Gorgonzola peynirini incelediğinizde küflü bir yapıya sahip olduğunu görebilirsiniz. Ele aldığınızda yumuşak bir kıvamda olan bu peynirin yeşil ve mavi küfleri dikkat çekmektedir. Tuz oranı da açıkça hissedilecek derecededir. Ağızda dağılan mavi dokusu ise damaklarda hafif mayhoş bir tat bırakmaktadır.
Gorgonzola; İtalya menşeli, inek sütünden yapılan küflü bir peyniridir. İtalya'da 1955 yılında, Avrupa Birliği'nde 1996 yılında İtalya adına tescillenmiştir. Mavi damarları ve ağızda dağılan tuzlu bir tadı vardır.
Gorgonzola neyle iyi gider? Diğer küflü peynirler gibi ordövr olarak, şarabın yanına meze olarak ya da karışık salatalarda ve çeşitli soslarda sıkça kullanılan gorgonzola, pizza ve lazanya gibi hamur işlerinin tatlandırılması için de üstlerine eklenebilir.
fransız roquefort'undan en büyük farkı gerçekten ayak gibi kokması, daha yumuşak dokusu ve üretildiği sütün cinsidir.
kremalı, hafif acılı, tatlı vs. çeşitleri bulunabilir. pizza, makarna sosu gibi amaçlar için ısıtıldığında dünyanın sonudur.
İlgili 18 soru bulundu
Mozzarella. En popüler İtalyan peynirlerinden biri olan mozzarella'nın geleneksel üretiminde manda sütü kullanılıyor. Ancak günümüzde maliyeti düşürmek amacıyla inek sütünden yapılan mozzarella çeşitleri de mevcut.
Gorgonzola Peyniri Nasıl Yenir? Gorgonzola peynirini pek çok şekilde tüketmeniz mümkündür. Et yemeklerinde özellikle de risottoyu servise hazırlamadan bir iki dakika önce etin üzerinde eriterek tüketebilirsiniz. En çok uyum sağladığı yemek ise, pek çok insanın vazgeçemediği makarna olmaktadır.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Mavi küflü peynir, kemik sağlığı için önemli olan çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Yaklaşık 30 gram peynir, 150 miligram kalsiyum içerir. Bu yüzden, mavi peynir tüketimi kemiklerinizi sağlıklı kılar ve osteoporoz gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
adını yapıldığı peynirden * almış olup, jülyen şeklinde doğranmış tavuk veya bonfile etiyle kombinasyonu sonucunda enfes bir lezzeti beraberinde getiriren yeşil renkli sos çeşidi.
Mozzarella peynirine benzeyen peynirler: Kaşar peyniri: Eriyen yapısı ve yoğun süt tadıyla benzemektedir. Kaşar peyniri 1 kg için 11 litre süte, mozzarella peyniri 1 kg için ortalama 5 litre süte ihtiyaç duyar. Tost peyniri: Aşırı akışkan, elastik yapısı ve tost içerisinde uzayıp giden kıvamıyla benzemektedir.
Mozzarella peyniri az tuzlu bir peynirdir. Sofralık mozzarella peyniri, kahvaltı ve ana öğünler için genellikle kuru veya taze domatesle, zeytinyağı ve tercihen kekik ile servis edilir. Kahvaltı sofralarında güne taze bir başlangıç, ana yemeklerde ise ferahlatıcı bir eşlikçi olarak yer alır.
Gorgonzola peyniri yapımında inek sütüne ya da keçi sütüne “penicillium glaucum” sporları eklenmektedir. Düşük sıcaklıkta peynirin mayalanması için bekletilme yapılır. Mayalanma sırasında peynirlerin bulunduğu kaplara metal çubuklar batırılıp çıkarılır. Bu sırada küf mantarları üremeye devam eder.
"Roquefort" ismi ile bilinen rokfor peyniri, içinde ince küf tabakları bulunan Fransız kökenli peynir türüdür. Kendine özgü kokusu ve tereyağı yumuşaklığında tadı ile meşhurdur.
Diyetisyen Cansu Arslan, kırmızı, siyah ve bej renkli küf barındıran peynirlerin insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini, hatta mikotoksin/aflatoksin varlığıyla kansere sebep olabileceğini bu nedenle tüketilmemeleri gerektiğini belirtti.
Küflü peynir, kalsiyum açısından çok zengindir. Kemik sağlığı ve gelişimi için önerilen bir peynir türüdür. Özellikle çocuklara yedirilmesi tavsiye edilir. Romatizma ve kemik erimesi gibi hastalıkların oluşumunu engeller.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Evimizde arta kalan ve yenebilecek durumdaki yemekleri, fakir ve muhtaç kimselere dağıtmak caizdir. Ancak tabaklarda kalan artık yemekleri göndermek doğru olmaz. Ayrıca küflenmiş yemekler hayvanlara zarar verebileceği için yedirmemek gerekir. buyurulur.
Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor. Bu nedenle peynirin iç kısmının tüketilmesinde her hangi bir sorun bulunmamaktadır.
Casu marzu peyniri Sardinyalı tutkunları tarafından içindeki kurtçuklar öldükten sonra yenilmesi tehlikeli sayılır. Bu yüzden sadece içindeki kurtçukları canlı olan peynirler yenir fakat dondurulmuş olan peynirlerin kurtçukları ölmüş olsa da yenilmesinde sıkıntı yoktur.
Bir çeşit küf çürüğü olan Penicillium Roquefort kullanılarak elde edilen peynir mavi renge sahip küfleri ile karakterizedir. Larzac olarak bilinen koyunların sütlerinden üretilen rokfor peynirinin doğal olarak üretiminin sağlanması, kalitesinin ve orijinalliğinin korunması devlet denetimi altındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri