Araştırmaların ispatladığı sonuçlar şunlardır: * Akıl sağlığına zarar verir, özgüveni düşük, kendini sevmeyen, değersiz, yetersiz, güçsüz, çaresiz hisseden kişiler olmalarına neden olur. * Kalıcı fiziksel zararlar verir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. * Suça yönelik davranışı artırır.
Çocuklara şiddet uygulamak kabul edilemez bir davranış şeklidir. Hele çocuk kendi anne ve babasından şiddet görüyorsa, bu daha yıkıcı ve aşağılayıcıdır, çocukta derin izler bırakır.
Dayak çocukları terbiye etmez, onları ümitsizliğe, güvensizliğe, değersizliğe ve yalnızlığa sürükler. Dayak çocuklara bir şey öğretmez, onları ne yapmaları gerektiği konusunda kafa karışıklığına, çekingenliğe ve denemeden vazgeçmeye iter.
Çocuklarda saldırganlık, ilgisiz ve sevgisiz kaldığı içinde ortaya çıkabilir. Ailesi tarafından yeterince ilgilenilmeyen, istekleri göz ardı edilen, sevildiği hissettirilmeyen çocuk saldırgan tavırla sergileyebilir. Çocuklarda saldırganlığın bir diğer sebebi de anne ve babanın çocuğun davranışlarına verdiği tepkidir.
Anne babanın vurma davranışı karşısında sakin olması ve bunun kabul edilemez bir davranış olduğunu sözel olarak belirtmesi gerekir. Çocuğa davranışının uygun olmadığı söylenmeli ve bu konu üzerinde çok durulmamalıdır. Ancak davranış tekrar ettiğinde bunun uygun olmadığı her seferinde belirtilmelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Çocuklar bağırma eylemi ile karşılaştıklarında üzgün, incinmiş ve korkmuş hissederler. Hakareti de içeren sürekli azarlama hali, sözel bir istismardır ve bu durum çocukların psikolojik sorunlar yaşamalarına yol açar. Bunun yanı sıra bu sorunlar depresyon ve anksiyete gibi problemler yaratabilir.
Şiddet, çocukların korku ve kaygı yaşamasına, asabi olmasına, uyku bozukluklarına, davranışsal ve gelişimsel gerilemelere, fiziksel şikayetlere, düşük benlik saygısına, kendine ve başkalarına karşı güven eksikliğine, uyum sorunlarına, ders başarısızlıklarına, dikkat eksikliğine, iletişim problemlerine, asosyal ...
Çocuğunuz bir başkasına vuruyorsa bu davranışını hemen durdurun. Onu elinden tutarak yanınıza çekin ve biraz sakinleşmesini bekleyin. Ne olup bittiğini anlamaya çalışın ve sakin olmaya gayret edin. Kimi zaman kızgın çıkışların aksine susmak olayı daha kolay çözebilir.
Pedagog Dr. Melda Alantar'a göre vurarak, ısırarak çevresindekilere zarar veren çocuklara öncelikle yetişkin gibi sakin davranılmalı ve çocukla tartışmaya girilmemelidir. Anne-baba olaylar kontrolden çıkmadan duruma müdahale etmelidirler. Çocukla göz teması kurulmalı ve uyarılmalıdır.
“Benim onun yaşında hiçbir şeyim yoktu, onun her şeyi olmalı” diyerek her istediğini almak son derece hatalı bir davranış. İhtiyaç dışı sunulan maddi imkanlar çocuğa fayda yerine zarar verir. Bu yaklaşım, çocuğun paranın kıymetini anlamamasına, kazanmadan harcamaya alıştığı için tembelliğe alışmasına yol açar.
Nedir bu bağlayıcılar derseniz, un ve yumurta terbiye için iki önemli bağlayıcı madde. Bunları genelde yoğurt ya da sadece suyla beraber kullanabilirsiniz. Hafif ekşilik vermesi için de limon suyundan destek alabilirsiniz.
* Çocuğun yüzüne ve başına kesinlikle vurmamalı. * Çocuğa söylenecek sözden çok ne zaman ve nasıl söylediğiniz önemlidir. * İyi iş ve davranışları ödüllendirilmeli, kötülerinin ise zararı tatlı dille anlatılmalı. * Tenkit gibi aşırı takdir de uygun değildir.
Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bize yaptığı şeyi anladığımızı ve kabul etmediğimizi göstermek için öfkemizi o kişiye yöneltiriz. Fakat çocuğun algısı ve nedenselliği bizimkinden çok farklıdır. Neden sonuç ilişkisini bizimki gibi kuramaz, bunu zamanla öğrenecektir. Bu nedenle cezai ehliyeti de yoktur, suç işlese 12 yaşına kadar ceza almaz.
3 yaş sendromu, çocukların gelişimleri dolayısıyla yavaş yavaş yeni şeyler öğrendiği, kendini birey olarak hissetmek istediği ve kendilerine olan güvenlerinin arttığı “kendini bulma” dönemi olarak adlandırılmaktadır.
5 yaş sendromu çocuğun artık bebeklikten tamamen sıyrıldığı, daha sosyal bir yaşam sürme çabasında olduğu bir süreçtir. Çocuğun artık okula başlama yaşının geldiği, sadece ailesiyle değil akranlarıyla da çok fazla zaman geçirmek istediği bir dönemdir.
4 yaş sendromu, çocukların kendilerini tanırken çevrelerine karşı davranışlarını farklılaştırdığı bir dönemdir. Bu dönemde ebeveynler çocuklarını tanımakta güçlük çekmektedir. Fallik dönemin başlangıcı olan ve psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsü olan bir süreçtir.
Çocuğunuzun sürekli kaygılı olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Çocukta bir süre sonra alt ıslatma, tırnak yeme, saldırganlık ortaya çıkabilir. Bu davranışlar ilerleyen yaşlarda panik bozukluk ya da kendine zarar verme davranışına varan ciddi sonuçlar doğurabilir.
Duydukları üzüntü, endişe ve umutsuzluk ile aileden uzaklaşabilir. Alt ıslatma, tırnak yeme, korku ve endişeler, okulda devamsızlık ve derslerde başarısızlık, öfke patlamaları, depresyon ve intihar riski gibi duygusal ve davranış sorunları da kaçınılmaz olarak çocuk ve ergenlerde gözlenebilir.
Fiziksel istismar yaşayan çocuklar için bedeninde bulunan çeşitli morluk ve kesikler, yanıklar ve özellikle izmarit yanıkları, kırık kemikler, çocuğun acı ve ağrı çekmesi, sürekli aç veya bakımsız olması belirtiler arasında yer alıyor.
Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, sakinleşmesini beklemeli, davranışı ile ilgili daha sonra konuşulmalı. Çocuğa çeşitli sorumluluklar verilmeli, başarabileceği kadarıyla birçok şeyi başlatıp bitirmesi sağlanmalı. Çocuk başarma duygusunu yaşamalı.
Bir çocuk vurma davranışı gösteriyorsa bunun iki nedeni olabilir; birincisi duygularını yönetmeyi bilmiyor olabilir ki çocukların gelişimine göre bu oldukça normal bir durumdur, ikincisi ise duygusunu nasıl ifade edeceğini bilmiyor olabilir. Çocuk, duygularının farkında değilse onları yönetmeyi de öğrenemez.
2 Yaş Sendromu Ne Zaman Biter? Çocukların negatif ve agresif tutumları genellikle 3 ile 3.5 yaş arasında son bulur ancak bu durumun 4 yaşın sonuna kadar sürdüğü durumlar da görülebilir. Çocuğun kişisel ve duygusal gelişimine göre farklılık gösteren 2 yaş sendromu, kesinlikle bir hastalık değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri