CMK Madde 225 Gerekçesi Mahkeme dava edilmeyen bir fiil hakkında kendiliğinden yargılama yapamaz ve hüküm veremez. Bunun doğal sonucu, iddianamede gösterilen fiil hakkında hüküm kurulmasıdır. Hükmün konusunu, iddianamede sınırları belirtilerek dava nedeni yapılan maddî olay (fiil) oluşturur.
Soruşturma savcısı iddianamede işlenen suçla ilgili olarak ceza indirimi talep etmiş, sanık hakkında ceza indirimi yönünde mahkemede kanaat oluşmamışsa, sanığa verilecek ceza artış göstereceğinden, sanığa ek savunma hakkı verilmelidir.
Ancak mahkeme, savcılık tarafından hazırlanıp kendisine sunulan iddianameyi belli kurallar dahilinde iade edebilir. Bu husus iddianamenin iadesi olarak isimlendirilir. Ancak tarafların ya da Cumhuriyet Savcısı 'nın kural olarak iddianameye itiraz şeklinde bir hukuki itiraz yolu bulunmamaktadır.
Bir dava açılmadan mahkeme kendiliğinden olaya el koyarak yargılama yapamaz. Buna, “davasız yargılama olmaz ilkesi” denilmektedir.
Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre savcılık tarafından iddianame yazılmasına ilişkin düzenleyici bir süre bulunmamaktadır. Bu nedenle, yasal olarak belli bir süreyle sınırlı olmamakla birlikte her soruşturmanın özelliği de dikkate alınarak iddianamenin makul bir süde hazırlanması gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.
Mahkeme Her Hangi Bir Konuda Karar Vermeden Önce O Konuda Müdafi veya Vekile Söz Vermek Zorundadır. CMK'nun 33'üncü maddesine göre duruşmada verilecek kararlar, Cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğer ilgililer dinlendikten sonra verilir.
A) Davacı iseniz; Mahkemeye gitmemeniz halinde davayı takip eden bir vekiliniz de yok ise dava düşecektir yani davanız müracaata bırakılacaktır.
Gitmediğiniz takdirde mahkemeye zorla getirilirsiniz. Tanıklıkla ilgili daha fazla detay için tanıklıkla ilgili soruya bakabilirisiniz. Şayet hukuk davasıysa ve davacıysanız mahkemeye gitmediğiniz takdirde davanızı takip eden bir avukatınız yoksa dava düşecektir.
(1) Hüküm, ancak iddianamede unsurları gösterilen suça ilişkin fiil ve faili hakkında verilir. (2) Mahkeme, fiilin nitelendirilmesinde iddia ve savunmalarla bağlı değildir.
Yeterli şüpheye (delile) ulaşan savcı iddianame hazırlar ve mahkemeye sunar. Mahkeme iddianameyi hukuka uygun bulmazsa savcıya iade eder ve düzeltmesini ister. Mahkeme iddianameyi kabul ederse yargılama (kovuşturma) aşaması başlar. Yargılama yapan ceza mahkemesi hüküm verir.
İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.
Düzenlenen iddianamenin görevli ve yetkili mahkeme tarafından kabul edilmesiyle birlikte soruşturma (savcılık) aşaması biter ve kovuşturma (mahkeme) aşaması başlamış olur. Mahkeme, iddianamenin kabulünden sonra bir duruşma gününü belirler ve duruşmada hazır bulunması gereken kişileri çağırır.
“Hukuka kesin aykırılık halleri” başlıklı CMK m.289/1-h uyarınca; duruşmada sanığın savunmasının alınmasının, sorgusunun yapılmasının hukuka kesin aykırılık içermektedir ve duruşmada sanığın savunması alınmaksızın hüküm kurulması Kanuna aykırıdır.
K. m. 31 uyarınca memura “savunma hakkı tanınmadan” disiplin cezası verilemez (D. İDDK, 17.2.11, 07/1846, 11/6). Savunma alınmadan doğrudan disiplin cezası verilmesi, işlemi şekil bakımından sakatlar (asli usul sakatlığı) ve iptali sonucunu doğurur.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 130. maddesinde savunma hakkı şöyle düzenlenmiştir: "Savunma hakkı: Madde 130 – Devlet memuru hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez.
5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 7 yıl 6 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 10 yıl 15 ay. Yirmi yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
Öncelikle kişi mahkemede hakim karşısında ifade vereceği için korkmamalı ve panik yapmamalıdır. Hakim tarafından kendisine sorulan sorular iyi bir şekilde anlaşıldıktan sonra açık ve net cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği konuda “bilmiyorum” demeli, ucu açık bir şekilde hatırlamıyorum gibi cevaplar vermemelidir.
Ceza davasının yürütülmesi soruşturma veya kovuşturma şartının gerçekleşmesine bağlıysa; soruşturma veya kovuşturma şartının gerçekleşmeyeceğinin anlaşılması hallerinde, davanın düşmesine karar verilir (CMK m.223/8).
5352 sayılı Adli Sicil Kanunu'nun 'Adlî sicile kaydedilecek bilgiler' başlıklı 4. maddesine göre; "(1) Türk mahkemeleri tarafından vatandaş veya yabancı hakkında verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri adlî sicile kaydedilir..." Dolayısıyla belirttiğiniz düşme kararı adli sicil kaydına işlemez.
Dava dosya sorgulama için e-Devlet sistemine e devlet şifresi ve T.C. kimlik no ile giriş yapmanız gereklidir. Giriş yapıldıktan sonra mahkeme dosya sorgulama ile ilgili bağlantıların takip edilmesi yeterlidir.
Duruşmada söz sırası, sırasıyla katılana veya vekiline, Cumhuriyet savcısına, sanığa ve avukatına veya kanunî temsilcisine verilir.
Ceza mahkemelerindeki hakimler ve savcılar kırmızı; hukuk mahkeme ve mercilerindeki hakimler yeşil; idari yargıdaki hakimler ise gri renkte astara sahip siyah cübbe giyerler.
Mahkemede önce kim dinlenir? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri