Yenidoğan döneminde 2-3 saatte bir defa bez değişiminin yapılması gerekir. 6 aydan sonra ise ortalama 3-4 saatte bir bez değişiminin yapılması yeterli olabilir. Yine de saatlere bağlı kalmadan bebeğinizin rahatsız olduğunu fark ettiğiniz her an altının temiz olup olmadığını kontrol etmeniz oldukça önemlidir.
Yeni Doğan Alt Değiştirme Ne Zaman Yapılır? Bebeğinizin cildi çok hassas olduğu için bezini sık sık (iki saatte bir) kontrol edin ve hemen değiştirin. Değişiklikler sırasında bebeğinizin bez bölgesini iyice temizledeğınizden emin olun. Bebeğinizin alt bezi bölgesinde kokulu mendil veya sabun kullanmayın.
Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir. Günümüzde tek kullanımlık bebek bezleri yaygın kullanılmaktadır.
8 aylık bebeğin bezi kaç kez değiştirilir? Bebeğiniz günde 4-5 kez bez değişimine ihtiyaç duyabilir. Geceleyin beslenmek için uyanmıyorsa ve pişik gibi bir sorun yaşamıyorsa uyurken bezini değiştirmeyebilirsiniz.
Bir bebek doğumundan itibaren günde 8 ila 10 adet arasında bez tüketir. İlerleyen aylarda ve yaşlarda bu bez sayısı 6 ila 8 arasında olur. Tabii bebeğinizin pişik, egzama gibi rahatsızlıklara veya ishal, çok sık tuvalete çıkma gibi durumları haricinde… Bu gibi durumlarda bez değişim sayısı artmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Uzun süre ıslak ya da pis bırakmamalısınız ki cildi zarar görmesin. En azından her öğünden sonra, sabahları uyandığında, gece beslenmesinden sonra ve gece uykusundan önce değiştirmeniz gerekir.
3 Aylık Bebek Günde Kaç Bez Değiştirir? Bebeğiniz günde 6 ila 10 kez çişli bez değişimine ihtiyaç duyabilir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin haftada bir kaka yapması normal olduğu gibi günde 5-6 kez kaka yapmaları da normaldir.
Genellikle 3-4 saatte bir beslenen dört aylık bebekler, her beslenmelerinde yaklaşık 120- 150 ml mama ya da anne sütü alabilir. Bebeğinizin yeterince beslendiğinden emin olmak için bezlerini kontrol edebilirsiniz. Günde en az 5-6 kez bez değişimi yapılması normal olarak kabul edilebilir.
1-3 ay aralığındaki çocukların vücut ölçüleri, kiloları ve ergonomik yapıları göz önünde bulundurularak uygun boyutlarda üretilen 2 numaralı seçenekler güvenle kullanılır. Farklı markaların tasarımları arasında karar verme güçlüğünü aşmak için pek çok modeli deneyimleyerek seçiminizi yapabilirsiniz.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir.
Bebeğiniz büyük tuvaletini günde en fazla iki defa yapmaktır. Bezini de 10 15 kere ıslattığını düşünürsek yaklaşık 20 defa altını değiştirmemiz gerekir. Bezini ıslatan bebek bunun için tepki vermeyecektir. Pişik olma ihtimaline karsı bezini sık sık değiştirmek gerekir.
Pişiğin Önlenmesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tedavi edilmeyen pişiklerde, çok kısa süre içerisinde o bölgede yeni enfeksiyonlar oluşur. Bu nedenle pişiğin tedavisinden önce oluşumunu engellenmelidir. Bebeğin altının temiz, kuru ve serin kalması sağlayınız. Pişik kremini gün içinde her alt değişiminde kullanınız.
Buna göre teorik olarak bebek bezlerini de ayrıştırmadan çöpe atmak SAĞLIKSIZ ve İLLEGAL bir işlemdir. Ne yazık ki günümüzde sokaklarda, parklarda, yerlerde, yol kenarındaki çöp kutularında kullanılmış tek kullanımlık bebek bezlerine rastlamaktayız.
Günde 5 çişli bez, bebeğinizin anne sütüyle beslenmesinin yeterli olduğunu ifade eder. Günde 5 bezinde yoğun çiş varsa bebeğinizin karnı doyuyor demektir.
Birçok yeni annenin en büyük sorunlarından biri olan alt temizleme bu yazımızla sorun olmaktan çıkıyor. Bebeklerin alt temizliği suyla şayet su bulunamıyorsa nemli yahut ıslak bir bez, pamuk türü bir materyalle yapılmalı ve ardından kurulanmalıdır.
Bebek Bezi Stoklayın
Ufaklığınızın kaç tane bez tüketeceğini bilmiyorsunuz. Bu yüzden şimdiden stok yapmak çok önemlidir! Tek kullanımlık bebek bezleri kullanmayı planlıyorsanız, günde yaklaşık 10 ila 12 adete ihtiyacınız olacaktır.
Örneğin; 1 beden bebek bezi 2-5 kilo bebekler için uygunken, 3-6 kilo bebekler için 2 numaralı bezler tercih edilmelidir. 5 numara bebek bezi veya 5 numara külot bezi ise üç yaşında olan ya da büyük çocuklar için tercih edebilir.
Yenidoğan bebeğinizin bel çevresinde ya da kalçasının kenarlarında kırmızı çizgiler oluşuyorsa kullandığınız bez küçük demektir. Hareket etmeye başladığında sürtünme izlerine bakın. Sürtünmeden kaynaklanan izler gözünüze çarptığında bir büyük bedene geçmenin vakti gelmiştir.
2-5 Kg bebekler için uygun bebek bezi numarası 1'dir. Eğer bebeğiniz 6 kilo ise ve alacağınız bebek bezinin üzerinde 3-6 kilo arasındaki bebekler için uygun olduğuna dair bir işaret varsa tercih etmeniz gereken bir numara büyük bebek bezi olmalıdır.
4 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir.
Bu dönemde bebeğiniz geceleri ortalama 11-12 saat, gündüzleri ise 3 kez olacak şekilde toplamda 3,5 ila 4 saat uyuyacaktır. Eğer bundan daha az ya da fazla uyuyorsa endişelenmeyin.
Dört aylık bebeklerde uyku gerilemesi nedir? Gündüzleri hiç uyumasa da geceleri üç saatte bir sadece beslenmek için uyanan bebek dördüncü aydan itibaren bu döngüyü değiştirir. Buna 4. ay uyku gerilemesi denir.
2-3 ay arası, 24 saatte ortalama toplam 14-16 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun 8-9 saatini gece 22.00-23.00 ve sabah 7.00 arası gibi blok şekilde düşünebilirsiniz. 2-3 ay arası dönemde bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre ortalama 75-90 dakika civarında.
İlerleyen aylarda mide kapasitesinin artmasıyla bu kadar sık beslenme ihtiyacı ortadan kalkıyor. Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz.
Bebeğiniz üçüncü ayında doğduğu zamana oranla çok daha kiloludur hatta doğum kilosunu ikiye katlamış bile olabilir. Genel olarak 3 aylık erkek bebekler ortalama 7 kilogram ve kız bebekler ise 6 kilogram civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri