HURMA ÇEKİRDEĞİ VE BEREKET Hurma hem faydalı hem de kutsal bir meyvedir ve Peygamber Efendimizinde severek yediği bir meyve olarak bilindiğinden değerli görülmektedir. İnanışa göre cüzdanda hurma çekirdeği taşımak bereket anlamına gelmektedir. Çekirdeği taşıyanların yokluk görmeyeceğine inanılır.
Ancak hurma çekirdeğini saklamanın bu bereketi çoğaltması söz konusu olmadığı gibi sünnette böyle bir uygulama veya tavsiye de bulunmamaktadır. Aksine hurmanın bereketinin çoğalması için, o hurma çekirdeğinin saklanması değil ekilip meyvesinin elde edilmesi uygun olur.
da kahve olarak tüketilebilen hurma çekirdeğinden bu yollarla faydalanılabilir. Ancak cüzdanda hurma çekirdeği saklamanın inanışın aksine bir dayanağı bulunmamaktadır.
Hurma çekirdeği özellikle mevsim geçişlerinde artan enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar. Patojenik virüslere karşı antiviral koruma olarak görev yapar. Birçok viral enfeksiyon tipinin tedavisinde ve önlenmesinde önemli rol oynar.
Hurma çekirdeği: İslam inancına göre kutsal sayılan Mekke'den getirilen hurmaların çekirdeği ile yapılmış olan nazarlığın nazara karşı etkili olduğuna inanılır. Özellikle yeni evlenen çiftlere nazar değmemesi için gelin kıyafetlerine hurma çekirdeği nazarlık olarak tutturulur.
İlgili 45 soru bulundu
Hurma çekirdeği pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Kadın hastalıklarının önlenmesinde etkili olan hurma çekirdeği kan dolaşımını da arttırır. Hurma çekirdeği özellikle safra taşı ve böbrek taşı oluşumunu da engellemektedir. Hurma çekirdeği özellikle bağışıklık sistemine iyi gelir.
Kişinin rüyasında hurma çekirdeğini görmesi ömrünün uzun olacağını göstermektedir. Aynı zamanda güzel bir evlilik yapılacağını da göstermektedir. Bununla birlikte güzel ahlaka, temiz işlere ve bu işlerden kazanılacak helal paraya işaret etmektedir.
Hurmalardan geriye kalan çekirdeklerin bereket ve bolluk getireceğine inanılır, bu nedenle cüzdan ve çantalarda saklanır.
Hurma meyvesi kadar çekirdeği de faydalıdır ve bu nedenle toz haline getirilerek tüketilir. Hurma çekirdeği tozu faydaları açısından meyvesi ile benzerlik göstererek kabızlık, sinir sistemi, anemi, cilt temizliği, kolesterol, kemik sağlığı, beyin sağlığı ve enerji takviyesi konularında katkı sağlar.
(Hz. Meryem validemize Allah (C.C.) kuru bir hurma ağacından onu vermişti). Şayet (loğusa için) hurmadan daha iyi bir yiyecek olsa idi Allah (C.C.) Onu Meryem'e ikram ederdi." buyurarak hurmanın önemini belirtmişlerdir.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Kabuğu ince, içyapısı jöle kıvamında olan bu meyvenin açılan çekirdeklerinin içinde kaşık, çatal ya da bıçağı andıran minik bir görüntü karşılar bizi. Bunu bilen insanlar, bu şekillerin anlamlarından kışın nasıl geçeceğiyle ilgili tahmin yürütür. Çatal, kışın daha hafif geçeceğini ve ılıman bir havayı işaret eder.
Hurmanın tek sayıda yenmesi Allah'ın birliğine işaret içindir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer.
Hacdan gelen 1 hurma çekirdeğinin üzerine eüzü besmele ile 7 Ayetel kürsi,3 İhlas 1 Fatiha 1 Vakıa suresi ve 1 defada kaf suresi 9.ayetini okuyup üfleyin.Çekirdeği cüzdanızda taşıyın. Allah'ın izniyle cüzdanınızdan para eksik olmaz.Bolluk ve bereket olur.
"Tek sayılı yenilmesi lazım"
Yani 1, 3, 5, 7 tane, tek sayılı yenilmesi lazım. İkinci konu; hurma normalde yıkanmaz. İlla yıkanmak isteniyorsa havluyla sildikten sonra yiyebilirsiniz. Üçüncü bir konu ise hurma aç karnına ya da yemekten 2-3 saat sonra yenmesi lazım ki bütün vücut ondan gereken vitaminleri almış olsun."
Bir bardağa doldurduğunuz ılık suyun içine çekirdekleri koyduktan sonra üç gün geçmesini bekleyin. Bu süre sonunda çekirdeklerin şiştiğini göreceksiniz. Şişen hurmaları bir kaba, ıslak talaş içerisine ekin ve talaşın nemli kalmasını sağlayın. Bir ay sonra hurma ağacınız filizlenmeye başlayacaktır.
100 gramında 6,7 gram lif içeren hurma, yüksek lifli meyvelerin başında geliyor. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltır.
Ramazan ayında sofraların baş tacı olan “Hurma” oldukça sağlıklı bir tatlı alternatifidir. Ancak her tatlıda olduğu gibi diş sağlığınız için sizi tedirgin edebilir. Diş çürümesine neden olmaması için hurmadan sonra su için.
Hurma, cildin elastikiyetini korumaya yardımcı olan ve cildi pürüzsüz olmasına etki eden C ve D vitamini kaynağı olarak bilinmektedir. Hurma ayrıca yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir ve melanin (cilt pigmenti) birikimini önlemektedir.
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır.
İslami açıdan çok kıymetli ve kutsal olan hurma, Ramazan ayı boyunca sofraların olmazsa olmazıdır. Uzmanlar, hurma çekirdeklerinin kadın hastalıklarına, damar sertliğine, kemik erimesine, karın şişliklerine, bağırsak gazlarına, toksinlere, böbrek ve safra taşları olanlara iyi geldiğini belirtiyor.
Özellikle günümüzde iyi bir salon bitkisi olarak bilinir. Hurmanın gelişim göstermesi bol güneş alan bir noktada durmasına bağlıdır. Hurma çekirdeği saksıya ekilmeden önce, çekirdeğin çimlendirilmesi gerekir. Tohum olarak kullanılan çekirdek, ılık bir suyun içinde şiştikten sonra ıslak talaşın içine koyulur.
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
Buna göre rüyada taze hurma yediğini gören bir kimseye sevineceği bir kazançla müjdelenmektedir. Eğer yenilen hurma, mevsiminde yeniyorsa da bereket ve şifa manaları taşımaktadır. Rüya sahibi yaş hurma yediğini görüyorsa, bu hurmanın helal kazancı işaret ettiği kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri