Közlediğiniz sıcak sebzeleri derin bir kaba alın. Üzerine streç filmi hava almayacak şekilde kapatın. 20 dakika bekleyin ve açıp sebzeleri elinizle soyun.
Piştikten sonra çıkarıp soğumasını bekliyoruz. İyice soğuyunca kabuklarını sıyırıp musluğun altına tutarak hepsinin içini dışını çekirdeklerinden arındırarak güzelce yıkıyoruz. Dilerseniz biberlerin saplarını kestikten sonra boydan keserek bıçak yardımı ile de çekirdeklerini temizleyebilirsiniz.
Biberleri ocakta kabukları kararıncaya kadar közleyin ve közledikten sonra yumuşamalarını ve daha kolay soyulmaları için bir tabak içine alın ve üzerini alüminyum folyo ya da şeffaf folyo ile kapatın. Biberleri bu şekilde birkaç dakika bekletin. Daha kolay soyulduğunu göreceksiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Fırın tepsisinin içerisine bir yağlı kağıt serin ve üzerine kırmızı biberleri dizin. Fırça yardımı ile kırmızı biberleri hafifçe yağlayın. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırına tepsiyi yerleştirin ve kırmızı biberleri ara ara ters düz ederek yaklaşık 10 dakika boyunca kontrollü bir şekilde közleyin.
Diyelim ki çok hızlı ve pratik bir şekilde biber közlemek istiyorsunuz. Ocağınızın bir gözünü en yüksek ateşte açın. Biberlerinizi ısı geçirmez bir maşayla ocak gözünün üzerine yerleştirin. Maşa yardımıyla çevirerek her yerini güzelce közleyin.
Uygulayacağınız yöntem çok basit, mutfak okulunda ve okul sonrasında restoranda ocakta ya da fırında közlediğimiz patlıcan ve biberleri hemen cam ya da metal bir kap içine alıp üstüne hava almayacak şekilde streç çekiyorduk. 15-20 dakika bekledikten sonra kendi buharıyla yumuşayan kabukları zahmetsizce soyuyorduk.
Temizlemiş kırmızı biberleri 15 dakika sıcak suda haşlayın. Haşlanmış biberlerin kabuklarını soyduktan sonra sarımsak, limon suyu, tuz ve zeytinyağı ile hazırlanan sosu ilave edin.
Yaklaşık 30-35 dakika fırında ara ara ters yüz ederek közleyin. Bu esnada biberlerin kabukları tamamen kabarmaya ve rengi koyulaşmaya başlayacaktır. Közlenen biberleri fırından alıp, ılımaya bırakın.
İsot ve pul biber, acı kırmızı biberlerin güneşte kurutulmasıyla elde edilir.
Yemeklerde kullanacağınız şekilde doğranır. (Ben uç kısımlarını dilim dilim doğradım, geniş yerlerini ise kare kare doğramayı tercih ettim.) Bir kullanımlık miktarlarda buzdolabı poşetlerine yerleştirilerek dondurucuya kaldırılır. Kışın yapılacak sulu yemeklerde, et ve tavuk sotelerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Yıkanan biberler ipe dizilir. İpe dizilen biberler ise çamaşır iplerine asılarak kurutulur. Güneşte kurutulan biberler oldukça lezzetli bir tada sahip olur. Evde güneşte kurutmak için yer yok ise fırında da biber kurutma yöntemi kullanılabilir.
Bunlardan birincisi yaz dönemidir ve Haziran-Eylül ayları arası hasat yapılır. İkinci dönem ise sonbahar aylarıdır. Eylül-Aralık ayları arasında hasat yapılır. Bu yüzden biber, yaz ve sonbahar aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alır.
Adeta bir ecza deposu olan kapya biber, yoğurtla beraber tüketildiğinde yemek borusu kanserini önler. 1 bardak kırmızı biber günlük C ve A vitamini eksikliğinin fazlasını karşılar. Bu sayede kalp rahatsızlığı, romatizma ve astım gibi problemlerin oluşmasını sağlayan iltihabı azaltır.
Temizlediğiniz kırmızı biberleri kullanacağınız kadar poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Daha sonra dondurucuya kaldırın. Közlenmiş olan kırmızı biber poşetleri kullanacağınız zaman dondurucudan çıkartın.
İlk olarak yıkadığımız ve içini temizlediğimiz ve kestiğimiz kapya biberlerini büyük bir tencereye alıyoruz. Biberleri 4'e kesmeniz yeterli. Tencereyi biberlerin yarısına kadar gelecek suyla dolduruyoruz ve biberler yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 20 dakika haşlıyoruz.
Ayçiçek yağını sığ bir tavada kızdırdıktan sonra öncelikle yumurta sarısına sonra una buladığınız kırmızı biberi, arkalı önlü ters çevirerek kızartın. Servis tabağına aldığınız biberi, incecik kıyılmış sarımsakla karıştırdığınız sirkeli sosla servis edin.
Saklarken buzdolabında hafif hava geçiren bir kapta, çok sıkışık olmayacak şekilde saklayabilirsiniz. Yıkayarak saklayacaksanız iyice kuru olduğuna emin olduktan sonra kuru peçete içerisinde saklayabilirsiniz. Bu şekilde sakladığınız biberler hızlı tüketime uygundur. En geç 1 hafta içinde kullanmanız gerekir.
Sağlıklı bir baharat olan pul biberin içinde, A, B6, C ve K vitaminleri bulunur. Günlük C vitamini ihtiyacını %20 ile, %15 oranıyla da A vitaminini karşılar. Pul biber güçlü bir A vitamini kaynağıdır ve göz sağlığı için çok yararlıdır. Hücrelerin korunmasını ve zarar görmemesini sağlar.
Kapya biber, diğer bir adı ile kırmızı biber yağ yakıcı etkisi kanıtlanan süper besinlerden. Antioksidan bakımından zengin olan kırmızı kapya biber faydaları ile şaşırtıyor. Közlenmiş olarak da tüketilen kırmızı kapya biber lezzetinin yanı sıra faydaları ile de sofralarımızda yer almayı hakediyor.
Biberlerin acılığını sap kısmındaki yıldız şekline bakarak anlayabilirsiniz. O yıldızın köşeleri 5'in üzerindeyse biber oldukça acıdır.
Kapya biberlerinizin renginin kızarmasını sağlamak adına sürekli güneşli alanlarda muhafaza ettiğiniz saksılarınızı ara ara döndürerek biberlerin her tarafının güneş ışığı aldığından emin olmalısınız. Biber bitkinizi gölgeden ve şiddetli rüzgarlardan korumalısınız.
Közleme tavaları ile sebzelerinizi ya da meyvelerinizi ister ocakta isterseniz de fırında közleyebilirsiniz. Közleme tavasında hazırlamış olduğunuz patlıcan, biber, domates, mısır gibi sebzeleri, salata ya da yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Öncelikle kırmızı biberlerimizi baş kısımlarını kesip içlerini temizliyoruz ve kare şeklinde doğruyoruz. Geniş bir tencereyi ocağa koyup azıcık ısıtıp yağ, tuz ve sirkeyi koyup hafif kaynamaya başlayınca biberleri ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Kapağını kapatıp orta ateşte yaklaşık 10-15 dakika pişiriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri