Baskın gen (dominant gen): Anne ve babadan aktarılarak aynı fiziksel özelliği etkileyen genlerden, fiziksel görünümü oluşturan (etkileyen) gendir.
Fenotip oluşumunda annenin genleri mi daha etkili babanın genleri mi? Genlerin yarısı anneden, yarısı babadan gelsede. Son yapılan araştırmalar göre babadan gelen genlerin, anneden gelen genlerden daha baksın olduğunu gösteriyor.
Hayır, kadın erkek farketmez genlerin yarısı anneden yarısı babadan geçer. Büyük babalardan ve büyük annelerden de çeyreği geçer. 23 kromozom sperm, 23 kromozom yumurtada bulunur. Bunlar arasında Y kromozomunun var olup olmaması cinsiyeti belirler.
Net cevap: hem anneden hem babadan geçer. Tam yarı yarıya değildir bu durum. Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar.
Çocuk oluşumunda anneden ve babadan gelen genler (A=Baskın, a=Çekinik Gen) eğer "aa" şeklindeyse çekinik olur, "AA" olur ise baskın olur. "Aa" şeklinde olursa ise gen olarak melez, dış görünüşe yansıma olarak baskın gen ağır geldiği için baskın özellik görünür. Genlerin biri anneden diğeri ise babadan gelir.
İlgili 27 soru bulundu
Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır.
Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer.
Kepçe kulak genetik bir hastalık olup sonradan olma olasılığı yoktur. Tamamen anne ve babanın genleri ile birlikte çocuğa aktarılmaktadır.
Erişkin boy uzunluğu yüzde 80 genetik yapı tarafından belirlenir. Çocuk genlerini anne ve babasından aldığı için boyu anne baba boyu ile uyumluluk gösterir. Çocuklar anne baba boy ortalamasının 5-10 cm aşağısı ile yukarısı arasında bir boya ulaşabilirler.
Yapılan araştırmanın birinde zeki olmakta genlerin etkisinin %75, çevrenin etkisinin ise %25 sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir araştırmaya göre, bu etkinin yaşa göre değiştiğidir. Bu etki küçük yaşlarda genlerin etkisi %20 oraninda etkilerken gençlerde %40 ve orta yaşlarda %60 etkilediği saptanıyor.
Bebek, hem görünüş hem de karakter olarak anne ve babanın birleşimi şeklindedir. Bazen annenin genleri daha sık olurken bazen babanın genlerinin daha sık olduğu görülebilir.
Cinsiyet kromozomları veya X ve Y kromozomları olarak adlandırılan ikisi, bir kişinin erkek mi yoksa kadın mı olacağını belirler. Dişilerin iki X kromozomu vardır ve erkeklerde X ve Y kromozomu vardır. Dişiler hem annelerinden hem de babalarından bir X kromozomu alırlar.
Babalar ise Y kromozomu farkıyla bebeğin cinsiyetini belirleyen kromozomu verir. Bir bebek eğer babasından X kromozomu alırsa XX olması nedeniyle kız bebek, eğer babasından Y kromozomu alırsa XY genotipi ile erkek bebek olarak dünyaya gelir.
Her bireyde biri anneden biri babadan gelen 2 (iki) gen vardır. Baskın gen (dominant gen): Anne ve babadan aktarılarak aynı fiziksel özelliği etkileyen genlerden, fiziksel görünümü oluşturan (etkileyen) gendir.
Genelde babaya benziyor olduğu söylenir böyle durumlarda ki; kafalarda soru işareti olmasın. Bu durum sadece görüntüye bakarak bazen doğru olsa bile, bebekler anneye genetik açıdan daha fazla benzer.
Okulda hepimiz genlerimizin anne ve babamızdan eşit şekilde miras alındığını öğreniriz. Ancak yeni yapılan bir çalışma bize öğretilenlerin tamamen doğru olmayabileceğini ortaya koymaktadır. Çalışamaya göre genetik olarak babaya daha çok benziyoruz.
Dolayısıyla çocuklar 4 yaşta ortalama 102 cm boy ile doğum boyunun 2 katına ulaşırlar. Sonraki yıllarda ergenliğe kadar yıllık büyüme hızları ortalama 5-6 cm devam eder. Böylece 12 yaşta, erkekler ortalama 150 cm ve kızlar 153 cm ile doğum boyunun 3 katına ulaşır.
Cinsiyet, en başta da belirttiğimiz üzere babadan geçer. Bir adamın ailesinde erkek kardeş sayısı fazlaysa, oğlu olma ihtimali daha fazladır. Y kromozomu, erkek cinsel organlarını oluşturabilmek için daha az gen taşır, bu nedenle de erkek çocukları anneye daha çok benzer.
Mizaç genetik tarafından belirlenir mi? Bilim adamları, mizacın yüzde 20 ila 60'ının genetiğimiz tarafından belirlendiğini tahmin ediyorlar. Mizaç (huy, temperament), doğuştan gelen ve yaşam boyu değişmeyen, kendine özgü algı, arayış, motivasyon ve potansiyelleri bulunan yapısal bir çekirdektir.
Tamamen doğumsal bir sorun olan kepçe kulaklılık, genetik faktörlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu nedenle ailesinde, özellikle anne veya babasında kepçe kulak problemi olan kişilerde bu problemin görülme olasılığı oldukça yüksektir.
Esmerlik geni baskın olduğundan, sarışınlar daima daha azdır.
16. Çekik gözlülük baskın gen olduğundan, bundan uzun yıllar sonra bütün dünyanın çekik gözlü olması muhtemeldir.
Bu modele göre, her ikisi de mavi gözlü olan ebeveynlerin kahverengi gözlü bir çocuğu olamayacağına inanılıyordu. Ancak daha sonra yapılan araştırmalar, bu modelin çok basit olduğunu gösterdi. Nadiren de olsa mavi gözlü ebeveynlerin kahverengi gözlü çocukları olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri