Tarihi. İçecek, yüz yılı aşkın bir süredir Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi bölgelerde üretilmektedir. Kavrulmuş ve öğütülmüş meyveler, 20. yüzyılın başlarından beri Avrupa'ya ve dünyaya ihraç edilmektedir. Ayrıca Gaziantep'in geleneksel bir içeceği olarak kabul edilir.
Menengiç kahvesinin Türk kahvesinden farkı nedir? Menengiç kahvesi, Türk kahvesinden daha yumuşak bir içime sahiptir. Türk kahvesinden farklı olarak antioksidan ve fenolik bileşenler içerir. Türk kahvesi kahve çekirdeklerinden yapılır fakat menengiç kahvesi, menengiç meyvesinden elde edilir.
Antep fıstığına benzeyen şekli ve yumuşak içimi ile özellikle Gaziantep yöresinde tercih edilen Menengiç kahvesinin bir çok özelliği bu kahvenin tüketimi için yeterli sebep oluşturur. Ürünlerimizi ilk günkü tazeliği ile sizlere ulaştırmak adına özenli şekilde paketleme yapmakta ve bu şekilde göndermekteyiz.
MENENGİÇ KAHVESİ HANGİ YÖREYE AİT
Bir ağaç türü olan menengiç bitkisi İran'a özgü bir bitki türüdür. Ayrıca ülkemizde de oldukça yaygın bir şekilde yetişmektedir. Ülkemizde tüketimi yapılan menengiç kahvesi daha çok Şanlıurfa'nın kendine özgü bir kahvesi olarak anılmaktadır.
Türkiye'deki sıcak bölgelerde özellikle Ege,Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'nun kırsal kesimlerinde yetişir.
İlgili 30 soru bulundu
Gaziantep mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan bu lezzet, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde dağlık alanlarda ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarından elde ediliyor.
Menengiç ağacı Türkiye genelinde çoğunlukla Adana ve Antalya illerinde yetişmektedir. Akdeniz ikliminde yetişen menengiç ağacı antep fıstığı ağacına yakınlığı ile bilinmektedir. Faydaları saymakla bitmeyen bu ağaç Akdeniz iklimi dışında Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinde yetişmektedir.
Menengiç kahvesi Gaziantep kahveleri arasında en bilineni. Menengiç ağacından elde edilen yabani fıstıkların güneş ışığında kurutulduktan sonra öğütülerek, keçi veya inek sütüne şeker katarak pişirildiği yumuşak içimli şekilde hazırlanan lezzetli bir kahve.
80 yıl önce fransa'da paketlenerek diğer avrupa ülkelerine ihraç edilen 'qehweya kizwan' paketlerinin üzerinde kürd kahvesi yazıyordu. Ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ardından kürd kahvesi türk kahvesi adını aldı. yüzlerce yıldır kürdlerin yaptığı 'qehweya kurd', 'menengiç kahvesi'ne dönüştü.
Peki, bu kadar çok seçenek arasında en iyi menengiç kahvesi markası hangisidir sorusu çok sık sorulmaya başlandı. Bu kadar çok çeşit içinde göze çarpan ve lezzetiyle açık ara önde olan Adıyaman Kervansaray Kahvesi sektördeki yarışta ipi ilk göğüslemektedir.
Tahmis Kahvesi ile özdeşleşen menengiç kahvesi'nin iki çeşiti bulunmaktadır. Sıvı ve Toz menengiç kahvesi olarak ikiye ayrılır. Menengiç Kahvesi başka yörelerde farkı adlarla anılır bunlar, çedene kahvesi, bıttım kahvesi, çitlembik kahvesi, melengiç kahvesi olarak anılır.
Menengiç kahvesi nereye aittir? Yani ülkemize aittir, Türkiye' nin doğal bitki örtüsüne aittir. Adıyaman Kervansaray Kahvesi, muhteşem tadı ve kokusuyla, karışımlarıyla, daha tadına bakamayanlar için, sitemizden incelenebilir.
Menengiç kahvesi bir fıstık türü olduğundan belirli oranlarda yağ içerir. Bu sebeple iki fincandan fazla tüketmemek gerekir. Sütle pişirilen bir menengiç kahvesinin kalorisi ortalama olarak 20'dir. Günde 2 bardak tüketmeniz zayıflamak için yeterli olacaktır.
Menengiç Kahvesinin Zararları ve Yan Etkileri
Günde 2-3 fincandan fazla tüketilen kahve, uzun süreler tüketildiğinde baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, yorgunluk, halsizlik, anksiyete, kabızlık, bağırsak problemleri, bilinç bulanıklığı ve uyku problemleri gibi yan etkilere sebep olabilir.
Kürt kahvesi İçeriğinde menengiç,kakule,keçiboynuzu hindistan cevizi kreması bulunur. Özel kavrulmuş dağ kahvesi ile tadına tat katan muhteşem bir kahvedir. İçimi hafif olup köpük oranı fazladır. Hafif kahve sevenler için güzel bir kahvedir.
Aslında birbirinden uzak iki bölge olmalarına karşın dibek kahvesinin çıkış noktası Diyarbakır ve İzmir yöreleridir. Diyarbakır ilinde dibek kahvesi Ege Bölgesi'nden farklı olarak, Urfa ve Maraş'ta daha çok içilen Menengiç kahvesi karıştırılarak tüketilir.
Kahve'nin anavatanı olan Etiyopya'nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu . Meyveleri kaynatıldıktan sonra suyu içilmek suretiyle tıbbi amaçlı kullanılıyor ve "sihirli meyve" olarak adlandırılıyordu.
Ermenistan'da yapılan kahve, Türk usulü olarak yapılır, ancak Ermeniler kahveyi asla "Türk" olarak tanımlamazlar; kahveyi tanımlamak için "Türk kahvesi"'nin yerine "Ermeni kahvesi", "siyah kahve" ya da "olağan kahve" örtmeceleri kullanılır.
Tarihçe. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Endonezya'nın ünlü Bali adası, ziyaretçilerine, "Kopi Luwak" veya "Luwak kahvesi" olarak bilinen ve Misk kedisinin midesinde fermantasyona uğrayan kahve çekirdeğinden elde edilen, dünyanın en pahalı kahvesini deneyimleme imkanı sunuyor.
Dibek kahvesi diğer kahvelerden farklı olarak hem çekilip hem de dövülerek hazırlanır ve kendi yağıyla birlikte kavrulur. Türkiye'nin en lezzetli ve en kaliteli Harput Dibek kahvesi yumuşak bir içime sahiptir.
Kahve genellikle güney Amerika bitkisi olarak tanınmaktadır. Ancak kahve üretiminin ana vatanı Habeşistan bölgesi yani Etiyopya'dır.
Böbrek sağlığı için önemli bir yer tutar. Yağlı bir kahve çeşidi olan menengiç içerisinde doymamış yağ oranı ve E vitamini oranı yüksektir. Bu da kolesterol, kalp ve damar sorunlarına iyi gelir. İçeriğinde protein de bulunan menengiç kahvesi kas sağlığı için fayda sağlar.
Menengiç Kahvesi Sıkça Sorulan Sorular
%10 indirimle KAFFKA Menengiç Kahvesi 600 gr 89 TL'ye, %10 indirimle Kırkyıl Sütlü Menengiç Kahvesi 200 G 47 TL'ye, %13 indirimle KIRKYIL Sıvı Menengiç Kahvesi Cam Kavanoz 350 g 60 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Doğu Karadeniz bölgesi, iki orman kuşağı içerisinde bulunmakta olup ağaç türleri yönünden çeşitlilik göstermektedir. Ormanın bu denli yoğun olduğu Giresun ili farklı nitelikte birçok anıt ağacı içerisinde bulunduruyor. Bunlardan biride mistik anıt ağaç özelliğindeki Menengiç ağacıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri