Düzenli aralıklarla bebeğin yanına gelerek bir süre bekleyip tekrar onu odada yalnız bırakarak uygulanan bir yöntemdir. Co-sleep yöntemi ise çocukları kucakta ya da sallayarak uyutmamanız gerektiğini vurgulayan bir yöntemdir. Hiçbir temas olmadan bebeğin kendi beşiğinde uykuya dalma sürecini amaçlar.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Kendini güvende hissetmesi, Uyandığında arkadaşını yanında görerek onunla oynamaya başlamasıdır. Bebeğinizi uyku arkadaşına ulaştırmanın en kolay yolu, uyku arkadaşını sadece yatağında vermektir. Bebeğiniz uyuyacağı zaman uyku arkadaşını görürse bu durumu uykuyla eşleştirebilir.
Bebeklere uyku arkadaşı ne zaman verilir sorusunun cevabı, bu tip ürünlere dair en çok merak edilen detaylardan biridir. Uzmanlar, bu ürünlerin dördüncü aydan itibaren kullanılmasını tavsiye eder. Çünkü herhangi bir cismin dört aylıktan küçük bebeklerin yüzüne yakın tutulması önerilmez.
İlgili 42 soru bulundu
Ve 4-6 ay arasında bebekler uyku eğitimi için hazır olurlar ve geceleri 8-12 saat kadar uyuyabilirler.
Popüler kültürde yer alanın tersine, bebeği uyku arkadaşına alıştırmak, uykuları bu oyuncak ile uyutmak gibi zorunluluklar yoktur. Çocuğun da buna ihtiyacı yoktur.
Bebeklerde “uyku arkadaşı kaç aylıkken verilir?” sorusunun cevabı 4. aydan sonrası olarak kabul edilir. Çünkü bebekler doğduktan sonra ilk 4 ayının anne ile temas halinde geçmesi önerilir.
ŞŞŞ-PAT YÖNTEMİ
hafifçe pat pat şeklinde vurulması yöntemidir. Bu yöntemin amacı onu sesinizle sakinleştirmektir.
Uyku arkadaşı, bir çocuğun kendi kendine uykuya dalmasını kolaylaştıran nesneye verilen isimdir. Bunlar sürekli ellerinden düşürmediği 7*24 onlarla olan bir nesne olmadığı için sorun oluşturmayan arkadaşlardır. Bazı uzmanlara göre, sağlıklı uyku açısından uyku arkadaşı tercih edilmektedir.
Bebeklere Uyku Eğitimi Ne Zaman Verilmeli? Bebeğiniz 4 aylık olduğunda artık yavaş yavaş uyku eğitimi için hazırlanmaya başlamanızda fayda var. En ideal zamanın ise geceleri daha az beslendikleri ve artık geceleri de daha fazla uyudukları 5. ay ila 6. ay arası olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
Kim West'ten Sandalye Yöntemi
Dünyaca ünlü uyku koçu Kim West tarafından geliştirilen bu metod, sandalye yöntemi olarak da bilinir. Kim West metodunda bebeğe temas etmeden onun yanında olduğunuzu göstermeniz gerekir. Zaman içerisinde güven kazanan bebek, bir süre sonra tek başına rahatlıkla uykuya dalabilir.
Uyku öncesi emmesine ve rahatlamasına izin verin. Ama memede uyumasına izin vermeyin. Uyku haline geçmeden memeyi ağzından yavaşça çekin, rahatlatıcı bir tonla konuşun, sevin, öpün ki memeden zorla koparıldığını düşünmesin… Uyku rutinini (masal, ninni, sakin temas oyunları vb) mümkünse beslenme sonrası uygulayın…
Günümüzde “uyku eğitimi” adı altında yapılan uygulamalar çocuğa faydalı olmaktan çok zararlı olabilecek bir takım yanlış uygulamaları içermektedir. Bir bebeğin ihtiyaç duymasına rağmen annesiyle temas etmeden uykuya dalması ya da ağladığında annesine ulaşamaması oldukça travmatik deneyimlerdir.
Uyku arkadaşı bebekte bağımlılık yapar mı? Hayır. Yalnızca bebeğe uykuyu çağrıştıran bu oyuncaklar, bağımlılık yapmamaktadır.
Uyku eğitimi almış veya almakta olan bebeklerin uyku düzenini koruyabilmek için eve hapsolmanız gerekmez, ancak evdeki veya dışarıdaki tüm uykularını önceden planlamanızı öneririm.
Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur. Hücrelerin artışı saat 00.00 itibariyle en üst noktaya ulaşmış olur.
Bebeğiniz uyandığında onu emdirmek ya da biberonla beslemek yerine sakinleştirmeye ve tekrar uykuya dönmesini sağlayın. Yanında olun, sırtını sıvazlayın, uyku vakti olduğunu söyleyin ve onu yatırın. Çok zorlu birkaç gece sizi bekliyor olacaktır. Sabırlı olun, sonuç harika olacak buna inanın lütfen.
Uyku eğitimi yöntemleri:
İlk kalkmada üç dakika ağlat, bir sonrakinde 5 dakika sonra yanına git ve sonrasında da yedi dakikaya çıkart yöntemiyle; dakikaları arttırarak bebeğin yanına gidince üç-dört gece sonunda bebek kendiliğinden uykuya dalmaya alışıyordu. Bir başka sistem Tracy Hogg'un 'yatır-kaldır' sistemi.
Bebekleriniz ile aranızdaki güven bağını zedelemeden, yanında kalarak, onu okşayarak, ona uyumayı öğretmeniz mümkündür. Uyku eğitimi dediğimiz şey sadece bebeğinizi yan odada tek başına ağlatmak demek değildir. Bu sebeple ağlatmadan uyku eğitimi tamamen olmasa da mümkün diyebiliriz.
Yatır Kaldır Yöntemi: Tracy Hogg Metodu
Bebeğinizi uykulu ama uyanık durumdayken beşiğine yatırın. Odadan çıkın. Bebeğiniz beşiğe koyduğunuzda ağlarsa beşikten çıkarın. Odadan çıkmadan kucağınızda sakinleştirin ve sonra tekrar beşiğine koyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri