tefavüt / tefâvüt / تفاوت / تَفَاوُتْ Farklılık. İki şey arasındaki fark. Uygunsuzluk. Tehâlüf.
Arapça kökenli bir sözcük olan tefrit kelimesi, daha az ve daha aşağıda olmak anlamına gelir. Bu kelime genellikle ifrat sözcüğü ile birlikte kullanılır. İfrat aşırı abartmak anlamına gelirken tefrit bir şeyi gereğince ciddiye almamak, önemsememek demektir.
Fütüvvet fetâ kelimesinden gelmektedir. Fetâ yiğit, fütüvvet yiğitlik demektir.
[1] (tarih) Padişah fermanlarına çekilen tuğra. [2] Bu tuğrayı taşıyan ferman. [3] Resmî belgelerde kullanılan bir yazı türüne verilen ad.
Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Bu sözcük insanın doğumu ile beraber doğmuş olduğu zamanı ele alır. Bu anlam üzerinden günümüzde Türkçede hala geçerli olarak kullanılır.
İlgili 36 soru bulundu
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
tenakuz / tenâkuz / تناقض / تَنَاقُضْ
Sözün birbirini tutmaması. Konuşmada beyan edilen söz ve fikirlerin birbirine zıt olması.
Farklılık. İki şey arasındaki fark. Uygunsuzluk. Tehâlüf.
TENÂVÜL. (ﺗﻨﺎﻭﻝ) i. (Ar. nevl “elde etmek”ten tenāvul) Yeme içme: “Teklîf-i tenâvül.” Gerdûneye de olup nihâde / Envâ-ı çerez tenâvül eyler (Fâzıl A. Aykaç).
Sözlükte “güler yüzlü olmak; güler yüzle karşılamak; müjdelemek” anlamındaki beşr (büşûr) kökünden türeyen tebşîr “müjdelemek” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bşr” md.; Kāmus Tercümesi, II, 160).
yüzyıldan itibaren tasavvufi kaynaklar içerisinde bir bölüm olarak yer almışsa da mutasavvıflar fütüvvet kavramıyla tasavvufu ve çeşitli anlamlarını açıklamışlardır. Bu türden fütüvvet-nâmelerin ilki ve en çok bilineni Muhammed b. Hüseyin es- Sülemî (ö. 412/1021) tarafından kaleme alınan Kitâbü'l-Fütüvve'dir.
Fütüvvetçilik Selçukluların Abbasî Hilâfetiyle kurdukları kültürel ilişkiler çerçevesinde bizzat halife tarafından görevlendirilen âlimler vasıtasıyla Anadolu'ya intikal etmiştir. Türk fütüvvet yapılanmasının adı ahiliktir. Dolayısıyla ahilik, fütüvvetin Türk kültürüne özgü biçimidir.
Fütüvvet ise, lügatte gençlik, yiğitlik, mertlik, delikanlılık, cömertlik, fedakârlık, yardımseverlik gibi anlamları ifade ederken, ıstılahta Allah'ın emirlerine ve Peygamberin sünnetine göre yaşamak ve bu yolun yolcularıyla birlikte olmak şeklinde kabul edilmiştir.
tefriş / تفریش / tefrîş / تَفْر۪يشْ
Döşeme. Yayma. Yayıp döşeme. Ev eşyasını düzenleme.
tefrih / tefrîh / تفریح
Gelişme, filizleme. Yumurtadan çıkmak.
tefahhuş Fuhşa düşmek, fâhişe olmak. Ahlâksız olmak.
tuyur / tuyûr / طيور
(Tekili: Tayr) Kuşlar.
tazallüm / تظلم
Şikâyet etmek. Birinin hakkını veya malını gasbetmek. Mazlum olmak. Zulmü kendi nefsine isnad etmek.
teehhül / تأهل
Evlenme. Ülfet ve ünsiyet eyleme.
tekapu ne demek? Dalkavukluk etme, birinin her dediğini, her yaptığını onaylama.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman fütuhat kelimesi, 'Zaferler ve fetihler,' karşılıklarını buluyor. Bu şekilde Osmanlı dönemi ile beraber farklı dönemlerde savaşlar için kullanılmış bir sözcük olduğunu ifade etmek mümkün.
tefe'ül / تفأل / تَفَأُّلْ
Fal açmak. Bazı hâdiseleri, tevafukları uğurlu saymak. Meselâ: Bir kitabı rast gele açarak ilk tevafuk eden yeri okuyup ona dikkat ederek onu uğurlu ve esas bir ders sayma gibi.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan tasvip kelimesi, savab kökünden türetilmiştir. Savab, doğru, uygun, münasip gibi anlamlara gelirken, tasvip de bir işi ya da durumu onaylamak demektir. Bir şeyin tasvip edilmesi için toplumun genel kurallarına, mantığa ya da mevcut koşullara uygun olması gerekir.
Toplama. Bir yere getirme, biriktirme. Yığma.
Osmanlı Türkçesi
tebrik etme,kutlama;"hoş geldin!"deme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri