Anne babanın vurma davranışı karşısında sakin olması ve bunun kabul edilemez bir davranış olduğunu sözel olarak belirtmesi gerekir. Çocuğa davranışının uygun olmadığı söylenmeli ve bu konu üzerinde çok durulmamalıdır. Ancak davranış tekrar ettiğinde bunun uygun olmadığı her seferinde belirtilmelidir.
Pedagog Dr. Melda Alantar'a göre vurarak, ısırarak çevresindekilere zarar veren çocuklara öncelikle yetişkin gibi sakin davranılmalı ve çocukla tartışmaya girilmemelidir. Anne-baba olaylar kontrolden çıkmadan duruma müdahale etmelidirler. Çocukla göz teması kurulmalı ve uyarılmalıdır.
1-3 yaşındaki bir çok çocuk ısırma ve/veya vurma döneminden geçer. Bu yaşlardaki çocuklar duygularını kelimelerle ifade edemezler ve bu nedenle de ilgi çekmek ya da gerilimlerini ifade etmek amacıyla anne-babalarını, diğer çocukları veya bakıcılarını ısırabilir, onlara vurabilirler.
İlgili 42 soru bulundu
Araştırmaların ispatladığı sonuçlar şunlardır: * Akıl sağlığına zarar verir, özgüveni düşük, kendini sevmeyen, değersiz, yetersiz, güçsüz, çaresiz hisseden kişiler olmalarına neden olur. * Kalıcı fiziksel zararlar verir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. * Suça yönelik davranışı artırır.
Güzel bir dille ve sakince bu davranışın yanlış bir şey olduğunu belirtilmeli ve bir daha yapmamasını istenmelidir. Çocuğun saldırgan davranışlarla bir şey yaptırmak istediğinde istediği şey yapılmamalıdır. Çocuğu saldırgan davranışlar sergilemesine neden olan konudan veya ortamdan uzaklaştırmakta önemlidir.
*Çocuğu dinlemek, sevgi ve ilgi göstermek işe yarar: Sinirlenen, kızan çocuğu önce sakinleştirmek ve kendini ifade etmesine izin vermek gerekir. Sinirine sinirli davranışlarla karşılık vermeyin, onu dinleyin. Bu sırada akıl vermeyin, suçlayan bir ifade kullanmayın, bırakın önce anlatıp içini boşaltsın.
Bir çocuk vurma davranışı gösteriyorsa bunun iki nedeni olabilir; birincisi duygularını yönetmeyi bilmiyor olabilir ki çocukların gelişimine göre bu oldukça normal bir durumdur, ikincisi ise duygusunu nasıl ifade edeceğini bilmiyor olabilir. Çocuk, duygularının farkında değilse onları yönetmeyi de öğrenemez.
Çocuğunuz bir başkasına vuruyorsa bu davranışını hemen durdurun. Onu elinden tutarak yanınıza çekin ve biraz sakinleşmesini bekleyin. Ne olup bittiğini anlamaya çalışın ve sakin olmaya gayret edin. Kimi zaman kızgın çıkışların aksine susmak olayı daha kolay çözebilir.
1-2 yaş çocukları duygularını ifade edebilecek, sorunları konuşarak çözebilecek dil becerisine sahip olmadığından yaşadığı olumsuz bir duruma vurarak karşılık verir. Her şeyi merak eden, araştırmaya, deneyerek öğrenmeye çalışan 1-2 yaş çocuğu sebep-sonuç ilişkilerini merak ettiği için de vurmayı deneyebilir.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Çocuğunuzun; onaylamadığınız, hatalı davranışlarını durdurmanın adımları, onunla doğru iletişim kurmakla başlar. Çocuğunuzla bir şey konuşacağınız zaman; yakın mesafede, diz çöküp, aynı hizaya gelerek ve yüz yüze durarak konuşun. Bu duruş onu; konuşmaya ve işbirliğine açık hale getirir.
Anne ve babalar çocukları ile daha çok vakit geçirmeli ve çocuğa iyi gelecek aktiviteler yapılmalıdır. Çocuğu sabırlı bir şekilde dinlemeli ve söylediği her söze kıymet verilmeli, çocuğa kendini değerli hissettirilmelidir. Çocuğun kendini başarılı hissedeceği oyunlar oynatılmalıdır.
Öfke nöbetine giren çocuğunuz karşısında sakin ve soğukkanlı olun. Sözel ve fiziksel şiddet uygulamayın. Dediğini yaparak ikincil kazanç elde etmesine ve öfke nöbetini pekiştirmesine meydan vermeyin. Kararlı ve tutarlı olmanız öfke nöbetlerinin en iyi ilacıdır.
1.5 yaş civarı başlayıp 3.5 yaşa kadar sürebilir. Genel olarak beklediğimiz; 3.5 yaştan sonra toplumsallaşma ve sosyalleşmenin artması ile çocuğun sakinleşmesi. Ancak çocuk, bu sendromdan geçerken aileyi nasıl manipüle edeceğini öğrenmişse, bu dönemdeki bazı alışkanlıklarını ileri yaşlara da taşıyabilir.
Her şeyden önce çocuğa hoşgörü gösterilmeli,ana-baba tutumu olumlu olmalı, çocuktaki saldırganlık yararlı hale dönüştürülmelidir. Örneğin kavga etmek yerine bir enstrüman çalmak gibi.Çocuk ana-baba ile özdeşim kuracağından dolayı,ana-baba tutum ve davranışlarıyla iyi bir model teşkil etmelidirler.
Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, sakinleşmesini beklemeli, davranışı ile ilgili daha sonra konuşulmalı. Çocuğa çeşitli sorumluluklar verilmeli, başarabileceği kadarıyla birçok şeyi başlatıp bitirmesi sağlanmalı. Çocuk başarma duygusunu yaşamalı.
Sınırları koyarken,tercih hakkını çocuğa sunarak seçenekler sunularak yapılması gerekir. Ancak çok katı tutumda kuralların olmamasına dikkat edilmeli ve ceza vermek yerine sevdiği şeylerden mahrum edilerek,kuralları daha iyi anlamalarına yardımcı olunmalıdır.Her yaş grubunda kural koyarken dikkat edilmelidir.
"Eûzü bi-kelimâtillâhi't-tâmmeti min külli şeytânin ve hâmmetin ve min külli aynin lâmmetin." "Ya Mukit" ismi 7 kere bir suya okunarak o su çocuğa içirilebilir.
Kendini toplumda var etmeye başlayan çocuk cesaretlendirilmeli ve desteklenmelidir. İlgi ve zevkleri göz önünde bulundurulmalı seçim fırsatı sunulmalı ve ihtiyaçları bunlara uygun şekilde karşılamalıdır. Kendi sorumluluklarını alması konusunda destek verilemelidir. Sonuçlardan ziyade çocuğun gayreti övülmelidir.
5 yaş sendromu çocuğun artık bebeklikten tamamen sıyrıldığı, daha sosyal bir yaşam sürme çabasında olduğu bir süreçtir. Çocuğun artık okula başlama yaşının geldiği, sadece ailesiyle değil akranlarıyla da çok fazla zaman geçirmek istediği bir dönemdir.
4 yaş sendromu, çocukların kendilerini tanırken çevrelerine karşı davranışlarını farklılaştırdığı bir dönemdir. Bu dönemde ebeveynler çocuklarını tanımakta güçlük çekmektedir. Fallik dönemin başlangıcı olan ve psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsü olan bir süreçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri