Marmara Denizi'nde de görülen dünyanın en yaygın yunus balığı türü Afalina'dır. Afalina (Tursiops truncatus), yunusgiller (Delphinidae) familyasından dünyanın bütün okyanuslarında yaygın olan bir yunus türü.
İstanbul Boğazı'nda üç yunus türü gözlenebilir; Afalina (Tursiops truncatus), Tırtak (Delphinus delphis) ve Mutur (Phocoena phocoena). Boğazda denize dikkatle bakarsanız, onları siz de fark edeceksiniz!
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) öz kaynakları ile finanse edilen bu çalışmada 'İç deniz'imiz Marmara Denizi'nde 38 yunus ve mutur gözlemi kaydedildi. Her bir gözlem en az 1, en fazla 18 bireyden oluştu.
Karadeniz'in en büyük yunusu Afalina'dır. Boyu 3 metreye ulaşabilir ve ağırlığı 150-250 kilogram arasındadır. Bu en çok bilinen yunus türüdür – bir çok yunus gösteri merkezinin de yıldızıdır. İstanbul Dolphinarium yunus gösteri merkezinde de bu tür yunuslar – Afalina'lar yer alır.
Başta kıta sahanlıklarının görece sığ denizleri olmak üzere, tüm Dünya denizlerinde ve bazı nehirlerde bulunan yunuslar etobur canlılardır ve genellikle balık ve mürekkep balığı ile beslenirler. Omurgalı hayvanların içine girer.
İlgili 45 soru bulundu
"İlkbaharda balıklar Marmara Denizi'nden Karadeniz'e, yani kuzeye doğru, sonbaharda ise kuzeyden güneye doğru göç ediyor. İlkbahar bu yüzden balık göçüyle birlikte yunusların İstanbul Boğazı'nda en fazla görüldüğü mevsimdir. Son zamanlarda sosyal medyaya yansıyan yunus görüntüleri çok normal görüntülerdir.
Erkekler dişilerden biraz daha büyüktür ve en küçük formlar Karadeniz'de (erkekler 1,7-1,8 m, dişilerse 1,5-1,7 m arasında), en büyük formlar ise Hint Okyanusu'nda (erkekler 2,42 metreye, dişilerse 2,12 metreye kadar) yaşar. Kısa burunlu bayağı yunus görece daha ağır olan türdür.
Türkiye'de, bazıları “nadir” olmak üzere beş yunus türü görülür. Bunlar, Mutur (Phocoena phocoena), Afalina (Tursiops truncatus), Tırtak (Delphinus delphis), Çizgili yunus (Stenella coeruleoalba) ve Grampus'tur (Grampus griseus).
Rüyada yunus balığı görmek rüya sahibinin önemli iş fırsatları ile karşılaşacağına, bu fırsatlar üzerinden yüksek bir kazanç elde edeceği üzerine işaret eder. Böylece kişinin iş hayatında herhangi bir yokluğa düşmeyeceğine, her daim işinde devam edeceği üzerine delalet eder.
BALIK BOYUTU: 12 cm civarı
Minimum 200 tl alımlarınızda balık gönderimi yapılır. Tercihinize göre; - Otobüs +125 tl den başlamaktadır(Koli boyutuna ve mesafeye göre değişmektedir. - Uçak +450 tl olarak balık ücreti üzerine eklenir.
Marmara Denizi Canlıları
Halen deniz içerisinde, hamsi, sardalya, istavrit, kefal, deniz yıldızı, lüfer, karagöz, palamut, izmarit, mezgit, çipura gibi balıklar yaşamaktadır.
Marmara Denizi'nde uzun yıllardır görülmeyen ahtapot, dil balığı, gorgon mercanı ve bazı kalamar türlerinin son dönemde görülmeye başlandığını belirten uzmanlar, alınan tedbirlerin, etkisini göstermeye başladığını söyledi.
Cevat Şen, gazetecilere, köpek balığının çok büyük olduğunu ve güçlükle denizden çıkarabildiklerini söyledi. Şen, camgözü parçalayarak etlerini sahipsiz hayvanlara vereceğini ifade etti. Marmara Denizi'nde 4 metre ve yaklaşık 700 kilogram "pamuk" cinsi köpek balığı yakalandı.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi, yunusları avlamanın uluslararası sözleşmelere ve yasalara göre yasak olduğunu hatırlatarak, "Yunuslar avlanılırsa deniz ekosistemi zarar görür” uyarısını yaptı.
Hanefî mezhebine göre, daima suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan ise; her çeşit balıketi yenilebilir. Kalkan balığı, yunus balığı, sazan balığı, yılan balığı vb. balıklar da buna dahildir.
Yunus, vahşi ve eğitimli olsa bile davranışları önceden kestirilemeyen bir memeli. “İnsan dostu” bir hayvan olduğuna dair yaygın kanıya rağmen, esaret altında olmanın yüklediği stres, onu saldırgan davranışlara yöneltebiliyor.
Yûnus denize atılınca fırtına dinmiş, Rabb'in emriyle onu büyük bir balık yutmuş, Yûnus üç gün üç gece balığın karnında kalmıştır (Yûnus, bab 1). Balığın karnında iken Allah'a niyazda bulunmuş, Allah duasını kabul etmiş ve balık onu karaya kusmuştur (Yûnus, bab 2).
Özellikle kurtuluş olarak gösterilen yunus balığı; zarafeti ve güzelliğinin yanı sıra, gücü ve samimiyeti ile dikkatleri üzerine çeker. Kurtuluş ve zafer için ideal bir simge olarak karşınıza çıkar.
İstanbul. * Fotoğraf: İstanbul Boğazı'nda görülen yunuslar. (Anadolu Ajansı). İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi'ndeki kirlilik ve aşırı avlanma yunus ve balina türlerinin varlığını tehdit ediyor.
Hanefî mezhebine göre, balığa benzeyen ve daima suda yaşayan deniz hayvanlarını yemek helaldir. Buna göre, yunus balığını yemek helaldir.
Devamlı olarak suda yaşayıp barınan hayvanlardan her nevi balık etleri yenebilir, helaldir. Kalkan balığı, sazan balığı, yılan balığı ve yunus bunlardandır.
Doğal ortamında yunusların yaşam süreleri 25-35 yıl civarındadır. Kesin bir rakam olmamakla birlikte, toplanan veriler, yunus parklarında olduğu gibi, esaret altında yaşayan yunusların, bu ortalamanın çok altında yaşayabildiğini tespit etmiştir.
Balıklar çoğunlukla yumurtlayarak üremektedir. Fakat bir takım balıkların doğurduğu da bilinmektedir. Yunus, balina gibi balıklar doğurarak üreyen balıklardandır.
En baştan başlayalım: Yunuslar ne kadar zeki? Araştırmacılar bu soruyu yaklaşık 30 yıldır araştırıyor. Ya sonuç: Azımsanmayacak kadar zekiler. Hatta, panelistlerden Emory Üniversitesi deniz memelileri sinir anatomisi uzmanı Lori Marino'ya göre, onlar Dünya'daki en zeki ikinci yaratık sayılabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri