İnatçı lekeleri temizlemek için çamaşır suyu kullan. Eğer beyaz bir şey üzerinde gerçekten çetin bir leke varsa çamaşır suyu kullanımı yardımcı olabilir.
Ne yazık ki çamaşır suyu lekesi kalıcıdır. Çamaşır suyu bir kumaşla temas ettiğinde leke, kumaştan rengin veya boyanın çıkmasına neden olur.
Lekenin kurumasına izin vermeden üzerine bir miktarda mısır nişastası dökün. Temiz bir bez veya diş fırçası kullanarak fazla bastırmadan lekeye yedirin. Ardından çamaşır makinesine kıyafeti koyarak hassas ayarda yıkamaya özen gösterin. tüm lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.
Yağlı lekelere bolca bebek pudrası serpin ve ardından yumuşak hareketlerle ovalayın. Pudrayı yağı emmesi için lekenin üzerinde en az on dakika kadar bekletin; sonra lekenin üzerini fırçalayın. Son olarak, kıyafetinizin yıkama talimatlarını izleyerek çamaşır makinesinde yıkayın, sonucuna şaşıracaksınız.
Bebeğinizin çamaşırları kaynamaya müsaitse kaynata bilirsiniz. Mutfakta elbezimden çamaşır suyunun çıkaramadığı lekeleri matik deterjanla kaynatarak kolayca çıkarıyorum.
İlgili 17 soru bulundu
İnatçı lekelerin çıkarılması
Büyük bir tencereye 2 litre su dökün ve ısıtın. Ardından bir çorba kaşığı tuzu sıcak suda karıştırın. Daha sonra sıktığınız 3 limonun suyunu ve yarım çay bardağı çamaşır deterjanı ekleyin. Bu karışımı giysilerinizin üzerine dökün ve yaklaşık 40 dakika bekletin.
Beyaz çamaşırları yıkarken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise çamaşır suyu kullanımından mümkün olduğu kadar kaçınmak. Çünkü çamaşır suyu beyaz çamaşırları zaman içinde sarartır. Zorlu lekeleri çıkarmada işe yarıyor olsa da, kıyafetlerin çok kirli değilse çamaşır suyu kullanmamalısın.
Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz. Bu ipuçlarını yalnızca leke çıkarma işleminde değil, çamaşır yıkarken de etkili sonuçlar almak için kullanmanız mümkün.
Kıyafet ve benzeri gibi birçok eşyanın üzerine yağ döküldüğü zaman, genelde karbonat kullanımı öne çıkar. Aynı zamanda bu konuda imdada bulaşık deterjanı yetişir. Bir miktar bulaşık deterjanı döktükten sonra 5 dakika kadar bekletmek ve sonra durulamak yeterlidir.
Lekelerin Düşmanı Sirke
Bunun için; lekeli çamaşırınızı bir süre normal suyun altında beklettikten sonra çıkarıp sirkeli suya bastırmanız ve beklemeniz yeterli olacaktır. Sirkenin çamaşırınızın üzerindeki lekeyi hızla temizlediğini kendi gözlerinizle de görebileceksiniz.
Lekeyi Ön İşleme Tutun
Persil deterjanınızı biraz ılık suyla karıştırın, ardından lekeli giysiyi en az iki saat süreyle karışımın içinde tutun. Çoğu durumda giysinin gece boyu suda beklemesi gerekir.
İki tane limonu kesip kaynar su dolu bir kaba atın. Beyaz kıyafetlerinizi bu kaynar suyun içine koyun ve 40 dakika bekletin. Sonrasında çamaşır makinesinde uygun programda yıkayın. Bu yöntem daha hassas kumaşlarda kullanılmalı.
1 çay bardağı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonatı karıştırın. Üzerine biraz su ekleyin. Karışımı lekeye uygulayın, 20 dakika bekleyin ve durulayın. Sirkeyi tuz ile karıştırarak dolap veya sandıkta küflenen kumaşlardaki lekeleri de temizleyebilirsiniz.
Az miktarda suyun içerisine karbonat ekleyin ve diş macunu kıvamına getirin. Çamaşır suyu lekesinin olduğu bölgeye, bu karışımı sürün ve kuruyana kadar bekletin. 15 dakika bekledikten sonra, temiz bir fırça yardımıyla lekeli bölgeyi çitileyin. Metil alkol de, çamaşır suyu lekesini çıkarmak için kullanılır.
Fazla çamaşır suyu, çamaşırlarınıza zarar verebilir. Bunun yerine çamaşırlarınızı çamaşır suyunda beklettiğiniz süreyi uzatabilirsiniz. Çamaşır suyunu daima soğuk su ile kullanın. Çamaşır suyu kullanımından sonra durulama konusuna fazla zaman verin.
Sıvı veya toz deterjan ile çamaşır suyunun birleşmesi, yıkanacak çamaşırlar üzerinde hasar bırakabilir. Çamaşır suyu çamaşır makinesinde renkli kıyafetler ile beraber kullanılabilse de, her ihtimale karşı sadece beyaz kıyafetler veya perde gibi kumaş malzemelerde yıkamanızı öneririm.
Kurumuş yağ lekesi çıkarırken kullanabileceğiniz en etkili ve ideal malzemelerden biri karbonattır. Yağ lekesi bulunan yüzeye bir miktar karbonat dökerek hemen ardından diş fırçası ile yağ lekesini fırçalamalısınız. Yağ lekesini fırçalarken oldukça nazik hareketlerle yapmalısınız.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Bulaşık deterjanını (Limonsuz) yağ lekesi olan bölgeye döktükten sonra 5 dakika bekleyin. 5 dakika kadar bekledikten sonra lekeli bölgeyi ılık bir bez yardımıyla silin ve ardından düşük derecede makineye atın. Bulaşık deterjanı, tabaklardaki yağı kaldırdığı gibi kumaşlardaki yemek yağını da temizleyecektir.
Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir. Limon suyu ise lekenin türüne göre farklı şekillerde kullanılabilir. Kabartma tozu ve karbonat, beyazlardaki lekeler nasıl çıkar sorusunun en etkili cevaplarından biridir. Tuz ise özellikle kan lekelerinin çıkarılmasında kullanılabilir.
Çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın. Ardından çamaşır makinesinde yıkayın.
Sarı leke oluşan yeri nemlendirip üzerine biraz mısır nişastası dökün. Ardında lekenin üstüne beyaz ve temiz bir kumaş serin. Daha sonra uygun sıcaklıktaki ütüyü lekenin üzerinden gezdirin. Bu şekilde kolayca sarı lekenin üstesinden gelebilirsiniz.
Çamaşır suyuyla çalışırken daima lastik eldiven tak ve çamaşır suyunu gözlerine yaklaştırmamaya dikkat et. ¼ su bardağı (60 ml) çamaşır suyunu 4 litre suyla birlikte lavabonun ya da küvetin içine dök. Giysilerini de koy ve 5-10 dakika ıslanmasını bekle.
1/10 oranında hazırlanan çamaşır suyu solüsyonu kirli alanın üzerine dökülerek 5-10 dk. bekletilir.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri