Bebeğe isim konduğunda bir aile büyüğü çocuğun kulağına ismini söyler. Ardından kulağına ezan ve kamet okur. Bu, Allah ile bebeğin arasında dua bağı kurulmasını sağladığı için önemlidir.
Hasan'ın sağ kulağına ezân okumuş, sol kulağına da kâmet getirmiştir (Beyhakî, Şu'abü'l-îmân, 11/105-107 [8252-8255]). Dolayısıyla, çocuk dünyaya geldiğinde sağ kulağına ezân, sol kulağına kâmet okunarak isminin verilmesi sünnettir. Bunu babası veya aile büyüklerinden başka birisi de yapabilir.
Çocuğun isminin doğduğu günün akşamında verilmesi tavsiye edilmektedir; fakat yedinci güne kadar da ertelenebilir. Ezan ve kamet işini herkes yapabilir. Namazdan önce okunan kamet sol kulağa okunur. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
(bk. Gazalî, İhya, II/55; Zeynu'l-Irakî, Tahricu Ahadisi'l-İhya, İhya ile birlikte). Yukarıda bahsettiğimiz hadislerden de anladığımız üzere yeni doğan bebeğe isim verirken, bebeğin kulağına ezan ve kamet okunur. Bunun için dini bilgisi olan bir yakın veya herhangi bir kimse çağrılmalıdır.
Peygamber efendimi (a.s.v) en az 7 gün içerisinde, bebeğe isim verilmesi gerektiğini belirtmiştir. - Bebeğin sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okunur. Ardından sağ kulağına ismi okunur.
İlgili 17 soru bulundu
Bebeğin kulağına ezan okumak dinimizde var mıdır; Peygamber Efendimiz uygulamış mıdır? Değerli kardeşimiz, Evet, doğan çocuğun kulağına ezan okumak, bin beş yüz yıllık ümmetin uygulamalarında yer alan bir sünnettir.
Dolayısıyla çocuk dünyaya geldiğinde sağ kulağına ezan, sol kulağına kâmet okunarak isminin verilmesi sünnettir. Bunu babası ya da aile büyüklerinden başka birisi de yapabilir.
Yani ne erkek ne de kadın ne de aile büyükleri tek başlarına çocuğa isim koyma hakkına sahip değildir. Çocuğa ismi anne baba birlikte alacağı kararla koyarlar. Hiçbir konuda olmaması gerektiği gibi evlilikte özellikle müşterek karar alma kabiliyeti burada da önemlidir.
Eshab-ı kiram, çocuklarına isimlerini Peygamber efendimize verdirmeyi tercih etmişlerdir. Çocuğa ad koyarken, çocuğun babası, dedesi veya en yaşlı, ilmi en çok olan, çocuğu kucağına alır, abdestli olarak kıbleye döner ve ayakta sağ kulağına ezan, sol kulağına ikamet okur. İsmi üç kere tekrar etmek iyi olur.
İslâmî eserlerde çocuğa ad koymanın zamanı üzerinde durulmuş ve bazı rivayetlerde doğumunun üçüncü, bazılarında ise yedinci günü ad koymak için en uygun zaman olarak gösterilmiştir.
O kişi abdest aldıktan sonra çocuğu kucağına alır. Ellerindeki yavrunun sağ kulağına ezan ve sol kulağına kamet okur. Ardından Rabbimiz'in (CC) bize verdiği hediyenin sağ kulağına ismi okunur. Yarınların müminine İslam üzerine yaşaması ve bütün İslam kardeşlerine yardım etmesi için bol bol dua edilir.
Fakat her şeye rağmen bu isimden memnuniyetsizlik duyuluyorsa yeni bir isim alınabilir. Bunun için ezan okumak, kurban kesmek vs. gibi herhangi bir merasim düzenlemeye gerek yoktur.
Ezan ve kamet çocuğa yapılan ilk iman telkinidir. Çünkü ezanın mana ve muhtevasında tekbir, tevhid, nübüvvet ve namaz gibi dinin esasları bulunmaktadır. Çocukluğunda kulağına ezan okunmayan kimsenin kulağına daha sonra ezan okunmasının dinen bir sakıncası yoktur.
Abdestli olarak kıbleye döner ve ayakta sağ kulağına ezân ve sol kulağına ikâmet okur. İsmi üç kere tekrar etmek iyi olur. Bu arada çocuğun ağzına bir tatlı sürmek iyi olur.
KAMET NEDİR? Farz namazlardan önce namazın başlamak üzere olduğunu duyuran sözlerdir. Türkçe'de ikāmet için "kāmet getirmek, kāmetlemek ve kāmet okumak" tabirleri kullanılır. Kamet getirilerek ezanla namaz vaktinin girdiği, ikāmetle de namazın kılınmakta olduğu haber verilir.
Kadınlar, kendilerine nikah düşen erkeklerin yanında ezan ve kamet okuyamazlar. Ancak eşinin, kardeşlerinin, babasının ve çocuklarının yanında kamet ve ezan okuyabilirler. Bu nedenle kendine nikah düşen erkeklerin olmadığı ortamlarda, ailecek namaz kılınması halinde kadınlar müzezzinlik yapabilir.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Değerli kardeşimiz, "Muhammed" ismi çocuklara verilebilir. İsmin çocuğa ağır gelmesi diye bir durum yoktur. Ayrıca çocuğa "Muhammed!.." diye seslenildiğinde, salavat getirmek de şart değildir.
Velayet hakkı anadan veya babadan alınmışsa, çocuğun adını diğeri koyar. Aynı durum, ana ve babanın her ikisinin de ölmüş ya da gaipliğine karar verilmiş olması halinde de yürür. Anası babası evli olmayan çocuklar üzerindeki velayet kanun gereği anaya ait olduğu için (MK 337/1), çocuğun adı öz anası tarafından konulur.
Türk Medeni Kanunu m.339/5'e göre “Çocuğun adını ana ve babası koyar”.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Bunun için özel bir gün belirlenir ve sünnete bağlı şekilde bu adet gerçekleştirilir. Bunun için abdest alan bir aile büyüğü öncelikle çocuğu kucağına alır. Bu aşamada bebeğin sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okunur. Daha sonra bebeğin sağ kulağına ismi okunur.
Kulağa Ezan Okuma : Dini inançlara göre yeni doğan çocuklara göbek kesilmesi anında verilen göbek isminden sonra genellikle bir namaz vaktinde sağ kulağına Ezan-ı Muhammediyye sol kulağına da Sala okunarak esas adını kulağına üç kez söylenir.
Değerli kardeşimiz, Yeni doğan çocuğun kulağına ezan ve kamet okumak sünnettir. Çocuğun isminin doğduğu günün akşamında verilmesi tavsiye edilmektedir; fakat yedinci güne kadar da ertelenebilir. Çocukluğunda kulağına ezan okunmayan kimsenin kulağına daha sonra ezan okunmasının dinen bir sakıncası yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri