Yalım, gazlı içeceklerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranının Cumhurbaşkanı kararı ile artırıldığını hatırlatırken ayrıca yüzde 8 de Katma Değer Vergisi (KDV) alındığını belirtti.
2) Gıda ürünü olarak tanımlanmış olmakla beraber Özel Tüketim Vergisi'ne tabi olan meyve suları, aromalı sular, sade ve meyveli gazozlar, kolalı içecekler, alkolsüz bira ve havyar için KDV oranı %8 olarak uygulanmaya devam edecektir.
Kafeterya da içecek ve yemek ayrımı olmadan yenen, içilen tüm yiyecek ve içecekler için % 8 oranında KDV uygulanır. Bu uygulama 14 Şubat 2022'dan beri böyle uygulanıyor. Su, kafeteryada içilirse %8; alıp götürülüyor ise uygulanacak KDV oranı %1'dir.
Değişiklik ile, et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerindeki KDV oranı %8'den, %1'e indirildi.
2.5 litre kolanın vergisiz fiyatının 24 TL olduğunu kaydeden Yalım, ÖTV ve KDV için de toplam 11 TL alındığını ifade etti. Yalım, “Resmi Gazete'de 15 Temmuz 2021'de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararına göre kolalı ve gazlı içeceklerin ÖTV oranı yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarıldı, ayrıca yüzde 8 de KDV alınıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Seçenekler: 1'li 25,00 TL/lt. 4'lü 23,21 TL/lt. 12'li 26,43 TL/lt.
%1 KDV Oranı Uygulanan Ürün ve Hizmetler
Temel gıda ürünlerine uygulanan KDV oranı 14.02.2023 tarihinde Resmi Gazete'deyayımlanan değişiklik ile %1'e indirilmiştir. Halihazırda %1 KDV oranının uygulandığı ürünler; pirinç, bulgur, nohut gibi bakliyat ürünleri ile su, çay, şeker, yağ, et, süt gibi ürünlerdir.
Yüzde 18 Katma Değer Vergisi Alınan Mal ya da Hizmetler:
Bu kategoriye şu şekilde örnekler verilebilir; Telekomünikasyon ürün ve hizmetleri, Mobilyalar, Beyaz eşyalar, Elektronik ürünler. KDV hesaplama aracı ile kdv hariç veya kdv dahil tutarları istediğiniz kdv oranında hesaplayabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme sektöründe KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirildiğini duyurdu. Karar 29 Mart tarihli resmi gazetede yayımlandı.
24.12.2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Kararname eki II sayılı listenin "A) GIDA MADDELERİ" başlıklı bölümünde yer alan malların tesliminde uygulanacak KDV oranı % 8 olarak belirlenmiştir.
KDV ARTTI MI? KDV %8 Mİ %18 Mİ? Katma Değer Vergisi'ne (KDV) artış yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre yüzde 18 olan KDV yüzde 20'ye; yüzde 8 olan KDV yüzde 10'a yükseldi.
Tuz için Toptan ve perakende ayrımı olmaksızın uygulanacak KDV oranı % 1'dir.
Gazlı İçecekler
- 2202.10.00.00.13 tarife pozisyonunda sınıflandırılan kolalı gazozlar, ambalajlanmış olsun olmasın, toptan veya perakende tesliminde %8 oranında vergilenecektir.
Bu ürünlerin tesliminde %8 oranında KDV uygulanmaya devam edilecektir.
✓Gıda maddelerinde KDV oranı %8'den %1'e düşürülmüştür. ✓Bazı ürünlerin perakende ve toptan safhadaki teslimlerinde uygulanmakta olan KDV oran farklılığına ilişkin düzenleme kaldırılmış ve toptan / perakende teslimler için öngörülen KDV oran farklılığına son verilmiştir.
Pastane, tatlıcı, simitçi, fırın gibi işletmeler tarafından imal edilen ve/veya satışı yapılan börek, simit, pasta, tatlı vb. ürünlerin teslimine uygulanacak KDV oranı %1 dir.
Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, otomobil, sigara ve alkol gibi pek çok kategoride ise KDV yüzde 18 olarak uygulanıyordu, bu oran artık yüzde 20 olacak. Temel gıda ürünlerindeki KDV'yse geçen yıl yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmüştü. Bu ürünlerde vergi artışı olmayacak.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 13/a maddesine göre, hava taşıma araçlarının, faaliyetleri bu araçları kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek olanlara teslimi katma değer vergisinden müstesnadır.
Katma Değer Vergisi'ne (KDV) artış yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 18 Katma Değer Vergisi yüzde 20'ye yükseltildi. Bazı mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8 Katma Değer Vergi oranı ise yüzde 10 oldu.
Buna göre 10 Temmuz 2023 tarihinde KDV yüzde 20 olarak güncellendi.
Halk Meclisi tam bir çoğunlukla yüzde 9 oranına indirilen KDV matrahının Covid-19 salgınının etkilediği sektörlerde gelecek yılın sonuna kadar geçerli olmasını kararlaştırdı. Bu yeme mekanları, spor salonları, kitap ve bazı bebek malları için geçerlidir.
Dolayısıyla sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete ürünlerinde KDV oranı %8'den %20'ye çıkartılmıştır. Sadece Diş fırçası ve macunu, diş iplikleri için yeni oran olan %10 uygulanacaktır.
Dolayısıyla, beyaz peynir, otlu peynir ve süt kreması KDV oranları ile ilgili 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A" bölümünün 2. sırasında sayılan 4. Fasıl kapsamında olup, teslimleri %8 oranında KDV ye tabi bulunmaktadır.
Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, bebek bezi ve yeme-içme sektöründeki KDV yüzde 10 olacak. Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, sigara ve alkolde KDV yüzde 20 olacak. Daha çok gıdayı kapsayan yüzde 1'lik KDV diliminde değişiklik yapılmadı.
Benzin, tütün, alkol ve elektronik cihazların KDV oranları yüzde 20 oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri