Vücudumuzun olmazsa olmazı karbonhidrat haricinde protein ve yağ içerikli besinlerdir. Karbonhidrat, ekmek, un, bisküvi gibi besinlerde bulunur.
En çok karbonhidrat içeren besinlere örnek verilecek olursa; Ekmek, Makarna, Mısır gevreği, hurma, muz, Baklagiller sınıfına giren Yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye, bakla gibi sebze ve baklagillerde fazla miktarda yer almaktadır.
Karbonhidratlı yiyecekler nelerdir ? Mısır gevreği, tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa, yulaf, makarna, kayısı, hurma, muz, incir, üzüm, portakal, armut, ananas, karpuz ve kuruüzüm yüksek karbonhidrat içermektedir. Baklagil türlerinden; nohut, kurufasulye, börülce, bakla yüksek kompleks karbonhidrat taşırlar.
Hamur ve hamur işleri karbonhidrat grubuna girer.
Sakkaritler; monosakkaritler, disakkaritler, oligosakkaritler ve polisakkaritler olmak üzere dört kimyasal gruba ayrılır. En küçük (düşük moleküler ağırlıklı) karbonhidratlar olan monosakkaritler ve disakaritler, genellikle şekerler olarak adlandırılır.
İlgili 26 soru bulundu
İçinde karbonhidrat bulunan gıdalar, tahıllar, ekmek, kurubaklagiller, meyveler, süt, sebzeler, şeker ve şekerli besinlerdir. Kısacası tüm et ve yağ harici besinlerin içinde karbonhidrat bulunur. Sağlıklı karbonhidratlar ise, Rafine olmayan kepek unu.
Sağlıklı karbonhidratlar; herhangi bir işlemden geçirilmemiş, rafine olmayan karbonhidratlardır. Brokoli ve havuç gibi sebzeler, fasulye, bezelye, mercimek gibi baklagiller, yulaf ve kinoa gibi tahıllar, patates gibi kök bitkiler, tüm meyveler ve kuruyemişler; sağlıklı karbonhidratlara örnek olarak verilebilir.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır.
Sebze, meyve, et, balık, peynir, yumurta, gluten içermeyen tahıllar, tohumlar vb. tüketilebileceğiniz besinlerden bazılarıdır. Tüketmemeniz gereken besinler ise şu şekildedir: şeker, trans yağlar, ekmek ve türevleri, hamur işi gıdalar, buğday, makarna, hidrojenlenmiş yağlar vb. tüketilmemelidir.
Ceviz içeriğinde 0,48 Karbonhidrat(g), 1,20 Protein(g), 2,97 yağ(g), 0,34 lif(g), 0,10 Sodyum(mg), 26,15 potasyum(mg), 3,05 Kalsiyum(mg), 2,00 A Vitamini(ui), 0,09 C Vitamini(mg), 0,16 ve Demir barındırır. Ceviz kalorisi ve besin değerleri…
Diyet yapan kişilerin düştüğü en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman yeterli karbonhidrat doğru kaynaktan alınmaz ise GLİKOJEN DEPOSU VE KANDAKİ ŞEKER DÜŞÜNCE kas proteşnleri de yıkıma uğrar bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder.
1 Adet (Orta) Sahanda Yumurta 137,94 kaloridir. Sahanda Yumurta içeriğinde 1,40 Karbonhidrat(g), 6,67 Protein(g), 11,79 yağ(g), 0,39 lif(g), 457,94 Sodyum(mg), 104,14 potasyum(mg), 35,84 Kalsiyum(mg), 201,34 A Vitamini(ui), 5,31 C Vitamini(mg), 1,22 ve Demir barındırır.
Balın kimyasal bileşimi coğrafi ve botanik kaynağına göre değişiklik göstermektedir. Ancak temel olarak bal; yaklaşık %82 karbonhidrat, %17 su, %0.7 mineral ,%0.3 protein, vitamin, organik asit, fenolik bileşikler ve serbest aminoasit gibi makro ve mikro bileşenlerden oluşmaktadır.
Bir kahve fincanı yeşil mercimekte 34.79 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Protein miktarı ise 24.85 gramdır.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Makarna mı daha kalorili, pilav mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurtuluş, 'Makarnanın kilo aldırıp aldırmadığı' konusuna da temas ederek, "Makarna, pilav, bulgur gibi tahıllarla yapılan tüm yiyeceklerin kalorisi hemen hemen aynıdır.
Bulgurun içerisindeki lifler, vücuttaki fazla suyu emerek vücutta oluşan ödem ve şişkinliklerin giderilmesine de yardımcı olur. Bu sayede vücudun toksinlerden arınmasını sağlar.
Yemekte bulgur pilavı tüketeceksek kesinlikle yanında ekmek yememeliyiz. Bulgur zaten karbonhidrat içeriyor, ancak tabi ki de bulgurun barındırdığı karbonhidrat sağlıklı, faydalıdır. Fakat yanında ekmek yersek, sağlıksız ve bir öğün için fazla karbonhidrat almış oluruz. Bu sebeple bulgur varsa, ekmek yok.
Makarna eğer durum buğdayından yapılmışsa, beyaz fırın ekmeğine oranla daha sağlıklı bir yiyecektir. Ayrıca soğuk makarna, sıcak makarnadan daha az insülin-şeker patlamasına yol açıyor. Makarnanın glisemik yükü ekmekten daha düşük. Ortalama 35-50 arası.
175 gr haşlanmış patates şu besin değerlerini içerir:
3.1 gr protein. 0.2 gr yağ 26.1 gr karbonhidrat.
Sağlıklı karbonhidratlar tam buğdaydır, bulgurdur, mercimektir, kuru fasulyedir; fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişlerdir... Bunlar yenecek.
Sağlıksız karbonhidrat içeren besinler arasında; beyaz ekmek, kızarmış patates, patlamış mısır, kurabiye, tatlılar ve gazlı içecekler bulunur. Bu tür zaralı yiyecekler, aşırı kilo alımına, diyabet ve kalp hastalığına neden olabilir.
-Fasulye: Vücudunuza birçok yararı olan fasulyeler en önemli karbonhidratlardan biri olarak sayılıyor. -Sorgum: 2017'nin tahılı olacak sorgum ile vücudunuzun magnezyum ve potasyum ihtiyacını giderebilirsiniz. Pilav yerine geçebilecek bir ürün. -Muz: Hem kolay yenilen bir karbonhidrat hem de çok yararlı bir meyvedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri