İlk olarak karbonat ve suyu karıştırıp bir macun elde edin ve leke üzerine uygulayın. Durulamadan önce 15 dakika macun leke üzerinde beklemelidir. Ardından durulayıp kurumaya bırakabilirsiniz. İşe yaradığını göreceksiniz.
Ancak evde bulunan doğal temizlik ürünleri de bu inatçı lekelerin çıkarılmasında oldukça etkili olabilir. Örneğin sirke, limon suyu, kabartma tozu, tuz, karbonat, gliserin gibi ürünler kıyafetlerdeki lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir.
Lekeyi Ön İşleme Tutun
Persil deterjanınızı biraz ılık suyla karıştırın, ardından lekeli giysiyi en az iki saat süreyle karışımın içinde tutun. Çoğu durumda giysinin gece boyu suda beklemesi gerekir.
Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz. Bu ipuçlarını yalnızca leke çıkarma işleminde değil, çamaşır yıkarken de etkili sonuçlar almak için kullanmanız mümkün.
Beyaz kıyafetten leke çıkarma söz konusu olduğunda başvurabileceğin yöntemler arasında sütten bahsettik. Onun yanında limon ve karbonatın iş birliğinden de beyaz kıyafetlerinde büyük verim alabilirsin. Lekeli yere karbonat döküp üzerine yarım limon koyarak beklettiğinde lekenin yumuşadığını gözlemleyebilirsin.
İlgili 29 soru bulundu
SİRKE, EN İYİ YARDIMCINIZDIR!
Protein lekelerinde sirke kullanılmamalı. Ama diğer lekelerde, özellikle de domates ve koyu renkli meyve lekelerinde sirke en iyi yardımcınızdır. Lekeli kısmı biraz suyun altında tuttuktan sonra giysiyi sirkeli suya yatırın. Lekenin mucizevi şekilde yok olduğunu göreceksiniz.
Kabartma tozu temizleme, antiseptik ve leke çıkarma özelliklerine sahiptir. Beyaz sirke ise yağ giderici ve antibakteriyeldir . Önemli olan lekeler oluşur oluşmaz halınızı hemen temizlemenizdir. Gerçekten de, ne kadar uzun süre beklerseniz, lekeyi çıkarmak o kadar zor olacaktır.
Yağlı lekelere bolca bebek pudrası serpin ve ardından yumuşak hareketlerle ovalayın. Pudrayı yağı emmesi için lekenin üzerinde en az on dakika kadar bekletin; sonra lekenin üzerini fırçalayın. Son olarak, kıyafetinizin yıkama talimatlarını izleyerek çamaşır makinesinde yıkayın, sonucuna şaşıracaksınız.
Kıyafet ve benzeri gibi birçok eşyanın üzerine yağ döküldüğü zaman, genelde karbonat kullanımı öne çıkar. Aynı zamanda bu konuda imdada bulaşık deterjanı yetişir. Bir miktar bulaşık deterjanı döktükten sonra 5 dakika kadar bekletmek ve sonra durulamak yeterlidir.
Aynı zamanda kan ve ter lekesi gibi zorlu lekeler için de tuzu kullanabilirsiniz. Soğuk suyun içine bolca tuz ekleyip karıştırın. Ardından lekeli kıyafetlerinizi bu suyun içinde en az 2 saat bekletin ve çamaşır makinesinde yıkayın. İşte bu kadar!
Lekelerin Düşmanı Sirke
Bunun için; lekeli çamaşırınızı bir süre normal suyun altında beklettikten sonra çıkarıp sirkeli suya bastırmanız ve beklemeniz yeterli olacaktır. Sirkenin çamaşırınızın üzerindeki lekeyi hızla temizlediğini kendi gözlerinizle de görebileceksiniz.
İki tane limonu kesip kaynar su dolu bir kaba atın. Beyaz kıyafetlerinizi bu kaynar suyun içine koyun ve 40 dakika bekletin. Sonrasında çamaşır makinesinde uygun programda yıkayın. Bu yöntem daha hassas kumaşlarda kullanılmalı.
Özellikle çay ve kahve gibi zor lekeleri çıkarmak için kullanabileceğiniz sodayı lekeli bölgeye dökerek bekletmeniz gerekiyor. 15 dakika bekledikten sonra ise bir bezi tekrar soda ile ıslatarak lekenin olduğu bölgeyi nazikçe ovalayın. Lekenin yavaş yavaş çıkmaya başladığını göreceksiniz.
Çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın. Ardından çamaşır makinesinde yıkayın.
Karbonat, oksijenli su ve tuzkarışımını beyaz kıyafetinizde oluşan sarı lekelerin üzerine sürün. Kıyafetinizi bu şeklide yarım saat bekletin. Daha sonra beyazlarınızı çamaşır makinenizin içine atın. Makineden çıkardığınızda lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.
Cilt rengi koyu olan bireylerde cilt tonundan daha koyu tonda olan lekeler yaklaşık 6-12 ay içerisinde kaybolabilir. Cilt yüzeyinden daha derinlerde oluşan lekelerin solması ve kaybolması uzun zaman alabilir.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Kurumuş yağ lekesi çıkarırken kullanabileceğiniz en etkili ve ideal malzemelerden biri karbonattır. Yağ lekesi bulunan yüzeye bir miktar karbonat dökerek hemen ardından diş fırçası ile yağ lekesini fırçalamalısınız. Yağ lekesini fırçalarken oldukça nazik hareketlerle yapmalısınız.
Sirke ile yağ lekelerini temizlemek
Boş sprey şişesine sirkeyi dökün ve mutfaktaki yağlı bölgelere sıkın. 5 ila 10 dakika bekletin. Yağ lekelerinin bu sürede kabardığını ve yüzeye çıktığını göreceksiniz. Yumuşak bir bezle silin. Sirke kokusundan hoşlanmıyorsanız sirkeyi yarım ölçek su ile seyreltebilirsiniz.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
İnatçı lekeleri temizlemek için çamaşır suyu kullan.
Eğer beyaz bir şey üzerinde gerçekten çetin bir leke varsa çamaşır suyu kullanımı yardımcı olabilir.
Bir miktar karbonatı küçük bir kaba alın ve üzerine hafifçe su ekleyerek karıştırın. Karışımı macun kıvamına getirdikten sonra lekenin üzerine yedirin ve nüfuz etmesi için en az 10 dakika bekleyin. Ardından soğuk suyun altında çitileyerek durulayabilirsiniz.
Pas lekelerinden kurtulmak için limon suyu veya sirke ile tuzu karıştırın. Öncelikle lekenin tamamen kuru olduğundan emin olun. Lekenin üzerine limonu sıkın ardından üzerini tamamen tuzla kaplayın. Yarım saat bekletin ve ardından bir süngerle temizleyin.
1 paket karbonat 1 paket kabartma tozuyla aynı etkiyi yaratmaz. O tariflerin içerisine 1,5 - 2 çay kaşığı kadar karbonat ilave edip, üzerine birkaç damla limon suyu ilave ederek etkisini ortaya çıkarın. Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olacaktır.
Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri