. Salamura zeytin 6 ya da 7 ay gibi bir süre bekletilirken sele zeytin 20-30 gün gibi bir sürede hazır hale gelir.
5. Zeytin zamanla büzüşmeye ve suyunu salmaya başlayacak. 15 gün sonra biriken suyunu dökebilirsiniz. Su biriktikçe dökmeye devam edebilirsiniz. 6. Olgunlaşan ve tatlanan zeytinlerinizi 1,5 -2 ay sonra zeytinyağı ve limonla servis edebilirsiniz.
Zeytin direkt güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde serin ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Burada ister yeşil ister siyah olsun tümünde esas olan zeytinlerin kuru kalmamasıdır. Siyah zeytin için az miktarda kaya tuzu ve zeytinyağı yeşil zeytin için ise salamura olmazsa olmazdır.
Limon siyah zeytinlerde bozulmaya neden olurken yeşil zeytinin doğal tadını bulduracaktır. Zeytinyağı da aynı şekilde yeşil zeytinin tadını buldurmada yardımcı olan etmenlerdendir.
4 kilogram zeytin için 5 litrelik bir su bidonu kullanabilirsiniz. Zeytinleri bidona doldurduktan sonra üzerine 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı da kaya tuzu ilave edin. (Arzu ederseniz 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimleri de ekleyebilirsiniz.) Bidonun ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırıp iyice sallayın.
Zeytinlerin üzerine birer çay bardağı kadar sirke ve kaya tuzu ekleyerek lezzetlenmesi için önemli bir adım atabilirsiniz. Bunların yanı sıra tercihe göre bir miktar ayçiçeği yağı ya da zeytinyağı ve limon da ekleyebilirsiniz.
3 kg gemlik siyah zeytinimizi güzelce temizleyip yıkıyoruz. Şişemize dolduruyoruz. Yağ, tuz ve limon tuzumuzu ekleyip ağzını kapatıyoruz. Günde yada gün aşırı kapağını açıp havasını çıkartıyoruz ve sallıyoruz.
Sonra şişe yada kavanoz güzelce çalkalanır ve çevrilir ki malzemeler iyice zeytinlere karışsın. Daha sonra 2-3 günde bir kavanoz yada pet şişe çevrilerek siyah zeytinlerin acılarının çıkması sağlanır. Bu işlem kuru seleye göre daha uzun sürer. En az 5-6 ay sonra zeytinler tatlanmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri