Çıkış kelimesinin zıt anlamlı sözcük olarak giriş kelimesi kullanılır. Aynı şekilde sinemadan içeri girmek ya da eve girmek gibi durumlar üzerinden değerlendirilir.
Zıt anlamlı kelimeler anlamca birbirinin tam tersi anlamı ifade eden kelimelere denilmektedir. Zıt anlamlı kelimeler yerine karşıt anlamlı kelimeler de denilebilmektedir.
Bunun yanı sıra zıt kelimesinin zıt anlamı olan kelime ise eştir. Zıt ile eş kelimeleri karşıt anlam olarak belirtilmiştir.
Cümle içerisinde birbirinin karşıt anlamlısı olarak kullanılan kelimelere zıt anlamlı kelimeler denmektedir. Bu bağlamda çıkış kelimesinin zıt anlamlıları ''iniş, giriş'' sözcüklerinden oluşmaktadır.
Medeni kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler barbar kelimesi ile ilkel kelimesidir. Buna göre medeni kelimesi ile ilkel ve barbar kelimeleri tam zıt anlamı olan kelimelerdir. Medeni kelimesi kentlileşmiş, kırsallıktan kurtulmuş, uygar anlamına gelmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
1- Erkek: Kadın gibi Eski Türkçe olan erkek sözcüğü, 12. yüzyıldan beri yaygın olarak kullanılmaktadır. Örnek Cümleler: 1.A- Ben hala doğru erkeği bekliyorum.
EVLİ KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Evlenme durumunu ifade etmek için kullanılan evli kelimesi, tam tersi olarak evlilik müessesinin bitirilmesi anlamında kullanılan bekar kelimesi ile zıt anlamlıdır.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Bununla beraber ak kelimesinin zıt anlamlısı; karadır. Ak ile kara kelimeleri birbirinin zıt anlamlısı olarak belirtilmiştir.
Ant kelimesine baktığımızda eş anlamlısı olarak yemin kelimesi karşımıza çıkmaktadır. Antın eş anlamlı kelimesi yemin olsa da farklı kelimelerde bu kelime yerine kullanılmaktadır. Buna göre kasem ve ahit kelimeleri de antın eş anlamlısı olarak tercih edilebilir.
Fakir kelimesinin zıt anlamlısı ise zengin kelimesidir. Zengin kelimesi fakir zıt anlamlısı olarak bilinir.
Şimdi bu konuda ele alacağımız diğer zıt anlamlı sözcüklerden bazılarına bakalım. Kirli = Temiz Yaşlı = Genç Aşağı = Yukarı Şişman = Zayıf Aç = Tok Ağır = Hafif Ucuz = Pahalı Büyük = Küçük Görmüş olduğunuz gibi bu konuda birçok farklı zıt anlamlı kelimeleri kullanmak mümkün.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir.
Okul kelimesinin zıt anlamı var olmamaktadır. Okul kelimesi Türk Dil Kurumuna göre çeşitli bilgi ve beceri bazı kurallar çerçevesi doğrultusunda düzenli bir şekilde verilen bir eğitim kurumu olarak bilinmektedir. Buna sebepten farklı anlamlara gelen okul kelimesi anlamı mektep ve meslektir.
Bu doğrultuda aynı günlük yaşamda kullanmak amaçlı canlı kelimesine karşılık olarak cansız sözcüğü zıt anlamlı şekilde ele alınır. Herhangi bir yaşam belirtisi göstermeyen ya da ölmüş anlamı üzerinden cansız kelimesi değerlendirilir.
Cevabın zıt anlamlı kelimesini ise soru oluşturmaktadır. Soru kelimesinin yanında cevabın bir diğer zıt anlamlısını da sual oluşturmaktadır. Sual ve soru kelimesi de kendi içlerinde eş anlamlı kelimeler olmaktadır.
Mucize, nübüvvet/peygamberlik iddiasında bulunan kişinin doğruluğunu göstermek amacıyla Allah (c.c.) tarafından yaratılan ve nitelikleri bakımından insanları benzerini getirmekten âciz bırakan olağanüstü hadisedir (Kâdî Abdülcebbâr, el-Muġnî, 15/199).
Mucize Çeşitleri
Kelam âlimleri mucizeyi tasnif ederek hissi, haberi ve akli mucizeler şeklinde üç grupta toplanmıştır. Bunlar tabiat kanunlarının normal akışının dışında meydana gelen ve insanların duyularına hitap edem mucizelerdir.
Söz konusu kavram, makalemizde, klasik tanımıyla değil, ancak 'Peygamberleri desteklemek amacıyla onlara verilen olağanüstü hadiseler' anlamında ele alınacaktır. Kur'ân-ı Kerim'de mucize kelimesi geçmemektedir.
Yaşın Zıt Anlamlısı Olan Kelimeler
Islak kelimesinin karşılığı olan yaş kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ise kuru olmaktadır. Kuru kelimesinin anlamı ise suyu veya nemi olmayandır.
Savaşın Zıt Anlamlısı Olan Sözcükler
Savaşın zıt anlamlısı için kullanılacak bir sözcük bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu açısından öne çıkan bu sözcük ise barış kelimesidir.
Hayırın zıt anlamlısı olan sözcükler Şer ve Kötülük sözcükleri olarak karşımıza çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri