Çocuk Hukuku'nun Medeni Hukuk, Ceza Hukuku, İdare Hukuku gibi özel veya kamu hukuku dalı olarak kabul edilen farklı hukuk dalları ile münasebeti Çocuk Hukuku'na özel hukuk kamu hukuku klasik tasnifini aşan bir nitelendirme gereği doğurmaktadır.
Özel Hukukun Dalları Şunlardır:
Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
Diğer bir ifadeyle Medeni hukuk, kişinin doğumundan ölümüne kadar, hatta ölümünden sonraki hukukî durumları da düzenleyen özel hukukun bir dalıdır. Medeni hukuk, kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukukunu da içine almaktadır.
Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye'de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'dur.
Özel Haklar Nelerdir? Özel hukuktan doğan haklardır. Özel hukuk temelde eşitlik ilkesine dayanmaktadır. Kişilik hakları, temel hak ve hürriyetler, mülkiyet hakkı özel haklara örnek verilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
2- Yönetenler-Yönetilenler; Yönetenler ile yönetilenler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kamu hukuku, vatandaşların kendi arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk ise özel hukuk olarak tanımlanmaktadır.
Ceza hukuku da, ceza verme yetkisi sadece devlete ait olduğundan kamu hukuku alanına girer. Hukuki bir çatışmanın özel mi, kamusal mı olduğunun belirlenmesi için çeşitli teoriler geliştirilmiştir: Çıkar teorisine göre, hukuki bir uyuşmazlık kamunun çıkarlarını ilgilendiriyorsa kamu hukukuna aittir.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
bütünü içinde kamu hukuku kapsamı içerisinde yer alır. Vergi hukuku kamu hukukunun bir alt dalıdır.
Medeni usul hukuku, bir özel hukuk dalıdır. Özel hukuka hizmet etmesi sebebi ile özel hukuka ilişkin hakların korunmasını ve gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Medeni usul hukuku, şekli bir hukuk dalıdır.
Boşanma davaları, tazminat davaları, alacak davaları, tapu iptali ve tescil davaları, el atmanın önlenmesi davaları, itirazın iptali davaları, kamulaştırma davaları, işçilik davaları, menfi tespit davaları, miras davaları, ortaklığın giderilmesi davaları gibi davalar özel hukuk alanındaki başlıca davalardır.
Aile hukuku, aileye ilişkin konularla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır.
Not: Medeni Usul Hukuku ve İcra ve İflas Hukuklarında devlet müdahildir, ancak bu iki alan konusu itibariyle özel hukuk uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin olduklarından özel hukukun kapsamına girer.
Sigorta Hukuku, sigorta akdi ile ilgili şahıslar arasındaki ilişkilerle, sigortacılıkla uğraşan müesseselerin çalışmalarını düzenleyen hukuk kurallarını bir sistem içinde inceleyen bir hukuk dalıdır.
Geniş anlamda çocuk hukuku, özel hukuk, kamu hukuku, sosyal hukuk başta olmak üzere, hukukun dokunduğu her türlü alandaki çocuklara ilişkin kurallar ve bunların hukuki sonuçlarını inceleyen hukuk dalıdır.
MEDENİ HUKUK
beş kısma ayrılır. Bunlar: kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukukudur.
Aile hukuku. Aile hukuku, aile olarak yaşayan kişilerin karşılıklı ilişkilerini, hak ve yükümlülüklerini düzenler. TMK' nin Aile Hukuku kitabı, Evlilik Hukuku, Hısımlık ve Vesayet olarak üç kısma ayrılmıştır.
Sulh hukuk mahkemesi; belirli özel hukuk davalarına bakmak üzere kurulmuş olan, asıl görevli mahkeme olan asliye hukuk mahkemesi ile birlikte iki genel mahkemeden biridir (5235 sayılı Kanun m.4). Sulh hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması gereken mahkemelerdendir.
Bu taksimlerin en bilineni ibâdât ve muâmelât temelinde yapılmaktadır. Fıkhın en eski kaynaklarında özel hukuk ve kamu hukukuyla ilgili bilgiler yer almakla birlikte İslâm hukukunda keskin bir özel hukuk-kamu hukuku ayrımından bahsetmek mümkün değildir.
Borçlar Hukuku da toplumda yar alan bireylerin diğer bireylerle aralarındaki ilişkileri düzenleyen bir hukuk dalı olması nedeniyle “özel hukuk” türlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
İdare Hukuku: İdarenin kuruluş ve işleyişini düzenleyen kamu hukuku dalıdır.
Medeni Hukuk, Miras ve Boşanma Davası
*Medeni Kanunumuzda Taşınır- Taşınmaz ayrımına verilen önem, Cermen hukukundan gelir. *Öyleyse, Eşya Hukuku bakımından temel ayırım, Taşınmaz Eşya- Taşınır Eşya ayrımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri