ÇOCUĞU TESLİM ALAN KİŞİ ÇOCUĞU GERİ VERMEZSE NE OLUR? Velayete sahip olmayan ebeveyn, çocuk ile görüştükten, zaman geçirdikten sonra çocuğu geri vermez ise çocuğu geri teslim etmeyen velayete sahip olmayan kişi 1 ay içinde yapılacak şikâyet ile Aile Mahkemesi tarafından 3 ay hapis tazyiki cezasına hükmolunabilir.
n) Yükümlü: Çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararı gereğince çocuğu teslim etmesi gereken kişiyi, ifade eder. MADDE 5- (1) Çocuk, anne ve babası ile anne ve babası da çocukla düzenli şekilde görüşme hakkına sahiptir.
Çocuk teslimi hakkındaki kararın gereğini yerine getirmeyen ve yerine getirilmesini engelleyen kişi üç aya kadar disiplin hapsiyle cezalandırılacaktır. Çocuk teslimi kural olarak icra yoluyla gerçekleştirilmektedir.
Ancak hapsin tatbikine başlandıktan sonra ilamın ya da ara kararın yerine getirilmesiyle kişi tahliye edilir. Çocuk teslimine karşı gelme için yapılacak olan şikayette görevli mahkeme icra ceza mahkemeleridir. Yer bakımından yetkili olan mahkeme ise icra takibinin açıldığı yer olan mahkemedir.
Çocuğu Göstermeyen Anne Nereye Şikayet Edilir? Çocuğu göstermeyen anneye öncelikle icra takibi başlatılır. Mahkeme tarafından belirlenen günlerde çocuğun teslim için icra memuru ile gidilir. Buna rağmen çocuğun teslim edilmemesi durumunda şikayet dilekçesi ile icra ceza mahkemesine başvurulmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Velayet hakkını alan anne ya da baba, velayeti almayan diğer ebeveyn ile görüşmesini engellemesi, yeterli ilgi göstermemesi, yükümlülüğünü ihmal etmesi, çocuğu sürekli başkasına bırakması, fiziksel veya psikolojik şiddet uygulaması velayet hakkını kötüye kullanma anlamına gelmektedir.
Mahkeme kararı olmasına rağmen çocuğun gösterilmemesi durumlarında çocuğunu görmek isteyen kişi yukarıda belirttiğimiz gibi Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğüne başvuru yapacaktır. Çocuk nerede bulunursa bulunsun müdürlük tarafından alınarak diğer ebeveyne teslim edilecektir.
Çalışmayan anneye de velayet verilebilir. Zira her ne kadar çocuğun bakım ve yetiştirilme yükümlülüğü çalışmayan kadına da yüklense de, velayeti alamayan babanın da çocuğun bakım ve eğitim giderlerine katılma yükümlülüğü devam etmektedir.
Bu durumda kişisel ilişki tesisine engel olarak çocuk teslimi kararını ihlal eden velayet hakkı sahibi, çocuğu göstermeme (teslim etmeme) suçunu işlemiş sayılacaktır. Bu suç aile düzenine karşı bir suçtur. İcra İflas Kanunu'nun 341. Maddesine göre; “çocuk teslimi emrine muhalefet” başlığı altında düzenlenmiştir.
Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçunun Cezası
Suçun yaptırımı 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası olduğundan verilen hapis cezası adli para cezasına çevrilmesi mümkündür. Adli para cezası, 1 yıl veya altında olan hapis cezaları adına verilmektedir. Yaptırımı 1 yıla kadar olduğundan para cezasına çevrilebilir.
ÇOCUK TESLİMİNDE YENİ BİR USUL
- Çocuklarıyla görüşmek isteyen anne-babalar artık herhangi bir ücret ödemeyecek. Yapılacak tüm masraflar Adalet Bakanlığı tarafından karşılanacak. - Teslim işlemleri ebeveynlerin kapısında değil, çocuk dostu şekilde tasarlanan çocuk görüşme merkezlerinde gerçekleştirilecek.
Alacaklı taraf çocuk teslimine ilişkin mahkeme kararını yazılı veya sözlü olarak icra dairesine vererek takip talebinde bulunabilir. Çocuk teslimi ile ilamlı icra süreci bu şekilde başlar. İlamlı icra takibinde alacaklı ve borçlu, takibe konulan ilâmdan alacaklı ve borçlu olduğu anlaşılan kişilerdir.
Pedagoglar çocuklara anne ve babalarıyla nasıl vakit geçirdiklerini, anne ve babalarının arasındaki iletişimi nasıl gözlediklerini, eğer ortada bir ayrılık söz konusuysa hangisiyle yaşamak isteyeceğini onu üzmeden ve baskı altında bıraktırmadan sorularla öğrenmeye çalışır.
Uygulamadaki Durum – Görüşme Süresi
Çoğunlukla aile mahkemeleri, ayda 2 gün(hafta sonuna denk gelen 2 gün), okul yarı yıl tatillerinin bir haftası, dini bayramlarda birer gün ve çocuğun yaşı mümkün kılıyorsa yaz aylarında 15 ya da 30 gün çocukla babası arasında görüşmeye yönelik kişisel ilişki kararı vermektedir.
7343 sayılı Kanun ile çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin İİK m. 25, m. 25/a, m. 25/b ve m. 341 hükümleri ilga edilmiştir. Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hükümler, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'na m. 41/A vd. hükümleri olarak eklenmiştir.
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.
Türk Medeni Kanunu'na göre, yasal bir sebep olmadıkça, reşit olmayan bir çocuk, evlilik devam ederken her iki ebeveynin velayeti altındadır. Bu nedenle, boşanma veya ayrılık davası açmadan, ebeveynlerden birinin çocuğun velayetini alması mümkün değildir.
Boşanmış Baba Kaç Yaşında Çocuğunu Yatılı Olarak Alabilir? Velayet davası sonucunda anne ve babanın çocuğu ile ilişkisi velayet hakkı elinde bulunmayan ebeveynle hangi sıklıklarla görüşeceği, yatılı kalıp kalamayacağı düzenlenir. Burada yaş skalası 3-5 ve 5-18 yaş olarak belirlenmiştir.
Çocuğun menfaatinin korunması için mahkemede, pedagog eşliğinde çocuğun düşünceleri sorulur. 8 yaşından büyük çocuklara, menfaatlerini koruyacak şekilde konuyla ilgili sorular sorulabiliyor. Psikolojik durumu göz önüne alınıyor ve velayetin kime verilmesi gerektiğine karar veriliyor.
Anne, kötü alışkanlıklara sahipse, fiil ehliyeti yok veya akıl hastalığına sahipse, hakim velayeti anneye vermez. Annenin çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına yeterince karşılık verememesi, uygun yaşam koşullarını sağlayamaması, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sorunlar varsa, velayet anneye verilmez.
Çekişmeli bir şekilde açılmış olan davalarda davayı açan tarafın masrafları ödemesi gerekmektedir. Davaların kazanılması durumunda yargılama giderlerinin bir kısmı karşı taraftan temin edilebilmektedir. Özetle dava başlangıcına yapılan masrafları ödeyen taraf karşı taraftan bir kısmı tazmin edebilmektedir.
ANNE VE BABA ARASINDA UZLAŞMA SAĞLANAMAZSA
Böyle bir durum yaşandığında, velayet sahibi olmayan ebeveynin icra kanalıyla çocuğu görebilmesi mümkündür. Böylelikle velayet sahibi olmayan ve çocuğunu göremeyen mağdur taraf, icra müdürlüğüne başvuruda bulunarak çocuğu görmek için icra emri tesis edilmesini isteyebilir.
Evli olmayanlar da çocuk aldırabilir. Ancak çocuk aldırma ile ilgili bazı yasal düzenlemeler bulunmaktadır: 18 yaşından büyük olan tüm kadınlar kürtaj yaptırabilir. Eğer kadın 18 yaşından küçükse, ebeveyn izni ile kürtaj yaptırabilir.
Terk nedeniyle açılan boşanma davasında, müşterek çocuk anne bakımına muhtaç bir yaşta ise terk eden anne dahi olsa velayet, anneye verilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri