Teknik Araçlarla İzleme Nedir? (CMK m.140) Teknik araçlarla izleme, diğer bir deyişle teknik takip; şüpheli veya sanığın kamuya açık alanlardaki faaliyetlerinin ve işyerinin izlenmesi, ses veya görüntü kaydına alınmasıdır (CMK m.140).
Madde 140- ( 1 ) Aşağıdaki suçların işlendiği hususunda somut delillere dayanması kuvvetli şüphe sebepleri bulunması ve başka suretle delil elde edilememesi hâlinde, şüpheli veya sanığın kamuya açık yerlerdeki faaliyetleri ve işyeri teknik araçlarla izlenebilir, ses veya görüntü kaydı alınabilir.
Teknik takip, uyuşturucu madde ticareti, silahlı örgüt, silah kaçakçılığı vb. bazı katalog suçlar hakkında uygulanabilmektedir. Teknik takip yolu ile elde edilen deliller sadece CMK m.135-140'da yer alan katalog suçlar kapsamında delil olarak kullanılabilir.
(2) Teknik araçlarla izlemeye hâkim, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından karar verilir. Cumhuriyet savcısı tarafından verilen kararlar yirmidört saat içinde hâkim onayına sunulur. (3) Teknik araçlarla izleme kararı en çok dört haftalık süre için verilebilir.
Kişinin ifade vermeye gitmesi gerekir. Aksi halde hakkında zorla getirme kararı veya şartlarının oluşması halinde yakalama kararı verilebilir. CMK madde 145 uyarınca; ifadesi alınacak veya sorgusu yapılacak kişi davetiye ile çağrılır; çağrılma nedeni açıkça belirtilir; gelmezse zorla getirileceği yazılır.
İlgili 30 soru bulundu
Yani bireysel suçlarda en fazla 4 hafta süreyle, örgütlü suçlarda 8 hafta süreyle teknik araçlarla izleme tedbirine başvurulabilir. Teknik araçlarla izleme tedbiri ile birlikte gizli soruşturmacı görevlendirilmesi halinde bu fıkrada belirtilen süreler bir kat artırılarak uygulanır. (CMK m.140/3).
CMK'nın 141. maddesinin 1. fıkrasında düzenlenen haller nedeni ile zarar gördüğünü iddia eden kişilerin maddî ve manevî her türlü zararlarını devletten isteyebilecekleri, 142. maddede ise koruma tedbirleri nedeni ile tazminat isteminin zarara uğrayanın oturduğu yer ağır ceza mahkemesinde karara bağ- lanacağı ...
Örneğin; telefon dinleme, kişinin görüntü ve ortam konuşmalarını kayda alma “teknik takip”, şüpheli veya üçüncü kişinin sokak ve caddede yaya olarak ya da araçla evine, işyerine veya gideceği yere kadar izlenmesi ise “fiziki takip” kapsamına girer.
5271 sayılı Kanun'a göre bu kapsamda, diğer koşulların yanı sıra, şüpheli ya da sanığın ancak “kamuya açık yerlerdeki faaliyetleri ve işyeri” izlenebilir (CMK m. 140/1). Teknik araçlarla izlemenin kişinin konutunda uygulanması ise hiçbir şekilde mümkün değildir (CMK m. 140/5).
“Uyuşturucu Fiziki Teknik Takip Delil Mi” Yargıtay Kararları
Hukuka aykırı bir yöntemle elde edilmemiş olması kaydıyla uyuşturucu fiziki teknik takip kararları neticesinde ulaşılan deliller geçerli kabul edilmekte ve uyuşturucu suçlarından verilen cezaların dayanaklarından birisini oluşturmaktadır.
Yani fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışma eylemlerinin mağduru ciddi derecede rahatsız etmek üzere ısrarlı bir şekilde gerçekleştirilmesi halinde bu suç oluşmuş olacaktır.
Takip Talebinin Unsurları arasında, alacaklının kimliği ve adresi, borçlunun kimliği ve adresi, alacak tutarı, senet veya senet yoksa borcun sebebi konularını içermektedir. İcra takibinde bir veya birden fazla alacaklı olabilir. Her bir alacaklının kimlik bilgilerinin ve adresinin takibe yazılması gerekir.
Asayiş Suçu; Toplumsal olaylar, terör ve ideolojik nedenlerle işlenmiş suçlar, ölümlü veya yaralamalı trafik kazaları dahil trafik suçları ile kaçakçılık ve organize suçlar dışında kalan, teşekkül halinde işlenenler de dahil olmak üzere kişiler ve/veya mal varlığına karşı işlenen suçları ifade eder.
İfade alma işleminin usulü şu şekildedir (CMK m.147): Öncelikle şüpheli/sanık davetiye ile çağırılır (CMK m.145). İfadenin alınacağı yer ve zaman, ayrıca gelmediği takdirde zorla getirileceği bu davetiyede yazılır. Ancak kişi bu davete icabet etmiyorsa hakkında zorla getirme/ihzar (CMK m.146-98) kararı uygulanır.
CMK 147 (İfade ve Sorgunun Tarzı)
Şüpheli veya sanık, kimliğine ilişkin soruları doğru olarak cevaplandırmakla yükümlüdür. b) Kendisine yüklenen suç anlatılır. d) 95 inci madde hükmü saklı kalmak üzere, yakalanan kişinin yakınlarından istediğine yakalandığı derhâl bildirilir.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu`nun 160. maddesinde yer alan “Cumhuriyet savcısı, ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hâli öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin gerçeğini araştırmaya başlar.
Fotokapanlardan elde edilen görüntüler suç delili olarak kullanılacak."
“Teknik takip” yönteminde, şüpheli telefon numaralarıyla hangi numaralarla görüşme yapıldığı takip edilerek, görüşmenin saat ve tarih bilgilerine ait doküman hazırlanıyor. Bu yöntemle, telefon görüşmesinin içeriğini dinlemeyen servis elemanları, gerekli bulgu ve şüpheler üzerine “dinleme” kararı alıyor.
CMK'nın 135. maddesi anlamında iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kaydı alınması, bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturma sırasında iki kişi arasında gerçekleştirilen görüşmenin, ancak bir üçüncü kişi tarafından uygun teknik araçlarla dinlenmesi ve kayda alınması hâlinde mümkün olacaktır.
Şantaj ve tehdit varsa, ortamda haksız iftira durumu mevcutsa ve kişi tacize uğramışsa video ve ses kayıt cihazları mahkemelerce kabul edilir. Bir kişi kendisinden rüşvet isteyen birini o an cep telefonu yada kayıt cihazıyla ses kaydı yapabilir. Çünkü o an ses kaydı yapmaz ise bir daha böyle bir delile ulaşamayabilir.
Kulaktan kulağa yayılan efsaneye göre; cep telefonunuza önce #31#3111 yazıp bu numaranın arkasına kendi cep telefon numaranızı ekliyorsunuz. Sonra 'ara' tuşuna basıp telefonunuzu kulağınıza götürüyorsunuz. Eğer karşıdan hiçbir ses gelmiyorsa gözünüz aydın; demek ki sizi kimse dinlemiyor.
Düzenlemeyle, bazı suçların önlenmesi amacıyla MİT, polis ve jandarma telefonları dinleyebilecek.
Koruma Tedbirleri Nedeniyle Tazminat Davası Nedir? Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat davası, haksız koruma tedbirleri nedeniyle Maliye Hazinesi aleyhine, yani devlete karşı açılan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 141. maddesinde düzenlenen bir tazminat davasıdır.
(1) Karar veya hükümlerin kesinleştiğinin ilgilisine tebliğinden itibaren üç ay ve her hâlde karar veya hükümlerin kesinleşme tarihini izleyen bir yıl içinde tazminat isteminde bulunulabilir.
Usul kurallarına uymama veya keyfi adli işlemler nedeniyle (haksız işlemler) soruşturma veya kovuşturma sırasında kişilerin uğrayabilecekleri maddi ve manevi zarar halleri ile bu haller gerçekleştiğinde zarar gören kişilerin Devleti dava etmek ve zararlarının giderilmesini istemek hakkını CMK.nin 141.maddesi ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri