İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gidip taahhütname imzalayıp ÇKS kaydınız yapılacak. 3 yıl boyunca 100 dönüm arazide yapacağınız üretime ait her türlü devlet desteğinden faydalanabileceksiniz.
Arazi kiralayan kişilerin ÇKS başvurusu yapabilmeleri için öncelikle kira sözleşmesi kaydı olması gerekir. Eğer arazinin büyüklüğü 100 dekarının üzerinde ise noter onaylı kira sözleşmesi yaptırmaları lazımdır. Arazi 100 dekarın altında ise de muhtardan kira sözleşmesi yaptırılmış olması gerekir.
ÇKS başvuru dosyasının hazırlanmasında ve e-Devlet başvurularında Ziraat Odalarımız çiftçilerimize yardımcı olmaktadır. ÇKS'ye kaydını yaptıracak çiftçilerimizin Çiftçi Belgesini alabilmesi, Ziraat Odası kayıtlarının aktif kalabilmesi için kayıtlı olduğu Ziraat Odasına en kısa zamanda başvurmaları gereklidir.”
İlgili 45 soru bulundu
2024 yılında çiftçiye yapılacak tarımsal desteklerle ilgili tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Buğday, arpa, çavdar, yulaf için dekar başına 149 lira destek sağlanacak. Bu desteğin 103 lirasını mazot, 46 lirasını gübre desteği oluşturuyor.
ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) dönüm başına verilen kredi miktarı, ekilen ürüne ve bankaya göre değişiklik gösterir. ÇKS sistemi ile alınabilecek kredi miktarı maksimum 250.000 TL'dir.
Çiftçilerin bu tarihten sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere ÇKS'ye yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapılamaz.
Çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus verilen 5000 TL emekli ikramiyesi için ek düzenlemeye gidiliyor. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olduğu için ikramiye alamayan 1 milyon 629 bin 730 çiftçi için düzenlemenin kapsamı genişletilecek ve 5000 TL emekli ikramiyesi verilecek.
Üreticiler ÇKS başvurularını arazilerinin bulunduğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. e-Devlet Kapısı'nda başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS'ye kayıtlı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler yararlanabiliyor.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gidip taahhütname imzalayıp ÇKS kaydınız yapılacak. 3 yıl boyunca 100 dönüm arazide yapacağınız üretime ait her türlü devlet desteğinden faydalanabileceksiniz.
Çiftçi Kayıt Belgesi veya Çiftçi Belgesi'ne sahip tüm üreticiler sıfır ve ikinci el taşıt ihtiyaçlarında 60 aya kadar vade ve yılda 1 ödeme ile sıfır kilometre binek araçlarda anahtar teslim fiyatının yüzde 75'ine kadar, ikinci el binek araçlarda ise kasko değerinin yüzde 60'ına kadar kredi veriliyor.
e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden ücret talep edilmeyecektir. Çiftçilerin arazi büyüklüklerine göre 9 ile 39 TL arasında değişen ve ÇKS başvurusunu yaparken ödedikleri başvuru ücretleri, beyan etmeleri halinde peşin alınmayacak ve kendilerine verilecek tarımsal destek ödemesinden mahsup edilecektir.
ÇKS, tarım politikalarının belirlenmesine katkı sağlamak amacıyla çiftçilere ait tarımsal faaliyetleri kayıt altına almak için oluşturulmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen bitkisel üretim yapan çiftçilerin, ÇKS başvurularını yapmaları gerekmektedir.
"Çiftçi Kayıt Sistemi'ne 2024 üretim yılı için başvurularda bulunan çiftçilerimiz, ürün güncelleme başvurularını 1 Şubat 2024 tarihinden itibaren e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek. Ayrıca İl/İlçe Tarım Orman Müdürlüklerinden de başvuru yapılabilecek. Ürün güncelleme son başvuru tarihi 29 Şubat 2024."
Bilindiği üzere, 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla başlayan 2024 üretim yılı çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) başvuruları, 2 Ocak 2024 tarihi mesai bitiminde sona erecektir.
ÇİFTÇİLERE 5000 TL İKRAMİYE VERİLECEK Mİ? Çiftçilere 5000 TL emekli ikramiyesi ödemesi yapılamadı. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçiler de çalışan emekli sayıldığı için bu ödemelerden faydalanamadı.
Ancak çalışan emekliler ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı emekliler ikramiyeden yararlanamadı. Cumhurbaşkanı'dan Erdoğan müjdeyi verdi ve çalışan emekli ve ÇKS'lilere 5000 TL ikramiye ödemesi yapılacağını açıkladı.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen bir madde ile 5000 TL ikramiye verilecek ancak çalışan emekliler bundan faydalanamayacak.
ÇKS Yönetmeliğinde yapılan bu değişiklikle ÇKS'ye kayıt olamayan ama tarımsal üretim yapılan alanların kayıt altına alınması hedefleniyor. Yönetmeliğe göre, taahhütnameye konu araziler, üretim yılına ait uydu görüntüleriyle ya da tespit komisyonları tarafından yerinde kontrol edilecek.
Faaliyetinin belgelenebilir (ÇKS veya Hayvancılık İşletme Tescil belgesi ) ve devam ediyor olması kredi kullanımı için yeterlidir. Kredi kullanımında şubeye yönlendiriliyorum, sebebi nedir? Onaylanan limitlerin kullanılması için evrakların tam/eksiksiz olması gerekmektedir.
Tarım alanında yatırımların ve genç çiftçi sayısının artırılmasına yönelik Ziraat Bankası genç çiftçilere 1.000.000 TL'ye kadar kredi desteği verecektir.
Böylece çiftçilerimiz gelir elde edemedikleri dönemdeki ihtiyaçlarını rahatça karşılayabilecekler. Kişi başına 250 bin liraya kadar verilecek bu kredinin yıllık faiz oranı yüzde 9,75 ve vade süresi 36 aya kadar olacaktır.
Genç Çiftçi Kredisi ile 1.500.000 TL'ye Kadar Kredi
Faizsiz ve 2 yıl anapara ödemesiz olan Genç Çiftçi Kredisi, gençlerin 1.500.000 TL'ye kadar kredi kullanabilmelerine olanak tanıyor. Bu çerçevede kredi için gerekli harcama kalemlerini de bilmek gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri